Kiszona kapusta samemu w domu

Przepisy Przetwory

Kiszona kapusta w kamionce, słoikach lub w beczce – jak ukisić? | Kiszenie kapusty w domu – jak zrobić?

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 4 października 2025

Jeśli chcesz zrobić pyszną i chrupiącą białą kapustę kiszoną w domu, to z tym artykułem na pewno Ci się uda. Bo domowa kiszona kapusta jest najlepsza!

Spis treści

Jak ukisić kapustę białą – czego dowiesz się z tego artykułu?

Chciałabym przeprowadzić Cię przez cały ten proces. Krok po kroku. 

Do tego  opowiem co nieco o właściwościach kapusty i odpowiem na najczęściej pojawiające się pytania.

  • Podam tradycyjny, najlepszy przepis na kapustę,
  • Jakie właściwości ma taka kapusta, 
  • Podpowiem ile dodać g soli na 1 kg kapusty,
  • Jak ją układać w naczyniach,
  • Co zrobić, by kapusta fermentowała szybciej,
  • Gdzie przechowywać kapustę,
  • Czy można zrobić taką kapustę podczas zimy,  
  • Co zrobić, aby była dobrze ukiszona soczysta i twarda,
  • W  jakim miesiącu najlepiej ukisić kapustę,
  • Jak długo trwa fermentacja?

Przepis na kiszoną kapustę. Ile soli na 1 kilogram kapusty?

  • Poszatkuj kapustę  – zrób to sama lub kup poszatkowaną
  • Poszatkowaną kapustę (liczy się waga samej poszatkowanej kapusty- bez głąba i bocznych liści) – wrzucić do naczynia/miski, tak dużej, żeby można ją było swobodnie wymieszać.
  • Zasypać odpowiednią ilością soli, czyli 20 g soli na kg kapusty.
  •  Dokładnie wymieszać i lekko ubić  kapustę (na przykład drewnianym tłuczkiem do ziemniaków). Zostawić na przynajmniej godzinkę.
  • Gdy kapusta lekko puści sok, wymieszać i wkładać do pojemników 
  • Układać warstwami – każdą warstwę kapusty mocno ubijać. I tak do momentu, aż wypełnimy całe naczynie. UWAGA! – koniecznie trzeba zostawić 4-5 cm wolnego miejsca od góry naczynia, bo kapusta zwiększy swoją objętość, gdy zacznie fermentować – u góry będzie się zbierał sok.
  • Na górze słoika zawsze MUSI być woda, czyli sok z kapusty. W przeciwnym razie kapusta zepsuje się – warstwa soku chroni ją od powietrza.
  • Można położyć na górze liście z kapusty, ale pod warunkiem, że będą zalane sokiem.
  • Można – szczególnie jeżeli robimy kapustę w garnku kamiennym lub dużym słoju – obciążyć kapustę ciężarkiem. Ja mam kilka wyparzonych kamieni granitowych – polecam ten sposób. Robię to w następująco: kapustę przykrywam gazę, na którą kładę mały, porcelanowy talerzyk, na który kładę kamień.
  • Zakręcić lub przykryć naczynie. 

Jak przebiega proces fermentacji? I jaki jest długi?

  • Można zrobić kapustę kiszoną bardzo szybko – czyli zostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni. Wtedy proces przebiega dosyć gwałtownie, nawet sok wypływa na zewnątrz. Po kilku dniach przenieść do chłodnego miejsca i przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
  • Można od razu wynieść do chłodniejszego pomieszczenia – kapusta poddana fermentacji w takich warunkach  będzie kisiła się dłużej.
  • W zależności od temperatury otoczenia, proces kiszenia kapusty trwa od  kilku do   kilkunastu dni.

Jaka kapusta nadaje się do kiszenia kapusty w domu?

Przygotowując kapustę domowym sposobem do szybkiego spożycia, nie ma większego znaczenia jakich odmian kapusty użyjemy.

Kiedy jednak robimy kapustę na zimę, lub po prostu na dłuższe przechowywanie, to koniecznie musimy użyć kapusty tzw. zimowej. Pojawia się ona w sprzedaży pod koniec września, w październiku. I jest w sprzedaży przez całą zimę.

W jakim miesiącu najlepiej ukisić kapustę?

W zasadzie możemy to robić przez cały rok do bieżącego spożycia. Jednak na zimowe przechowywanie, najlepiej robić kiszonki w październiku. Według ludowych wierzeń – przekazywanych także w mojej rodzinie – kapusta kiszona na zimę musi być zrobiona przed 1 listopada.

Jaką kapustę kupić na kiszonkę? Poszatkowaną czy w główce?

