Zupa krem z kalafiora

0
474
zupa krem z kalafiora
Krem z kalafiora

Kalafior, niedoceniane warzywo, może dlatego, że takie zwykłe i pospolite. Od dawna obecne na naszym stole.

Przebogaty w witaminy, posiada także substancje, które wspomagają wątrobę w neutralizacji toksycznych substancji – także tych, które zjadamy w codziennym pożywieniu.

Szczególnie powinien być ulubionym produktem dla chorych na wrzody żołądka, bowiem wykazuje silne właściwości bakteriobójcze w stosunku do pewnej bakterii o pięknie brzmiącej nazwie: Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka.

A poza tym wszystkim, jest bardzo mało kaloryczny – więc może być idealną przekąską dla dbających  o linię.

Zupa krem z kalafiora jest doskonałym daniem na letnie dni – lekka i szybka do zrobienia.

Zamiast śmietanki można kapnąć nieco dobrego oleju lub nie dodawać niczego. Szczerze mówiąc, to właśnie w tej ostatniej wersji najczęściej gości na moim stole.

Gdy dodam do niej kurkumy, otrzymuję piękną i smaczną żółtą zupę.

Podana w towarzystwie grzanek lub ugotowanych al dente różyczek kalafiora nigdy nam się nie nudzi!

Przepis na danie: Zupa krem z kalafiora

Składniki dania: Zupa krem z kalafiora

  • 600 gram kalafiora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • pół szklanki mleka – opcjonalnie
  • 600 ml wody*
  • łyżka masła – najlepiej klarowanego
  • warzywa do przygotowania wywaru lub 1 łyżka koncentratu warzywnego
  • pieprz – najlepiej biały
  • słodka śmietanka do zupy 12 % lub 18 %
  • odrobina cytryny do doprawienia smaku
  • kurkuma – opcjonalnie – wtedy zupa zmieni kolor, ale będzie jeszcze bardziej zdrowa
  • czarnuszka, czarny sezam lub suszone pomidory w zalewie – drobno pokrojone

Składniki dania: Zupa krem z kalafiora

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na kawałki.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić na grubą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie cebulę, chwilę podsmażyć.
  4. Dodać czosnek, podsmażyć jeszcze minutkę, często mieszając.
  5. Dodać pokrojone ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć.
  6. Do garnka wlać wodę lub wodę z mlekiem, zagotować.
  7. Kalafior umyć, obrać z liści, podzielić na małe cząstki.
  8. Wrzucić kalafior, gotować do miękkości.
  9. Dodać podsmażone na maśle czosnek z cebulą i ziemniakami, chwilę razem pogotować.
  10. Rozdrobnić blendrem.
  11. Dodać śmietankę.
  12. Posypać przyprawami lub suszonymi pomidorami.
Wskazówki:
  • Jeśli nie dajemy mleka, wtedy dajemy nieco więcej wody. Dodatek mleka spowoduje, że zupa będzie bardziej biała, a przede wszystkim zostanie zneutralizowany zapach siarki.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułJak ugotować i podać kalafior
Następny artykułSamo zdrowie – ciastka z ziarnami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.