Napoje Natura dla zdrowia Przepisy
Herbata imbirowa – rozgrzewająca i lecznicza
Herbata z imbirem rozgrzewa i leczy. Przygotowana w najprostszej wersji, w połączeniu z goździkami, cytrusami i miodem niech stanie się codziennym rytuałem.
Imbir na przeziębienie. Herbata z imbirem, cudownie rozgrzewająca jest częstym, ba, powiedziałabym że codziennym gościem zimową porą w naszym domu. W różnych wersjach i odmianach.
Imbir, cynamon i goździki – to moja ulubiona kompozycja do zaparzenia herbaty imbirowej.
Uwielbiam do zaparzonego imbiru z przyprawami dorzucić bardzo drobno pokrojone jabłka, które oddają swój aromat napojowi, jednocześnie chłonąc korzenny aromat. I dlatego znakomicie smakują podjadane łyżeczką podczas picia herbaty.
Przepis na : Herbata z imbirem
Składniki : Herbata z imbirem
- mały kawałek korzenia imbiru – około 3 – 5 cm
- miód – ewentualnie cukier
- 1/2 cytryny
- kilka plasterków cytryny i/lub pomarańczy – jeśli ekologiczne, to ze skórką
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonu
Przygotowanie : Herbata z imbirem
- Imbir obrać i pokroić na kawałki.
- Imbir, goździki i cynamon zaparzyć niewielką ilością wody – wodę wlać do mniej więcej połowy wysokości kubka.
- Zaparzać kilka minut – najlepiej pod przykryciem.
- Z cytryny wycisnąć sok.
- Gdy herbatka imbirowa nieco przestudzi się, dodać wyciśniętą cytrynę, plasterki cytryny i pomarańczy, dosłodzić miodem – ewentualnie cukrem.
- Zamiast soku z cytryny można dodać sok – na przykład malinowy lub żurawinę. Szczególnie polecam żurawinę z cukrem, którą zawsze przygotowuję jesienią.
Wskazówki:
- Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny, należy je przed wyciskaniem soku ugnieść dłonią, aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki.
- Dla ozdoby i dodatkowego smaczku można wrzucić kilka świeżych owoców – maliny, borówki amerykańskiej.
- Warto przygotować herbatę imbirową rozgrzewającą w nieco większym naczyniu typu duży kubek lub dzbanek.
- Herbatkę imbirową rozgrzewającą można także przygotować w nieco innej wersji z dodatkiem czarnej herbaty. W takiej wersji do imbiru i przypraw dajemy saszetkę czarnej herbaty.
- Niezależnie którą wersję herbaty imbirowej przygotujemy, pamiętajmy aby dosłodzić ją miodem i dodać cytrynę do przestudzonego napoju. Napój może – i powinien – być ciepły, ale nie gorący. W przeciwnym razie zniwelujemy dobroczynne działanie miodu i cytrusów.
- Imbir można także przegotować – razem z goździkami i cynamonem – kilka minut i później przyprawić jak wyżej.
Zaprzyjaźnij się z imbirem.
A łatwiej będzie Ci to uczynić, gdy zaglądniesz do moich artykułów, w których imbir odkrywa się w całej okazałości.
Włąściwości imbiru – jak go jeść
12 przepisów z wykorzystaniem imbiru
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Popijam wodę z imbirem od polowe stycznia. Noszę w termosiku ze sobą (pracuję w różnych miejscach) i co? Dopadła mnie grypa stulecia!
Witaj, a może miałaby jeszcze gorszy przebieg gdyby nie imbir? Kto wie? Mam nadzieję, że już wróciłaś do zdrowia. Danuta