Batony owocowe z ziarnami. Przepis na zdrową przekąskę
Baton owocowy z ziarnami. Świetna przekąska do przygotowania o każdej porze roku. Ze świeżych lub mrożonych owoców. Bez dodatku cukru i konserwantów.
Przygotowanie zajmie niewiele czasu. A jaka radość w przypadku ochoty na coś słodkiego lub w czasie aktywności sportowej!
Do zrobienia batoników z owoców zainspirowała mnie Ania, z którą spędziłam cudny dzień włócząc się po górach Izerskich.
Podczas odpoczynku w górach, kiedy nasyciłyśmy oczy widokiem i żołądek kanapkami, Ania wyciągnęła „zawiniątko” z przepysznym fit deserem. Znakomite batoniki, które sama przygotowuje z dżemów owocowych i ziaren. Pyszna i zdrowa przekąska. Bez cukru, glutenu i laktozy, z naturalną słodyczą „wyciągniętą” z owoców.
Po powrocie do domu zabrałam się do roboty. Przygotowałam kilka rodzajów batoników owocowych i w różny sposób je suszyłam, żeby znaleźć ten najlepszy smak. I nie znalazłam.
Bowiem niezależnie jakich owoców użyłam do zrobienia dżemu i później batonu owocowego, zawsze powstawał pyszny deser.
Mój pierwszy batonik owocowy przygotowałam z gruszek odmiana Konferencja, jabłek o nieznanej mi nazwie, bo zebranych spod drzewa rosnącego w szczerym polu i świeżej żurawiny. A z ziaren wybrałam: słonecznik, dynię, szczyptę migdałów i sezam.
Z czego zrobić baton owocowy?
Ze świeżych lub mrożonych owoców. Których nie obieramy ze skórki, a tylko dokładnie myjemy. Jeśli nie są to owoce „bio” lub z własnego sadu, to warto pozbawić je pestycydów. Najprostszy przepis na baton zbożowo – owocowy opiszę w 3 krokach:
- Przygotować dżem.
- Dodać ziarna.
- Wysuszyć.
Taki baton owocowy to po prostu dobra kaloria. Nadaje się zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.
Jak zrobić baton owocowy?
Składniki na baton owocowy
- dowolne owoce, najlepiej świeże, ale mogą być też mrożone
- ziarna: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, sezam, posiekane orzechy
- płatki owsiane można także dodać
Przepis na baton owocowy
- Owoce umyć, pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię.
- Proponuję nie słodzić, tylko wolno gotować, dodając szczyptę soli, aby wyciągnąć naturalną słodycz z owoców. Zawsze w taki sposób przygotowuję swoje dżemy i powidła.
- Kiedy owoce mocno zgęstnieją zmiksować je na gładką masę.
- Dodać wybrane ziarna, zamieszać
- Rozetrzeć na papierze do pieczenia.
- Suszyć na kaloryferze, w piekarniku, na słońcu, w suszarce do owoców.
- Po wysuszeniu pokroić na małe batoniki.
Lubisz słodkości?
Lubisz czasem zjeść coś słodkiego, ale bez dodatku cukru, to zobacz jak ja przygotowuję moje dżemy i powidła bez cukru.
Jednym z moich ulubionych deserów, takich, które zawsze się udaje jest lekki deser z chia i mango. Tutaj także zamiast mango możesz użyć któregoś z dżemów własnej roboty, jak na przykład dżemu z dyni i pomarańczy.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!