Przepis na moskole - placki z podhala z gotowanych ziemniaków

Dania główne Przepisy Przystawki

Moskole pieczone lub smażone – oryginalny przepis na placki z ziemniaków rodem z Podhala

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 20 listopada 2018

Tradycyjny przepis na tatrzańskie Moskole — placki po góralsku rodem z Podhala. Znane od dawna, podawane w domach jako najprostsze danie — takie z rodzaju „zrobić coś z niczego”.

Obecnie moskole są jednym z regionalnych dań, podawanych bardzo często w restauracjach jako przekąska z masłem, sosem grzybowym lub regionalną bryndzą.

I nie są to typowe placki ziemniaczane przygotowane z surowych, tartych ziemniaków, tylko ich „odmiana” z gotowanych ziemniaków.

I jak to zazwyczaj bywa z regionalnymi daniami, wersji dania jest mnóstwo. Poznałam smak moskoli lata temu u zaprzyjaźnionych górali. U nich moskole  przyrządzane są według podstawowego przepisu: czyli z mąki, ziemniaków i jaja – i takie właśnie najbardziej lubię. Próbowałam moskoli w wersji z kwaśnym mlekiem, z dodatkiem czosnku w cieście i jakiś ziół, a nawet kawałkami pokrojonej wędliny – to jednak nie to! Moim zdaniem – przedobrzone.

Skąd się wzięły Moskole? 

Moskole wywodzą się z czasów, gdy nie wyrzucano jedzenia, tylko przetwarzano pozostałe na – przykład z obiadu – produkty.

I tak właśnie do ugotowanych ziemniaków dodano mąkę i było gotowe danie. W późniejszych czasach zaczęto także dodawać jajo. I tak powstał moskol  „na bogato” posmarowany masłem.

Uwielbiam ciepłe moskole, prosto zdjęte z blachy, na których masło lekko się topi.

Takich prawdziwych możecie spróbować w agroturystyce u „moich górali” w Gliczarowie Górnym i porównać do tych, które sami zrobiliście według poniższego przepisu.

Jak zrobić moskole według oryginalnego przepisu:

Moskole – placki z gotowanych ziemniaków: składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20  dag mąki
  • 1 duże jajo
  • sól, pieprz

Jak smażyć moskole – placki z gotowanych ziemniaków: przygotowanie krok po kroku

  1. Ziemniaki ugotować lub wykorzystać pozostałe z obiadu. Jeżeli były gotowane w łupinach – obrać.
  2. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Wystudzić.
  3. Połączyć ziemniaki z mąką, jajkiem, posolić i dodać szczyptę pieprzu.
  4. Zagnieść ciasto.
  5. Formować owalne placki o wielkości mniej więcej 6 na 9 cm i grubości około 2 cm.
  6. Piec na rozgrzanej blasze kuchennego pieca! Tak jest w wersji oryginalnej, jednak ilu z nas posiada taki piec? Dobrym rozwiązaniem jest użycie patelni grillowej bez tłuszczu lub pieczenie na blasze lub nawet na tacce do pieczenia na grillu. Ostatecznie można moskole upiec na patelni z tłuszczem, ale to już nie to samo. Placki należy smażyć na średnim, nie na bardzo gorącym ogniu, ponieważ powinny mieć lekko wysuszoną, nieco chrupiącą skórkę i upieczony, miękki środek.
  7. Podawać ciepłe lub zimne – według upodobań. Najlepiej smakują moskole z masłem czosnkowym lub z bryndzą.

Jeżeli smakowały Ci placki to nie zapomnij sprawdzić innych przepisów na smażone potrawy:

Placki z cukinii

Placki z cukinii pieczone w piekarniku – dwie wersje

Ryba smażona – przepis i wskazówki jak zrobić dobrą rybę

Zupa grochowa wegetariańska

Kiszona papryka – kiszonka w słoikach jako źródło zdrowia

Placki usmażone? Podziel się opinią!

Pamiętaj, że pytania lub może i nawet pochwały możesz napisać w komentarzu. Będzie mi bardzo miło 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 30 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
4 lat temu

Przepis na Moskole przywieźli na Podhale jeńcy rosyjscy, stąd nazwa- od Moskali, czyli Rosjan.

erna
erna
3 lat temu

Pycha!