Chorwacja Lifestyle Podróże

Co jeść w Chorwacji? Chorwackie potrawy w tłumaczeniu na język polski

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 17 sierpnia 2016

W Chorwacji czeka nas prawdziwa kulinarna uczta – nieważne, czy w eleganckich restauracjach czy prostych tawernach.

Największą przyjemnością wieczornego posiłku jest zająć stolik tuż przy brzegu w nadmorskiej tawernie i delektować się jedzeniem. Myśląc o kuchni chorwackiej mamy na myśli ryby i skorupiaki. Ale oprócz owoców morza chorwacka kuchnia dostarcza nam i innych smakołyków.

Spis treści

Chorwackie jedzenie

Przez lata wakacyjnych wyjazdów do Chorwacji stworzyłam swoistą „ściągę” potraw, z której chętnie korzystają znajomi.

Zamieszczam zatem poniżej listę chorwackich potraw. Bardzo popularne są dania chorwackie z grilla (jak na przykład chorwacka potrawa cevapcici), warto chociaż raz podczas pobytu w Chorwacji spróbować.

Przed wyjazdem do Chorwacji polecam wydrukować ją i mieć ze sobą. Szczególnie, jeśli włóczymy się po małych miejscowościach, bez tłumu turystów.

Tam menu jest najczęściej tylko po chorwacku i z dogadaniem się w innym języku też może być problem. No, chyba że w ogólnym języku polsko –  chorwackim:).

owoce i warzywa i waga

Chorwackie przysmaki na lokalnym targu

produkty na stole i panie wokół nich

Lokalne produkty sprzedawane są dosłownie wszędzie

Chorwackie potrawy nazwy z tłumaczeniem na polski

                                        Potrawy 
AjvarPasta z bakłażanów i papryki
BevandaWino wymieszane z wodą
Bjela kavaKawa z mlekiem (jakby latte)
Blejo vinoBiałe wino
BlitvaBurak liściowy
BrodetGulasz
Burekcienkie, nadziewane  ciasto (często serem)
CajHerbata
CasnakCzosnek
Cerno winoCzerwone wino
ĆevapčićiMięso mielone, pieczone na grillu
DingaćCzerwone wino z półwyspu Peljesac
DomaceDomowe
Glavna jelaGłówne danie
GovedinaWołowina
Hladna predjelaZimne przekąski
Ispod pekePieczone pod pokrywą na ogniu
JagnjetinaJagnięcina
JelownikJadłospis
JuhaZupa
Karlovacko i OzujskoPopularne chorwackie piwa
KavaKawa
Kava z mljekamKawa o odrobiną mleka/cappuccino
KolaciCiasta
KruchChleb
KrumpirZiemniak
KuhaneGotowane
KupusKapusta
LepinjaNiewielki, okrągły chleb
LesoGotowane
MalvasiaBiałe wino – popularne
MaslineOliwki
Maslinove uljeOlej z oliwek
Na žaruZ rusztu
NjokiKluski – kopytka
OdojakMały prosiak pieczony w całości
PalacinkiNaleśniki
PaparPieprz
PaprikaPapryka
Paski syrOwczy ser z wyspy Pag
PašticadaGulasz w specjalnym sosie
pečenoPieczone
PelinkovacLikier ziołowy
PiciaWoda
PiletinaMięso z kurczaka
Pivo tocenePiwo lane
Pohani Syr/Prażeny syrSer panierowany
Prażony krumpi/PomfrityFrytki
ProsekSłodkie wino
PrsutSzynka suszona na powietrzu (miesiącami)
PrženeSmażone
RajčicePomidory
RažnjićiGrilowane mięsa na patyku/szaszłyk
RiżotRisotto
SalatMix warzyw – kapusta, pomidor, ogórek
SecerCukier
SenftMusztarda
SladoledLody
SlagaBita śmietana
SmokveFigi
SolSól
ŠtrukliZawijane ciasto z twarogiem
SucheWytrawne
SvinjetinaWieprzowina
Svjeżi syrBiały ser
SyrSer
TeljetinaCielęcina
Topla predjelaPrzystawki ciepłe
UljeOlej
                                          Z morza
BakalarDorsz
BrancinLabraks (okoń morski)
BuzaraPotrawa ze skorupiaków z czosnkiem
Crni rizot (od sipe)Czarne risotto ( z mątwy)
Danje, Mule, GrompiMałże rodzaje
GavuniMałe, smażone rybki (w całości)
HobotnicaOśmiornica
Hobotnica saladSałatka z ośmiornicy z ziemniakami, sałatą i cebulą
HomarceKrewetki – duże
JastogHomar
KamenicaOstrygi
LignjeKalmary
Lignje na żaruKalmary z grilla
Lignje prażeneKalmary smażone i panierowane w cieście
Lignje punjeneKalmary faszerowane
Morski pasRekin
OradaDorada
OslićMorszczuk
Plodovi moraOwoce morza
PrżeniSmażone
RibaRyba
Riżot od skampiRisotto z homarców
škampiKrewetki
SkoljkeMałże
SkušaMakrela
TunaTuńczyk
                                  Rodzaje alkoholi
LazaWódka z winogron, podobna do włoskiej Grappy
MedovačaWódka z miodem
RakijaMocna, lokalna wódka
ŠljivovicaWódka ze śliwek
TravaricaWódka zaprawiona ziołami
warzywa na straganie w Chorwacji

