Ciasto bananowe/chlebek bananowy – dwie nazwy dla pysznego deseru
Ciasto z bananów często jest również nazywane „Chlebkiem bananowym”, dlatego też użyłam podwójnej nazwy, aby ułatwić znalezienie przepisu.
Podstawą dobrego ciasta czy też chleba bananowego są dojrzałe banany. Dojrzałe, tzn. takie, które rozgnieciemy widelcem na papkę, bez konieczności blendowania.
Po raz pierwszy upiekłam ciasto bananowe kiedy moja koleżanka Halinka wrzuciła przepis na grupę „Proste przepisy na pyszne dania”.
Raz spróbowałam i wpadłam! Ciasto z bananami stało się moim ulubionym deserem.
Niemal za każdym razem go modyfikuję, eksperymentując z dodatkami. Szczegóły znajdziesz pod przepisem na chlebek bananowy.
Mój chlebek bananowy jest bez cukru – w zupełności wystarcza mi słodycz z bananów. Oczywiście, możesz zrobić słodszy chlebek dodając łyżkę lub dwie cukru.
Ale bardziej polecam posmarować taką kromeczkę chleba powidłami ze śliwek lub najzwyklejszym musem jabłkowym. Pychota!
Ciasto bananowe uwielbiają piec także dzieci – najbardziej robić miazgę (pulpę) z bananów.
Chlebek bananowy przepis
Składniki na chleb bananowy
- 3 duże banany lub 4 średnie bardzo dojrzałe
- 1,5 szklanki mąki (pszennej lub owsianej)
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- dodatki, tak mniej więcej 2 łyżki (obligatoryjnie i wg upodobań): suszone morele, rodzynki, suszone daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, płatki lub słupki migdałów
- dodatkowy banan, jeśli chcesz obłożyć chlebek na górze plastrami bananów
Przygotowanie chleba bananowego
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
- Przygotuj formę do pieczenia tzw. keksówkę (o wymiarach mniej więcej 22/15/5) i wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp spód i brzegi bułką tartą przed włożeniem ciasta. Ja zdecydowanie bardziej polecam papier.
- Masło rozpuść w rondelku delikatnie podgrzewając.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj przechłodzone, ale nadal płynne masło, jajko, sól i sodę i bakalie. Dokładnie wymieszaj.
- Banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem.
- Miazgę bananową dołóż do ciasta, dokładnie wymieszaj.
- Ciasto bananowe włóż do foremki i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza (termoobieg lub góra i dół) przez 1 godzinę.
- Podawaj po przestudzeniu.
Wskazówki:
- Na początku piekłam ciasto bananowe z mąki pszennej, ale równie pyszne jest upieczone z mąki owsianej.
- Możesz dodać bakalie, ale nie musisz – to już według upodobań.
- Górę chlebka możesz posypać dowolnymi bakaliami albo obłożyć plastrami bananów.
- Banany możesz rozgnieść bardzo dobrze na super miazgę, ale ja lubię zostawić zawsze kilka większych kawałków bananów.
To jeden z moich przepisów na pyszne i łatwe do zrobienia desery.
Inne przepisy czekają na Ciebie na stronie, gdy klikniesz link Przepisy na desery.
A znajdziesz tam – między innymi – pyszny sernik, szarlotkę na spodzie z płatków owsianych czy deser z chia i musu owocowego.
Napisz w komentarzu co sądzisz o takim chlebku bananowym z bakaliami. Bardziej smakuje ci ciasto z mąką pszenną czy owsianą?
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!