Kapusta czerwona z czarną porzeczką wg przepisu Karola Okrasy
Kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi przygotowana według przepisu Karola Okrasy. Takie pyszności gotuje się w czasie spotkania z Karolem.
W czasie spotkania kulinarnego z Karolem miała okazję ugotować kapustę czerwoną według jego przepisu i pod czujnym okiem mistrza.
Parę dni później przygotowałam kapustę czerwoną z czarną porzeczką w domu i proporcje, które podałam w przepisie są według mojej domowej próby.
Bowiem z Karolem gotowałam raczej na smak niż na gramy! Oczywiście najprzyjemniej jest bawić się kulinarnie, jednak mam świadomość, że potrzebujemy przepisów „krok po kroku” i dokładnej ilości składników.
Do tego przepisu wykorzystałam własnoręcznie przygotowane powidła śliwkowe i ocet winny, a kokkretnie ocet z czarnych porzeczek z jabłkami.
Spotkanie z Karolem było znakomitą okazją do podszkolenia się i spróbowania kilku nowych przepisów. Ale także mile spędzonym czasem w towarzystwie bardzo sympatycznego i otwartego człowieka.
A kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi? Palce lizać! Taka pychota!
Przepis na danie: Kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi
Składniki dania: Kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi
- pół główki czerwonej kapusty (większej) lub cała mała
- 100 – 150 gram czarnej porzeczki – jak najbardziej może być mrożona
- słoik powideł śliwkowych
- 1 spora cebula
- ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1 spora łyżka miodu – najlepiej wielokwiatowego ( żeby nie był zbyt aromatyczny)
- limonka – skórka
- ocet owocowy do zakwaszenia
- olej – o neutralnym smaku, na przykład winogronowy lub rzepakowy – do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowani dania: Kapusta czerwona z czarną porzeczką okraszona powidłami śliwkowymi
- Kapustę poszatkować. Odstawić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Delikatnie przesmażyć cebulę z czosnkiem i imbirem.
- Dodać miód i podgrzewać aż do momentu, gdy miód się lekko spieni. Wtedy dodać porzeczkę. Pogotować chwilę.
- Dodać czerwone wino i gotować kilka minut, aż wyparuje alkohol.
- Dodać poszatkowaną kapustę.
- Doprawić powidłami śliwkowymi, kapnąć nieco octu, posolić i popieprzyć.
- Zetrzeć na drobnej tarce skórkę limonki – oczywiście wcześniej umytej – i dodać do kapusty.
- Przegotować i spróbować.
- Jeśli nie jest zbyt wyrazista – doprawić imbirem, dokwasić, dosolić – doprawić do smaku.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!