Na lokalnym targu kupisz świeże chorwackie warzywa

Top lista tradycyjnych chorwackich potraw

Moja Top Lista ulubionych chorwackich potraw – dla ułatwienia w porządku alfabetycznym.

  • Ajwar (Ajvar) –  lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu i przypraw. Nieodłączny dodatek do dań mięsnych.
  • Blitva (mangold, burak liściowy) – ostatnio robi się znana także w Polsce, do przyrządzania sałatek. W Chorwacji jest przyrządzana na ciepło z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Z reguły lekko mdława – jest ulubionym daniem zwolenników szpinaku. Należy chociaż raz spróbować. Dodają go zarówno do ryb jak i do dań mięsnych. Jest tak popularna, że na wyspie Brać – głównie w Supetar –  odbywa się coroczny festiwal Dani Blitva (Dni Blitwy).

  • Burek – specjalny rodzaj ciasta ( bardzo długo wyrabianego), nadziewanego różnorakim nadzieniem: mięsnym, warzywnym, serowym. Trochę przypomina grubo zwinięty naleśnik.
  • Brancina i Orada to najlepsze chorwackie ryby, obok małży z oliwą z czosnkiem i pietruszką.
  • Bracki Sir – owczy, nie tak znany, jak jego brat Paski sir, ale produkowany również w ekologicznych terenach na wyspie Brac, wart jest spróbowania.
  • Jeżeli lubimy skorupiaki i wpadnie nam w menu słowo Buzarabierzemy! Różne są odmiany tej gotowanej w wielkim garze potrawy z dodatkiem czosnku, oliwy i białego wina, ale nieodmiennie w jej składzie będą krewetki, małże lub homar.
  • Butalac – nadziewany udziec jagnięcy (marynowany w aromatycznych ziołach i winie.
  • Ćevapčići mielone lub siekane mięso, najczęściej przygotowane z kilku rodzaju mięs. Po przyprawieniu zwijane jest w ruloniki i smażone lub grillowane. Podawane koniecznie z pastą Ajvar.
  • Crni rizot od sipe – czarne risotto) duma Istrii i Dalmacji risotto z atramentem kałamarnicy (mątwy). Barwi usta, zęby i … ubranie, gdy padnie na nie ziarenko. Smakuje wybornie!
  • Gavuni – malutka rybka 3-4 cm. Posypuje się ja mąką i wrzuca na gorący olej. Jada się ją z wnętrznościami. Taka chrupiąca przekąska – nazwałabym ją odmianą wędzonych szprotek.
  • Homarce najczęściej podawane w całości. Białe i delikatne mięso wydobywa się ze skorupki z części odwłokowej. Jemy rękami!
  • Ispod peke, co dosłownie znaczy „pod pokrywą”. I istotnie, na  tym polega pieczenie – mięso i ryby piecze się pod żeliwną pokrywą na ogniu z węgla drzewnego. Przyrządzona w ten sposób ośmiornica (hobotnica) jest wręcz wyborna.
  • W naszym kraju nie jest zbyt popularna, więc tym bardziej warto spróbować jednej z mięsnych, chorwackich specjalności – jagnięciny (janjetina). Tradycyjnie pieczona na rożnie – często także ispod peke – przyprawiona dużą ilością czosnku i rozmarynu. Miano najlepszego mięsa jagnięcego nosi to pochodzące z wyspy Pag, dzięki swoistej diecie obfitującej w liczne, aromatyczne zioła.
