Jajka faszerowane wielkanocne – sześć przepisów

0
44
Jajka wypełnione farszem, stają się zupełnie innym daniem. Tak przygotowane jajka, w dodatku przyozdobione warzywnymi i ziołowymi dodatkami, będą także dekoracją stołu.

 Jajka faszerowane – sześć przepisów

 Składniki dania: Jajka faszerowane groszkiem zielonym

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki majonezu – lubię Kielecki
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Jajka faszerowane zielonym groszkiem

  1. Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj.
  2. Wrzuć groszek i ugotuj do miękkości.Groszek odcedź i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
  4. Do miski włóż żółtka, groszek, majonez.
  5. Wszystkie produkty utrzyj lub zblenduj malakserem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Jajka – białka  wypełnij farszem.

 Składniki dania: Jajka faszerowane żółtym serem

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 sztuk rzodkiewek
  • kawałek – około 10 dkg twardego, żółtego sera
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu – ja lubię Kielecki
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta papryki mielonej: słodkiej i ostrej
  • sól i pieprz
  • papryki: żółta i czerwona po małym kawałku – do posypania

Przygotowanie dania: Jajka faszerowane żółtym serem

  1. Rzodkiewki, szczypiorek i paprykę opłucz, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
  3. Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
  4. Do miski włóż żółtka, majonez, starty ser i jogurt – bardzo dokładnie utrzyj. Dopraw solą, pieprzem i papryką mieloną. Na koniec dodaj połowę szczypiorku i delikatnie wymieszaj.
  5. Napełnij farszem białka jajek.
  6. Jajka udekoruj drobno posiekanymi paprykami i szczypiorkiem.
 Składniki dania: Jajka faszerowane avocado
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • dojrzałe awokado
  • odrobina soku z cytryny lub limonki
  • dwa lub trzy ząbki czosnku – w zależności jak mocno czosnkowy smak lubimy
  • sól i pieprz
  • nieco zielonego szczypiorku do dekoracji

 Przygotowanie dania: Jajka faszerowane avocado

  1. Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
  2. Awokado natnij wzdłuż nożem, chwyć obydwie części owocu i przekręć połówki w przeciwne strony. Pestka zostanie samotna, a my otrzymamy dwie połówki.
  3. Od razu skrop sokiem z cytryny lub limonki żeby nie ściemniało.
  4. Miąższ wyjmij ze skórki ( najprościej wydrążyć łyżeczką), rozgnieć widelcem.
  5. Czosnek obierz z łupinek i zmiażdż w wyciskarce.
  6. Żółtka bardzo dokładnie rozgnieć. Połącz z awokado, czosnkiem.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.
  8. Białka jajek wypełnij farszem z awokado, posyp drobno posypanym szczypiorkiem.
Wskazówka
  • Farsz możesz przygotować tylko z awokado – nie dodając do niego żółtek. Możesz pozostawić awokado tylko z czosnkiem albo dodać do guacamole drobno pokrojone, suszone pomidory lub oliwki, czerwoną cebulę, ostrą papryczkę, zioła jak kolendra, koperek, czy pietruszka – oczywiście ie wszystkie składniki naraz. Dodawaj poszczególne składniki i znajdź swój smak. Takim farszem wypełnij białka.

 Składniki dania: Jajka faszerowane pastą chrzanową

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 gram serka śmietankowego
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • kilka czarnych oliwek bez pestek

Przygotowanie dania: Jajka faszerowane pastą chrzanową

  1. Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
  2. W misce rozgnieć żółtko, dodaj serek, chrzan, sól i pieprz –  bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Białka wypełnij farszem.
  4. Oliwki drobno pokrój.
  5. Faszerowane jajka udekoruj drobno posiekanymi oliwkami.

Składniki dania: Jajka faszerowane wędzonym łososiem

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 gram wędzonego łososia
  • pęczek świeżego koperku
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie dania: Jajka faszerowane wędzonym łososiem

  1. Jajka przetnij na pół, delikatnie łyżeczką wyjmij żółtko.
  2. Żółtka dobrze rozetrzyj w misce.
  3. Koperek posiekaj.
  4. Łososia pokrój w drobną kosteczkę – możesz zostawić kilka pasków do dekoracji.
  5. Wymieszaj: żółtka, pokrojonego łososia, koperek, jogurt – dopraw solą i pieprzem.
  6. Przygotowanym farszem wypełnij białka.
  7. Górę udekoruj paskami łososia i gałązką koperku.

Składniki dania: Jajka faszerowane szpinakiem

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dag szpinaku – mniej więcej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju i łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka majonezu – opcjonalnie

Przygotowanie dania: Jajka faszerowane szpinakiem

  1. Świeży szpinak opłucz i osusz i bardzo drobno posiekaj.
  2. Masło z olejem rozpuść na patelni. Wrzuć szpinak i chwilę podgrzewaj razem z masłem.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Czosnek dodaj do szpinaku, chwilę przesmaż razem, do czasu, aż woda odparuje.
  5. Z jajek usuń łyżeczką żółtka.
  6. Żółtka rozgnieć i bardzo dobrze wymieszaj ze szpinakiem – musi powstać gładka masa. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Możesz dodać majonez – jeśli tak, to ponownie dobrze wymieszaj.
  8. Nadziej białka.

W tym daniu lepiej sprawdza się szpinak mrożony, bardzo drobno posiekany.

Wskazówki
  • Przygotuj coś zielonego : sałatę, szczypior, pietruszkę, pomidory koktajlowe,oliwki – do dekoracji
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy każdą połówkę jajka
  • Masą do faszerowania napełnij szprycę (rękaw cukierniczy) i napełnij białko. Oczywiście, nie jest to konieczne, możesz użyć po prostu łyżeczki, ale dzięki rękawowi możesz uzyskać ciekawsze kształty nadzienia.
  • Spód białka możesz bardzo delikatnie ściąć, aby jajko lepiej stało.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!