Sos na bazie octu balsamicznego, miodu i musztardy
Sos z octu balsamicznego, miodu i musztardy. Sałata bez dodatków jest mdła i nie ma porywającego smaku. Dopiero doprawienie jej sosem wyciąga z zielonych liści aromat i smaczek.
U mnie sałata – w różnych odmianach – gości na stole przez prawie cały rok. Prawie cały, bo nawet zimą kuszę się na zakup lodowej i coś z niej wyczarowuję. I oczywiście rukola i roszponka ( ale o moich zimowych ulubienicach w osobnym tekście), które towarzyszą mi całą zimę.
Sos z octu balsamicznego i musztardy – zwany też sosem francuskim – dzięki gęstej konsystencji, świetnie komponuje się także z sałatkami z surowych warzyw.
I co jeszcze przemawia na jego plus, to fakt, że można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. U mnie tak długo nigdy nie stał, ale zawsze robię więcej i w następnego dnia jest jak znalazł.
Smak jest uzależniony nie tylko od rodzaju oliwy, ale i octu balsamicznego, użytych ziół i rodzaju musztardy. Ja najbardziej lubię francuską musztardę z firmy Kamis lub musztardę starofrancuską firmy Maille. Obydwie, oprócz całych ziaren gorczycy, zawierają także ocet winny – a w innych jest to z reguły ocet spirytusowy. Sprawdź też przepis na sos jogurtowy.
Sos z octu balsamicznego, miodu i musztardy: przepis
Sos z octu balsamicznego, miodu i musztardy: składniki
- 240 g oliwy z oliwek extra vergine
- 50 g musztardy francuskiej
- 50 g octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu ewentualnie płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki ziół suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
Jak zrobić sos z octu balsamicznego, miodu i musztardy: przygotowanie krok po kroku
- Do naczynia (najlepiej do pojemnika z blendera, ale może być zwykły słoik dobrze zakręcany) włożyć musztardę, ocet balsamiczny, miód, suszone zioła, sól i pieprz. Bardzo dobrze wymieszać.
- Stopniowo – ważne! – i małą ilością dolewać oliwę, cały czas mieszając.
- Sos jest gotowy, gdy będzie miał konsystencję emulsji.
- Zużyć do sałatki lub przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce (nawet kilka tygodni).
Wskazówki
- Możemy dodać jeden gatunek zioła, użyć gotowej mieszanki np. zioła prowansalskie lub można stworzyć własną, ulubioną mieszankę ziół.
Pozostałe przepisy na domowy ocet i przepyszne sosy znajdziesz poniżej:
Zdrowy ocet podstawowy przepis na ocet owocowy
Ocet jabłkowy – domowy, najlepszy
Sos z octu balsamicznego doskonale nadaje się do sałatek. A Ty do czego go wykorzystasz?
Zostaw swoją odpowiedź w komentarzu – jestem bardzo ciekawa z jakimi potrawami łączysz sos z przepisu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Dziwi mnie kolor tego sosu. Czy na pewno użyłaś octu balsamicznego?
Witaj, tak balsamico biały. Mniej popularny, bardziej delikatny. Kupuję go we Włoszech, ale u nas pewnie tez bywa w sklepach. A już na pewno w internetowych. pozdrawiam i zachęcam do spróbowania sosu vinegret z białego aceto balsamico.