Słoik z konfiturą z żurawiny.

Dodatki Przepisy

Żurawina do mięs i serów

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 29 września 2017

Przepis na żurawinę do mięsa i serów. To znakomity dodatek także do pleśniowych lub białych serów lub do herbaty czy wody z imbirem.

Znakomicie sprawdza się także jako … lekko kwaskowate smarowidło na kanapkę.

Żurawinę przygotowuję w ilości kilku kilogramów z cukrem brzozowym, ale przy okazji zawsze robię kilka słoiczków żurawiny z jabłkami i żurawiny z sokiem z pomarańczy. Sprawdź przepis na żurawinę z sokiem z pomarańczy

Przetwory te są co prawda przeznaczone jako dodatek do potraw, ale nieraz lądują w herbacie lub w ciepłej wodzie z imbirem. I smakują równie wybornie.

A że zdrowa, to zapewne wiesz! Najlepsza ochrona dla Twojego układu moczowego, i nie tylko, o czym więcej przeczytasz w artykule Żurawina właściwości.

Koniec września i początek października jest pora, kiedy żurawina jest gotowa do zbioru. Ale żurawinę do mięsa można przyrządzić nawet zimą, bowiem doskonale smakuje zrobiona z mrożonek.

Żurawina do mięs i serów: przepis

Żurawina do mięs i serów: składniki

  • 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
  • 2 jabłko lub  2 gruszki
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 150 – 200 gram cukru
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki wody
  • szczypta soli

Żurawina do mięs i serów: przygotowanie krok po kroku

  1. Żurawinę umyć, wyrzucić nadpsute owoce.
  2. Jabłko/gruszkę obrać i zetrzeć na grubiej tarce.
  3. Garść żurawiny zmiksować.
  4. Rozgrzać garnek lub patelnię z grubym dnem.
  5. Na patelnię dać jabłka lub gruszkę, żurawinę i szczyptę soli.
  6. Smażyć na wolnym ogniu około 1 godziny, aż żurawina popęka, a konfitura stanie się szklista i gęsta, a sok z owoców odparuje.
  7. Dodać cukier i miód. Najpierw połowę z podanej porcji, chwilę pogotować i spróbować. Żurawina do mięs musi być lekko kwaskowata.
  8. Gorącą włożyć do wysterylizowanych słoi. Odwrócić do góry dnem i zostawić.
  9. Można także krótko zapasteryzować – jak tak robię.

Z podanej porcji wychodzą dwa słoiki (takie z ketchupu) żurawiny do mięsa.

Suszona żurawina

Kilogram żurawiny suszę w suszarce do warzyw i miksuję na drobny pył.

I mam idealny – i jak zdrowy – dodatek do potraw, które wymagają zakwaszenia. Świetnie pasuje do sosu winegret. Sprawdź przepis na sos winegret.

Poznaj inne przepisy z żurawiną:

Żurawina z sokiem z pomarańczy

Żurawina dla zdrowia

Zdrowy ocet podstawowy przepis na ocet owocowy

Dip do pieczonego lub grilowanego mięsa

Kiszonki

Żurawina to idealny dodatek do mięsa i innych potraw. Podziel się swoimi pomysłami w komentarzu!

Poza pomysłami oczywiście będzie mi miło jeżeli zostawisz również swoją opinię na temat mojego przepisu na żurawinę do mięs.


Uwaga: żurawina nie jest polecana dla osób z istniejącymi kamieniami nerkowymi, osteoporozą, oraz zażywających leki rozrzedzające krew.

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments