
Żurek na maślance z ziemniakami przygotowywany jest bez zakwasu. Kwasowość i smak dają mu kwaśne mleko lub maślanka.
Żur można ugotować zarówno z maślanki jak i z kwaśnego mleka, ale w przepisie – dla uproszczenia – będę używała nazwy „żurek z maślanki„.
U mnie w domu najczęściej gotuje się żur z maślanki. Bardziej nam smakuje niż żur z kwaśnego mleka, ale to oczywiście kwestia gustu.
W ogóle ta zupa na maślance jest bardzo specyficzna. Albo się ją uwielbia, albo wręcz przeciwnie.
Bardzo lubię żurek na maślance. I – chociaż zupa kojarzona jest ze Śląskiem i Jurą – podczas rozmowy z moją koleżanką okazało się, że jadła zupę z maślanki u babci w poznańskiem.
Z podanej ilości produktów wychodzi spora porcja na 4 osoby, z dowolną ilością ziemniaków.
Spora porcja na 4 osoby, ziemniaki wg uznania.
Przepis na żurek z maślanki bez zakwasu
Składniki dania: Żur na maślance
- 1 litr kwaśnego mleka lub maślanki
- pół litra wody
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 jajka
- pół szklanki wody
- jedna kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1,5 kg ziemniaków – mniej więcej
- kopiasta łyżka masła
- sól i pieprz
Żurek na maślance z ziemniakami jak zrobić
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Do garnka wlać wodę, maślankę lub kwaśne mleko i zagotować.
- Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do gotującej się zupy.
- Gotować kilka minut.
- W czasie gotowania kwaśnego mleka lub maślanki robią się grudki. Aby je zlikwidować, zupę należy zblendować.
- Wodę – pół szklanki – wlać do szerszego naczynia, dodać mąkę i zblendować. Można także mąkę pozostawić w szklance i za pomocą widelca lub mątewki dokładnie rozmieszać.
- Rozmieszaną mąkę z wodą wlać do garnka z zupą z maślanki, wymieszać i zagotować.
- Posolić do smaku.
- Na patelni usmażyć jajka sadzone. Można obrócić jajko na drugą stronę, jeśli ktoś nie lubi płynnego żółtka i upiec jajko z dwóch stron.
- Do salaterki lub głębokiego talerza wyłożyć całe ziemniaki, zalać żurkiem na maślance.
- Na górę żurku położyć sadzone jajko, okrasić masłem ( 1/4 porcji z kopiastej łyżki) na talerz.
- Popieprzyć i ewentualnie dosolić.
Żur na maślance z podsmażonymi ziemniakami
Żurek na maślance może być także daniem na następny dzień. Pomimo tych samych składników, żurek zaskoczy nas nieco innym smakiem.
Ugotowane ziemniaki pokroić i podsmażyć na masełku na patelni. Ziemniaki powinny być lekko przyrumienione.
Ziemniaki należy zgarnąć na brzeg patelni, a na pustą część wlać gorący żurek. Podawać na patelni. Doprawić do smaku sola i pieprzem, na górę dać nieco masełka i jajko sadzone (ewentualnie gotowane, które należy pokroić na ćwiartki).

Uwielbiam zupy zarówno takie lekkie letnie, jak gazpacho lub chłodnik z botwinki, jak i bardziej kojarzące się z zimną porą roku jak grochówka czy wegetariański żurek na zakwasie.
A Ty jakie zupy lubisz najbardziej? Podziel swoimi ulubionymi przepisami w komentarzu pod artykułem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!