Sałatka z gotowanych ziemniaków, fasoli i kiszonej kapusty
Sałatka z gotowanych ziemniaków, fasoli i kiszonej kapusty. Zdrowa i bardzo łatwa do wykonania sałatka, łącząca zdrowotne działanie kiszonej kapusty z dobrze przyswajalnym białkiem i smakiem ugotowanej fasoli Jaś.
Podano mi ją kiedyś w restauracji w górach, w okolicach Węgierskiej Górki. Tak zachwycił mnie jej smak, że zapytałam, czy mogę otrzymać przepis. I o dziwo – dostałam. Najlepiej oczywiście użyć kapusty własnoręcznie ukiszonej – a że nie jest to trudne, ani skomplikowane, przekonasz się, gdy przeczytasz o moim sposobie przygotowania kiszonej kapusty.
Sałatka z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty
Składniki dania: Sałatka z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty
- 0,5 kg ziemniaków podobnej wielkości
- 0,5 kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 szklanka fasoli Biały Jaś
- sól, pieprz
- pół łyżeczki całego kminku
- dwie łyżki oleju do polania sałatki – w oryginalnym przepisie był sos z pieczenia kaczki lub gęsi
- zielony szczypiorek – opcjonalnie
Przygotowanie dania: Sałatka z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty
- Dzień wcześniej namoczyć fasolę. W proporcji: 1 szklanka fasoli – 4 szklanki wody. Następnego dnia fasolę opłukać, zalać świeżą wodą (woda musi przykrywać fasolę), dodać kminek i ugotować do miękkości – około 40 minut do 1 godziny w zależności od wielkości fasoli. Posolić dopiero po ugotowaniu.
- Ugotowaną fasolę schłodzić w wodzie, w której się gotowała. Wyjąć z wody.
- Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Kapustę posiekać.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Włożyć do miski: kapustę, cebulę, ziemniaki, polać wszystkie składniki olejem, delikatnie wymieszać.
- Mocno popieprzyć, ewentualnie dosolić.
- Posypać szczypiorkiem.
Wskazówki
- Sałatka wybornie smakuje z pieczoną gęsią lub kaczką.
- Koniecznie fasolę Jaś trzeba namoczyć przez gotowaniem, czas moczenia około 10 godzin.
- Zmieniając wodę, spowodujemy, że fasola nie będzie tak ciężko strawna. Ale utracimy część składników mineralnych i witaminę B – wylane z wodą. Musimy zdecydować, na czym nam bardziej zależy. Jeśli na zachowaniu składników odżywczych – możemy gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła.
- Fasola posolona w czasie gotowania będzie się dłużej gotowała i będzie miała twardszą skórę.
- Dokładny sposób gotowania fasoli Jaś – krok po kroku – znajdziesz, gdy klikniesz na link: Jak ugotować fasolę.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!