Kapuśniak

0
5541
talerz z zupą z kapusty i listek lauriwy
Potrawy - kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak – jedna z moich ulubionych zup, serwowanych zimową porą. Kwintesencja zdrowia i pyszności.

Wzbogacona smaczkiem wędzonego boczku, ociepla ciało i duszę. Ale tylko z kiszonej kapusty – nigdy nie dodaję białej kapusty. Kapusty kiszonej nie wolno płukać – nawet jeśli jest bardzo kwaśna!

Wtedy trzeba ją dobrze odcisnąć, a uzyskany kwas spożytkować – wypić lub ugotować kwaśnicę. Podaję ją jako pierwsze i drugie danie jednocześnie – dobrze komponuje się z kromką dobrego, najlepiej domowego chleba. 

Uwielbiam połączenie kwaśności kapusty z aromatem wędzonego mięsa. Nie dokładam surowego mięsa, bo jakoś mi się nie komponuje. Wrzucam z kolei kawałek imbiru – nie zmienia smaku zupy, ale znakomicie rozgrzewa. I to chodzi w zimowej zupie.

Oczywiście, najlepiej smakuje na własnoręcznie ukiszonej kapuście.

Przepis na danie: Kapuśniak

Składniki dania: Kapuśniak

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 2,5 l wody
  • 400 gram ziemniaków
  • 250 g boczku wędzonego lub żeberek wędzonych, kości wędzonych
  • 100 gram dobrej kiełbasy – opcjonalnie
  • 1 średnia marchewka*
  • 1 średnia pietruszka*
  • kawałek selera*
  • 1 marchewka do utarcia
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec gęsi, olej)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku całego
  • sól
  • pieprz – sporo
  • suszone grzyby – uprzednio namoczone – opcjonalnie
  • łyżeczka majeranku suszonego – ilość do smaku
  • kawałek imbiru i szczypta chilli ( bo chilli wzmacnia działanie imbiru)

Przygotowanie dania: Kapuśniak

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać.
  2. Zagotować wodę, włożyć wędzone mięso, dodać przyprawy – (za wyjątkiem majeranku) dodać przyprawy i warzywa, ugotować wywar. Jeśli mamy koncentrat warzywny – dajemy 2 kopiaste łyżeczki i przyprawy do wody i gotujemy chwilkę.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek.
  5. Kapustę, jeśli ma długie włókna pokroić, a jeśli jest zbyt kwaśna – odcisnąć.
  6. Warzywny wywar odcedzić i ugotować w nim kiszoną kapustę – około 40 minut do godziny.
  7. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  8. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  9. Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody razem z marchewką i suszonymi grzybami.**
  10. Gdy kapusta jest miękka, dodać do niej ziemniaki (razem z wodą, w której się gotowały), przesmażoną cebulkę, majeranek. Ewentualnie wkroić kiełbasę  – dobrze smakuje podsmażona.
  11. Kapuśniak podawać z żeberkami podzielonymi na porcje, obranymi kawałkami mięsa z boczku.
  12. Popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówki
  • *można użyć przygotowanego koncentratu bulionu warzywnego (polecam zrobienie – znacznie ułatwia i przyśpiesza gotowanie – zwłaszcza zup)
  • ** można uprościć gotowanie i ugotować ziemniaki z marchewką w odcedzonym wywarze warzywnym, przed wrzuceniem kiszonej kapusty
  • Alternatywnie,zamiast wędzonki (lub dodatkowo) świetnie będzie komponował się uzyskany po pieczeniu gęsi tłuszcz. 

Jeśli jesteś pasjonatką kwaśnych i zdrowych zup, to zerknij na Kwaśnicę – zupa w zupełnie innej osłonie, równie pyszna. 

.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!