Przepisy Surówki i sałatki

Kapusta czerwona z czarną porzeczką wg przepisu Karola Okrasy

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 11 sierpnia 2019

Kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi przygotowana według przepisu Karola Okrasy. Takie pyszności gotuje się w czasie spotkania z Karolem.

W czasie spotkania kulinarnego z Karolem miała okazję ugotować kapustę czerwoną według jego przepisu i pod czujnym okiem mistrza.

Parę dni później przygotowałam kapustę czerwoną z czarną porzeczką w domu i proporcje, które podałam w przepisie są według mojej domowej próby.

Bowiem z Karolem gotowałam raczej na smak niż na gramy! Oczywiście najprzyjemniej jest bawić się kulinarnie, jednak mam świadomość, że potrzebujemy przepisów „krok po kroku” i dokładnej ilości składników.

Do tego przepisu wykorzystałam własnoręcznie przygotowane powidła śliwkowe i ocet winny, a kokkretnie ocet z czarnych porzeczek z jabłkami.

Spotkanie z Karolem było znakomitą okazją do podszkolenia się i spróbowania kilku nowych przepisów. Ale także mile spędzonym czasem w towarzystwie bardzo sympatycznego i otwartego człowieka.

A kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi? Palce lizać! Taka pychota!

Przepis na danie: Kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi

Składniki dania: Kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi

  • pół główki czerwonej kapusty (większej) lub cała mała
  • 100 – 150 gram czarnej porzeczki – jak najbardziej może być mrożona
  • słoik powideł śliwkowych
  • 1 spora cebula
  • ząbek czosnku
  • kawałek  świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 spora łyżka miodu – najlepiej wielokwiatowego ( żeby nie był zbyt aromatyczny)
  • limonka – skórka
  • ocet owocowy do zakwaszenia
  • olej – o neutralnym smaku, na przykład winogronowy lub rzepakowy – do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowani dania: Kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi

  1. Kapustę poszatkować. Odstawić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać olej.
  5. Delikatnie przesmażyć cebulę z czosnkiem i imbirem.
  6. Dodać miód i podgrzewać aż do momentu, gdy miód się lekko spieni. Wtedy dodać porzeczkę. Pogotować chwilę.
  7. Dodać czerwone wino i gotować kilka minut, aż wyparuje alkohol.
  8. Dodać poszatkowaną kapustę.
  9. Doprawić powidłami śliwkowymi, kapnąć nieco octu, posolić i popieprzyć.
  10. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę limonki – oczywiście wcześniej umytej – i dodać do kapusty.
  11. Przegotować i spróbować.
  12. Jeśli nie jest zbyt wyrazista – doprawić imbirem, dokwasić, dosolić – doprawić do smaku.
Oceń artykuł
[Głosów: 9 Średnia: 4.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments