Żurek z maślanki z ziemniakami

0
0
zupa z maślanki z jajkiem sadzonym
Żur na maślance z ziemniakami

Żurek na maślance z ziemniakami przygotowywany jest bez zakwasu. Kwasowość i smak dają mu kwaśne mleko lub maślanka.

Żur można ugotować zarówno z maślanki jak i z kwaśnego mleka, ale w przepisie – dla uproszczenia – będę używała nazwy „żurek z maślanki„.

U mnie w domu najczęściej gotuje się żur z maślanki. Bardziej nam smakuje niż żur z kwaśnego mleka, ale to oczywiście kwestia gustu.

W ogóle ta zupa na maślance jest bardzo specyficzna. Albo się ją uwielbia, albo wręcz przeciwnie.

Bardzo lubię żurek na maślance. I – chociaż zupa kojarzona jest ze Śląskiem i Jurą – podczas rozmowy z moją koleżanką okazało się, że jadła zupę z maślanki u babci w poznańskiem.

Z podanej ilości produktów wychodzi spora porcja na 4 osoby, z dowolną ilością ziemniaków.

Spora porcja na 4 osoby, ziemniaki wg uznania.

Przepis na żurek z maślanki bez zakwasu

Składniki dania: Żur na maślance

  • 1 litr kwaśnego mleka lub maślanki
  • pół litra wody
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • pół szklanki wody
  • jedna kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1,5 kg ziemniaków – mniej więcej
  • kopiasta łyżka masła
  • sól i pieprz

Żurek na maślance z ziemniakami jak zrobić

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Do garnka wlać wodę, maślankę lub kwaśne mleko i zagotować.
  3. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do gotującej się zupy.
  4. Gotować kilka minut.
  5. W czasie gotowania kwaśnego mleka lub maślanki robią się grudki. Aby je zlikwidować, zupę należy zblendować.
  6. Wodę – pół szklanki – wlać do szerszego naczynia, dodać mąkę i zblendować. Można także mąkę pozostawić w szklance i za pomocą widelca lub mątewki dokładnie rozmieszać.
  7. Rozmieszaną mąkę z wodą wlać do garnka z zupą z maślanki, wymieszać i zagotować.
  8. Posolić do smaku.
  9. Na patelni usmażyć jajka sadzone. Można obrócić jajko na drugą stronę, jeśli ktoś nie lubi płynnego żółtka i upiec jajko z dwóch stron.
  10. Do salaterki lub głębokiego talerza wyłożyć całe ziemniaki, zalać żurkiem na maślance.
  11. Na górę żurku położyć sadzone jajko, okrasić masłem ( 1/4 porcji z kopiastej łyżki) na talerz.
  12. Popieprzyć i ewentualnie dosolić.

Żur na maślance z podsmażonymi ziemniakami

Żurek na maślance może być także daniem na następny dzień. Pomimo tych samych składników, żurek zaskoczy nas nieco innym smakiem.

Ugotowane ziemniaki pokroić i podsmażyć na masełku na patelni. Ziemniaki powinny być lekko przyrumienione.

Ziemniaki należy zgarnąć na brzeg patelni, a na pustą część wlać gorący żurek. Podawać na patelni. Doprawić do smaku sola i pieprzem, na górę dać nieco masełka i jajko sadzone (ewentualnie gotowane, które należy pokroić na ćwiartki).

żur na maślance
Żurek na maślance z ziemniakami przysmażonymi

Uwielbiam zupy zarówno takie lekkie letnie, jak gazpacho lub chłodnik z botwinki, jak i bardziej kojarzące się z zimną porą roku jak grochówka czy wegetariański żurek na zakwasie.

A Ty jakie zupy lubisz najbardziej? Podziel swoimi ulubionymi przepisami w komentarzu pod artykułem.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!