  • Kamenica (Ostrygi) – koniecznie spróbować świeżuteńkich, prosto z hodowli na płyciznach w Mali Ston koło Dubrownika. Polubić ten jeden z najbardziej znanych afrodyzjaków lub nie – to już według upodobań. Delektowałam się ostrygami w Vila Koruna Restaurant w Mali Ston ( mają menu w języku polskim), a na pożegnanie dostałam kilogramowe opakowanie produkowanej w pobliskiej odsalarni soli morskiej.
  • Orada i Brancina to najlepsze chorwackie ryby, obok małży z oliwą z czosnkiem i pietruszką, są moimi ulubionymi morskimi przysmakami.
  • Paški Sir jeden z najbardziej renomowanych chorwackich serów, pochodzi z wyspy Pag. Swój smak zawdzięcza zarówno mleku specjalnych odmian owiec jak i ich pożywieniu. Owce hodowane są w górach, mają skąpe pastwiska, na których królują  zioła – głównie szałwia i kocanki, które są wręcz skąpane w soli, nawiewanej przez wiatry na skaliste pastwiska.Tak więc specyficzna dieta plus specjalny proces produkcji sera, polegający na omywaniu oliwą z oliwek i posypywaniu popiołem jeszcze przed procesem dojrzewania. Twardy, dość ostry w smaku i mocno pachnący ziołami. Dojrzewający od 4 miesięcy do 1,5 roku, najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych owoców (winogron, fig), z dodatkiem miodu lub oliwy z oliwek. Mnie najbardziej smakuje z pajdą świeżego, białego chorwackiego chleba, polanego oliwą z oliwek!
  • Tingul –  duszona jagnięcina.
  • Pašticada z kolei jest mięsnym , bardzo popularnym daniem – szczególnie w Dalmacji. Ten rodzaj gulaszu, sporządzony z marynowanej wołowiny lub cielęciny, duszonej z suszonymi śliwkami i podprawianej winem – nie tylko smakuje wybornie, ale i jest bardzo sycący. Często podają go z kluseczkami Njoki (jakby nasze kopytka) i parmezanem. Dobrze smakuje także z chlebem – szczególnie, jeśli nie przepada się za kluchami.
  • Pršut to rodzaj suszonej szynki wieprzowej. Podobna w smaku do popularnego włoskiego  prosciutto. Pršut poddawany jest długiemu okresowi procesu suszenia zimnym powietrzem i słońcem. Idealny składnik porannych kanapeczek!
  • Ražnjići – mięso grillowane na patyku. Najczęściej wieprzowe, rzadziej z jagnięciny. Obowiązkowo z pastą Ajvar.
  • Smokve – (Figi)  dojrzewają – w zależności od gatunki – od połowy lipca do końca sierpnia. Sprzedawane na każdym targu, przy drodze czy po prostu na stoliku czy krześle wystawionym na ulicy. Zresztą Chorwaccy gospodarze chętnie częstują nimi gości.
  • Winogrona i brzoskwinie pachnące słońcem i ociekające słodyczą
czarne danie z ryżu na białym talerzu

Risotto z mątwą – tradycyjna chorwacka potrawa

misa z winogronami

Chorwackie winogrona prosto z krzaka – najlepsze!

Nie masz przysmaku ponad chorwackie figi

Drzewa figowe często porastają pobocza i nieużytki. Zerwane z nich figi smakują najlepiej – prosto z drzewa. Codziennym widokiem są porozkładane wokół domów i ruszta. Chorwaci suszą na nich w promieniach słonecznych smokve. Można też tak zrobić i zabrać do domu. W zimie będą cudownym wspomnieniem wakacji.

