sałatka z ziemniaków , fasoli i kiszonej kapusty

Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka z gotowanych ziemniaków, fasoli i kiszonej kapusty

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 9 października 2016

Sałatka z gotowanych ziemniaków, fasoli i kiszonej kapusty. Zdrowa i bardzo łatwa do wykonania sałatka, łącząca zdrowotne działanie kiszonej kapusty z dobrze przyswajalnym białkiem i smakiem ugotowanej fasoli Jaś.

Podano mi ją kiedyś w restauracji w górach, w okolicach Węgierskiej Górki. Tak zachwycił mnie jej smak, że zapytałam, czy mogę otrzymać przepis. I o dziwo – dostałam. Najlepiej oczywiście użyć kapusty własnoręcznie ukiszonej – a że nie jest to trudne, ani skomplikowane, przekonasz się, gdy przeczytasz o moim sposobie przygotowania   kiszonej kapusty.

Sałatka z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty

Składniki dania: Sałatka z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty

  • 0,5 kg ziemniaków podobnej wielkości
  • 0,5 kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka fasoli Biały Jaś
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki całego kminku
  • dwie łyżki oleju do polania sałatki – w oryginalnym przepisie był sos z pieczenia kaczki lub gęsi
  • zielony szczypiorek – opcjonalnie

Przygotowanie dania: Sałatka z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty

  1. Dzień wcześniej namoczyć fasolę. W proporcji: 1 szklanka fasoli – 4 szklanki wody. Następnego dnia fasolę opłukać, zalać świeżą wodą  (woda musi przykrywać fasolę), dodać kminek i ugotować do miękkości – około 40 minut do 1 godziny w zależności od wielkości fasoli. Posolić dopiero po ugotowaniu.
  2. Ugotowaną fasolę schłodzić w wodzie, w której się gotowała. Wyjąć z wody.
  3. Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  4. Kapustę posiekać.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  6. Włożyć do miski: kapustę, cebulę, ziemniaki, polać wszystkie składniki olejem, delikatnie wymieszać.
  7. Mocno popieprzyć, ewentualnie dosolić.
  8. Posypać szczypiorkiem.
 Wskazówki
  • Sałatka wybornie smakuje z pieczoną gęsią lub kaczką.
  • Koniecznie fasolę Jaś trzeba namoczyć przez gotowaniem, czas moczenia około 10 godzin.
  • Zmieniając wodę, spowodujemy, że fasola nie będzie tak ciężko strawna. Ale utracimy część składników mineralnych i witaminę B – wylane z wodą. Musimy zdecydować, na czym nam bardziej zależy. Jeśli na zachowaniu składników odżywczych – możemy gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła.
  • Fasola posolona w czasie gotowania będzie się dłużej gotowała i będzie miała twardszą skórę.
  • Dokładny sposób gotowania fasoli Jaś – krok po kroku –  znajdziesz, gdy klikniesz na link: Jak ugotować fasolę.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments