Zupa krem z zielonej sałaty z grzankami

0
419

Smak zupy z zielonej sałaty przywiozłam z miejsca, które raczej kojarzy mi się z innym rodzajem jedzenia, a mianowicie z Beskidów.

Parę lat temu, będąc z Anią w ośrodku Bielendy w Ustroniu, zasmakowałyśmy w podawanej tam zupie z zielonej sałaty. Niewielką podpowiedź o sposobie przyrządzenia dostałam, reszta to już moja praktyka.

Latem staram się ja kilka razy przygotować. Może nie jest zbyt dietetyczna, bo i masło i śmietana, ale od czasu do czasu…

Z reguły podaję ją z grzankami z czosnkiem lub z grzankami z chleba z kminkiem. Ale świetnie smakuje „solo” ewentualnie posypana – oprócz pasków sałaty – ulubionym zielonym ziołem, na przykład szczypiorkiem.

Przepis na danie: Zupa krem z zielonej sałaty

Zupa krem z zielonej sałaty: składniki

  • 2 mniejsze główki sałaty zielonej lub 1 bardzo duża – najlepiej sprawdza się masłowa
  • 1, 5 litra bulionu warzywnego lub 1 kopiasta łyżka koncentratu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła – najlepiej klarowanego
  • 4 łyżki słodkiej śmietany do zupy – 12% lub 18%
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzy cayenne
  • plasterek świeżego imbiru lub szczypta mielonego imbiru
  • łyżka soku z cytryny opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 kromki pieczywa – opcjonalnie
  • ząbek czosnku do grzanek
  • 2 łyżki masła do grzanek

Zupa krem z zielonej sałaty: przygotowanie krok po kroku

  1. Ziemniaki umyć – jeśli są bardzo młode – wyszorować szczoteczką, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać masło.
  4. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę i czosnek i chwilkę podsmażyć. Nie rumienić.
  5. Dodać ziemniaki i smażyć kilka minut.
  6. Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Kilka zostawić do dekoracji.
  7. Zagotować wywar warzywny. Dodać sałatę i przesmażone warzywa.
  8. Gotować około 15 minut.
  9. Zblendować wszystko razem.
  10. Dodać śmietanę.
  11. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną.
  12. Zupę udekorować pociętą w paseczki zieloną sałatą i posypać grzankami.

Przygotowanie grzanek z czosnkiem

  1. Masło rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim pokrojone w drobną kostkę kromki chleba.
  2. Czosnek obrać i  przecisnąć przez praskę.
  3. Do podsmażonych grzanek dodać czosnek, wymieszać.

Jeżeli lubisz zupy krem to koniecznie musisz poznać też te przepisy:

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z pomidorów 

Zupa krem z grzybów

Przepisy na zupy

Podziel się swoją opinią na temat przepisu w komentarzu!

Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna. Dzięki temu wiem ,że moje przepisy sprawdzają się nie tylko w mojej kuchni.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!