Dodatki Przepisy

Sos na bazie octu balsamicznego, miodu i musztardy

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 16 października 2016

Sos z octu balsamicznego, miodu i musztardy. Sałata bez dodatków jest mdła i nie ma porywającego smaku. Dopiero doprawienie jej sosem wyciąga z zielonych liści aromat i smaczek.

U mnie sałata – w różnych odmianach – gości na stole przez prawie cały rok. Prawie cały, bo nawet zimą kuszę się na zakup lodowej i coś z niej wyczarowuję. I oczywiście rukola i roszponka ( ale o moich zimowych ulubienicach w osobnym tekście), które towarzyszą mi całą zimę.

Sos z octu balsamicznego i musztardy – zwany też sosem francuskim – dzięki gęstej konsystencji, świetnie komponuje się także z sałatkami z surowych warzyw.

I co jeszcze przemawia na jego plus, to fakt, że można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. U mnie tak długo nigdy nie stał, ale zawsze robię więcej i w następnego dnia jest jak znalazł.

Smak jest uzależniony nie tylko od rodzaju oliwy, ale i octu balsamicznego, użytych ziół i rodzaju musztardy. Ja najbardziej lubię francuską musztardę z firmy Kamis lub musztardę starofrancuską firmy Maille. Obydwie, oprócz całych ziaren gorczycy, zawierają także ocet winny – a w innych jest to z reguły ocet spirytusowy. Sprawdź też przepis na sos jogurtowy.

Sos z octu balsamicznego, miodu i musztardy: przepis 

Sos z octu balsamicznego, miodu i musztardy: składniki

  • 240 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 50 g octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu ewentualnie płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ziół suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego

Jak zrobić sos z octu balsamicznego, miodu i musztardy: przygotowanie krok po kroku

  1. Do naczynia (najlepiej do pojemnika z blendera, ale może być zwykły słoik dobrze zakręcany) włożyć musztardę, ocet balsamiczny, miód, suszone zioła, sól i pieprz. Bardzo dobrze wymieszać.
  2. Stopniowo – ważne! – i małą ilością dolewać oliwę, cały czas mieszając.
  3. Sos jest gotowy, gdy będzie miał konsystencję emulsji.
  4. Zużyć do sałatki lub przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce (nawet kilka tygodni).
Wskazówki
  • Możemy dodać jeden gatunek zioła, użyć gotowej mieszanki np. zioła prowansalskie lub można stworzyć własną, ulubioną mieszankę ziół.

Pozostałe przepisy na domowy ocet i przepyszne sosy znajdziesz poniżej:

Zdrowy ocet podstawowy przepis na ocet owocowy

Ocet z pigwy lub pigwowca

Ocet jabłkowy – domowy, najlepszy

Sos z sera pleśniowego

Domowy ocet

Sos z octu balsamicznego doskonale nadaje się do sałatek. A Ty do czego go wykorzystasz?

Zostaw swoją odpowiedź w komentarzu – jestem bardzo ciekawa z jakimi potrawami łączysz sos z przepisu.

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara
2 lat temu

Dziwi mnie kolor tego sosu. Czy na pewno użyłaś octu balsamicznego?