Żeby bardzo nie wyschły i pozostały w środku lekko miękkie, trzeba je przechowywać w lodówce. Koniecznie w towarzystwie liści laurowych, dzięki którym nie spleśnieją.

Dlatego często na targach sprzedają figi nawleczone na sznurek, właśnie w towarzystwie liści laurowych. A po zjedzeniu fig wykorzystać liście. Ot, takie 2 w 1!

Chorwacki alkohol

Wino to najbardziej popularny w Chorwacji alkohol. Najlepsze wina pochodzą w półwyspu Pelješac, z okolic Dingac ze szczepu Plvac Mali.

Produkowane głównie na  Istrii znakomite białe wino Malvazija, także ma wielu zwolenników – między innymi mnie.

A i dla gustujących w bardziej słodkich winach, coś się znajdzie – gęste, czerwone wino chorwackie wino Prošek.

Powszechna jest opinia, że popróbowanie typowych chorwackich wódek jest nieodzowną częścią wakacyjnej przygody. Dobrze zrobiona domowa (Domaće) Rakija, może być naprawdę znakomita.

Najczęściej wina i wódki kupuje się u lokalnych producentów. Sprzedawana z dużych pojemników, często do plastikowych opakowań!

Smakują różnie – jak się trafi. Ale oczywiście, sklepy spożywcze także oferują dość szeroki wybór.

nalewki w butelkach na półce

Chorwackie alhohole – nalewki

Kilka razy, skuszona reklamą przy drodze czy w jakimś miasteczku, odwiedziłam winnice. I nie było zaskoczenia – wino przechowywane w odpowiednich warunkach, wlane do butelki szklanej i do tego znakomite!

Drugą metodą, na skosztowanie dobrego wina czy rakii jest „wywiad” u gospodarza, a którego mieszkam. Niezawodny sposób!

Jaki smaki z Chorwacji przywieźć do domu?

Z każdych chorwackich wakacji zawsze przywożę oliwę z oliwek (po chorwacku Maslina) z małych, rodzinnych wytłaczarni.

Metodę zakupu nieodmiennie mam taką: kupuję butelkę z wytwórni polecanej przez gospodarza lub od gospodarza (jeśli sam produkuje oliwę ) i jeśli mi smakuje przed wyjazdem zaopatruję się w kilka litrów.

Jeśli jest sprzedawana w plastiku (a tak jest najczęściej) w domu przelewam ją do szklanych butelek, ciemnych butelek.

Oprócz doskonałej oliwy z oliwek, zawsz przywożę wspomniane wyżej figi oraz liście laurowe i obowiązkowo nazbierane gdzieś na nieużytkach zioła: szałwię i „magi włoskie” (kocanka).

oliwa w butelkach na półkach

Chorwacka oliwa z jednej z wytwórni – znakomita

zioła magi włoskie rosnące na skałach nad morzem

Maggi włoskie. Aromatyczny dodatek z Chorwacji do potraw

Kiedyś jadąc z Dubrownika, na stoisku z chorwackimi serami i innymi chorwackimi potrawami regionalnymi, które było na poboczu drogi, kupiłam małe drzewko pomarańczy – dla towarzystwa cytrynowego i mandarynkowego. Ma się świetnie – kilka razy w roku kwitnie i owocuje.

Z kolei będąc na wyspie Solta jako pamiątkę dostałam od gospodarzy w donicy kilkunasto – centymetrowe drzewko laurowe.

I od tej pory mam własne liście laurowe w uprawie ogrodowej.

Planujesz wyjazd do Chorwacji? 

Zerknij do artykułu Jak się spakować do Chorwacji, w którym znajdziesz kompletną listę rzeczy do zabrania na wakacje. Na chorwackiej wyspie Brac lub innych, uroczych chorwackich czy dalmackich miejscach. A jadąc nad chorwackie morze koniecznie zajrzyj do Plitwickich Jezior – tam też jest pięknie!

Jeśli nie masz jeszcze miejsca na nocleg, zapraszam Cię do zerknięcia na wyspę Brac do urokliwego pensjonatu.

Wybierasz się do Chorwacji? Masz pytania dotyczące wyjazdu? Pisz śmiało w komentarzu, postaram się odpowiedzieć 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments