Przepisy Surówki i sałatki

Buraczki z chrzanem

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 14 października 2016

Chrzan to pogański symbol zdrowia, siły fizycznej, krzepy. Co więcej, ma również właściwości bakteriostatyczne, czyli zwiększa odporność organizm.

Może być zatem stosowany pomocniczo przy zapaleniu zatok oraz bólach gardła.Korzeń chrzanu ma także działanie moczopędne. Ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem robię często i właściwie o każdej porze roku. Jeśli tylko mam możliwość, to ze świeżo startego chrzanu.

Oczywiście, można pójść „na skróty” i  wymieszać buraki ze słoika z chrzanem ze słoika. Ale nie będzie wtedy aromatu świeżo przygotowanych warzyw. Chrzan najlepiej jest trzeć na dworze – wtedy będziemy płakać nieco mniej.

Chrzan z buraczkami podaję do pieczonych mięs, kiełbas, wędlin czy różnego rodzaju pasztetów. Wspaniały dodatek! A Świąt Wielkanocnych nie wyobrażam sobie bez tego pysznego, ostrego dodatku. Do szynki, jajka lub solo na kromę chleba!

Z podanych składników wychodzą dwa słoiczku pysznego dodatku do mięs, wędlin czy pasztetów.

Przepis na: Buraczki z chrzanem

Składniki dania: Buraczki z chrzanem

  • 500 gram buraków – ze skórką
  • 100 -150  gram chrzanu świeżego * lub 200 gram ze słoiczka**
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru lub odrobina miodu
  • 1 duża cytryna lub 3 – 4 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie)
  • 1 jabłko – opcjonalnie
  • szczypta zmielonego kminku

Przygotowanie dania: Buraczki z chrzanem

  1. Chrzan namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc***
  2. Buraki ugotować – najlepiej na parze. Czas gotowania zależny jest od wielkości buraków, ale z reguły około 40 -60 minut – sprawdzić wbijając czubek ostrego noża w burak.Wystudzić.
  3. Obrać ze skórki.
  4. Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  5. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  6. Buraczki dokładnie wymieszać z chrzanem – także używam do tego blendera – dodać sól, cukier, sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
  7. Wymieszać. Spróbować – jeśli jest potrzeba – doprawić do smaku.
  8. Jeśli mamy ochotę na nieco łagodniejszą wersję, do buraków wymieszanych z chrzanem i przyprawami dodajemy starte lub zbledowane jabłko.
  9. Przełożyć do słoika, zakręcić.
  10. Zostawić przynajmniej na kilka godzin, żeby składniki porządnie się przegryzły.

 

Wskazówki
  • Świeżo tarty chrzan jest o wiele bardziej ostry niż gotowy ” ze słoika”. w zależności od gatunku ma też różny poziom ostrości.
  • Jeśli bierzemy chrzan ze słoika, to koniecznie bez dodatków; najlepiej taki „tarty na kwasku cytrynowym” lub zaprawiony octem jabłkowym.
  • Namoczony chrzan łatwiej się trze i jest bardziej „sprężysty”

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments