Zasmażana kiszona kapusta z ziemniakami
Ukiś kapustę i zajadaj co najmniej dwa razy w tygodniu późną jesień i zimę, a chorobliwe mikroby będą Cię omijały z daleka.
Dzięki naturalnemu kwasowi mlekowemu (dającemu kwasowość kapuście), ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe. W połączeniu z kwasem askorbinowym, czyli witaminą C, również będącą naturalnym efektem fermentacji, kapusta kiszona to cudowny, prapolski „wynalazek”. Złoto kiszonej kapusty to jej sok – w dzieciństwie mówiliśmy „kwaska”. Nigdy, przenigdy nie wolno go wylewać.
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można ją odcisnąć z nadmiaru soku. Sok wypić – nie tylko uodparnia organizm, ale ma zbawienny wpływ na cały układ trawienny; ba nawet łagodzi kaszel.
Dla osób nieprzyzwyczajonych – koniecznie rozrzedzić wodą. W moim rodzinnym – jak zresztą w każdym śląskim domu – zawsze kisiło się kapustę na zimę. I tę – zarówno dobrą jak i zdrową – tradycję kontynuuję. Nie kiszę co prawda w beczce, tylko w kamiennym garnku i słoikach. Jeśli mi zabraknie kiszonej kapusty zimą – a tak jest zazwyczaj – dodatkowo kiszę w ciągu zimy. Niekłopotliwe, niedrogie, a jakie zdrowe!
Można kupić kapustę kiszoną w markecie, ale radzę zerknąć na skład. Jeśli są sorbiniany i benzoesany – odpuśćmy. Jedną z dobrych, sprawdzonych kapust jest Ekologiczna Kapusta z Charsznicy. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, a czasem i w normalnych marketach. I trzecim, też dobrym sposobem na zaopatrzenie się w dobrą kapustę, jest kupowanie jej w sprawdzonym, pewnym warzywniaku.
Przepis na: Zasmażana kiszona kapusta z ziemniakami
Składniki dania: Zasmażana kiszona kapusta z ziemniakami
- 500 gram kapusty kiszonej
- 300 gram ziemniaków
- łyżeczka całego kminku lub odrobina pół płaskiej łyżeczki mielonego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- odrobina soli
- mielony, czarny pieprz
Na zasmażkę:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie dania: Zasmażana kiszona kapusta z ziemniakami
- Kapustę – jeśli jest zbyt kwaśna – odcisnąć. W żadnym wypadku nie płukać, bo wtedy pozbywamy się tego, co w kapuście najcenniejsze. Sok przeznaczyć do wypicia lub ugotowania zupy na kwasie z kapusty (kwaśnica).
- Kapustę włożyć do garnka, dodać kminek i ziarenka pieprzu. Zalać wodą, tak aby kapusta była przykryta. Gotować do miękkości – około godziny. Jeśli woda wygotuje się – dolać trochę gorącej wody.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Do ugotowanej kapusty dodać pokrojone ziemniaki, zasmażkę, odrobinę popieprzyć i porządnie wymieszać. Przegotować. I gotowe.
Przygotowanie zasmażki:
- Tłuszcz włożyć na patelnię i rozpuścić.
- Dodać mąkę, podgrzewać i cały czas mieszać drewnianą lub silikonową łopatką.
- Podgrzewać około minuty i rozprowadzić wodą z ziemniaków – cały czas mieszać.
Wskazówki
- Kiszona kapusta zasmażana jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs (golonko, żeberka, różnego rodzaju kotlety), ale i do klusek czy kopytek.
- A jak smakuje z grillowanymi mięsami latem!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!