Późną jesienią – najlepiej w październiku – kupić kapustę na targu lub w warzywniaku. Najczęściej jest ona zapakowana do foliowego worka – koniecznie trzeba zadbać, żeby się nie zaparzyła. Po zakupie odkryć górę worka, a po przywiezieniu do domu natychmiast wysypać. Ja kupuję zwykle 20 kilogramów kapusty. Idealna sytuacja jest taka, że kupujemy kapustę poszatkowaną w naszej obecności. Wtedy mamy pewność, że nie jest zaparzona. I oczywiście, jak najszybciej wysypujemy z plastikowego worka.

Kapustę można także szatkować samemu. W tym celu trzeba rozkroić ją rozkroić na ćwiartki i drobno poszatkować na szatkownicy. Ostatecznie można drobno pokroić ostrym nożem.

Co jest potrzebne do kiszenia kapusty?

  • kapusta biała, wczesnym latem może być młoda kapusta  
  • sól niejodowana, preferuję kamienną
  • starta na grube wiórki marchewka – opcjonalnie
  • drobno pokrojona lub starta na grubie wióry czerwona papryka
  • do kapusty możesz dodać przyprawy, jak: liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, koper, kminek – ja nie używam dodatkowych (oprócz soli) przypraw.

W czym lepiej ukisić kapustę: w beczce, kamionce czy szklanych słojach?

Potrzebujemy kamiennego gara, beczki, kamionki  lub szklanych pojemników. Absolutnie nie używamy plastikowych wiaderek. 

Jak przygotować naczynia do kiszenia?

Aby kiszonki były dobre i nie spleśniały, beczki i inne pojemniki należy wyparzyć. Zobacz także jak przygotować słoje do zaprawy! 

Dlaczego polecam wkładać kapustę do słoików?

Polecam kapustę kiszoną w słoikach (najlepiej litrowych), bo otrzymujemy porcję idealną na jeden lub dwa posiłki.

Nie bez znaczenia, jest również wygoda przechowywania. Kapustę w słoikach możemy trzymać nawet w lodówce – nie musimy posiadać spiżarki lub innego, zimnego miejsca na przechowywanie. Po otwarciu słoika z kapustą kiszoną należy zadbać o oto, aby u góry była woda.

Podczas procesu kiszenia kapusty – przebijać kapustę czy nie?

Generalnie są dwie szkoły w tym temacie. Jedna mówi, że dobrze ubitą kapustę przykrywamy lub zakręcamy i odstawiamy. 

Druga natomiast, że zaglądamy do naczyń z kapustą w początkowej fazie fermentacji, kiedy  puszcza sok, wytwarzające się gazy podnoszą kiszonkę do góry.

Wtedy przebijamy kapustę aż do dna (wbijając na przykład drewnianą łopatkę) i tym samympomagając gazom ulotnić się. Kapustę ponownie dociskamy, żeby została ubita i pokryta wytwarzającym się kwasem.

Jaka jest moja ulubiona metoda? Wkładam do słoja, zakręcam i zostawiam. Kapusta fermentuje, podnosi się i opada. Nigdy nie pleśnieje, zawsze jest dobra, mocno ukiszona

Czy można zrobić kiszoną kapustę w środku zimy?

Zdarza się – i to często – że zabraknie nam kiszonki podczas zimy, a nie mamy ochoty na kupowaną w sklepie. Albo też nie mamy możliwości do przechowywania przetworów.

W takim przypadku ukisić kapustę w dowolnym momencie. Kapustę kupujemy w warzywniaku lub sklepie (zwracając uwagę, żeby była bez śladów pleśni) i wkładamy do wybranego rodzaju naczynia. W tym przypadku polecam litrowe słoiki. Najlepiej się sprawdzają.

Dlaczego domowa kapusta kiszona jest najlepsza?

Przede wszystkim mamy zdrową, bez żadnych dodatków kapustę, którą w każdym momencie możemy użyć do przyrządzenia posiłku.

Otrzymujemy zdrowy sok, który doskonale oczyszcza organizm. Warto zrobić sobie taką kurację – przez kilka/kilkanaście dni pić po pół szklanki soku dwa razy dziennie. Rano wypić na czczo, wieczorem pół godziny po kolacji. Na początku kuracji polecam rozrzedzić wodą w proporcji 50:50. 

A wiadomo, że kiszonka z kapusty bogata jest w naturalną ( a nie coraz bardziej popularną w proszku) witaminę C, a także B,E, liczne sole mineralne i siarkę. Ten ostatni pierwiastek korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokcie. Dzięki naturalnemu kwasowi mlekowemu (dającemu kwasowość ), ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe.

Kiszone liście z kapusty – super dodatek

Jeśli robimy kiszonkę w dużym naczyniu/słoju, włóżmy kilka całych liści z kapusty lub małe główki kapusty, pomiędzy  ubijane warstwy. Wykorzystamy je do surówki z kiszonej kapusty  lub do zrobienia gołąbków.

Moja rada

  • Jeśli ubieramy trochę kapusty, musimy zadbać, aby pozostała część była zawsze przykryta sokiem.
  • Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sok nie będzie przykrywał kapusty, należy dolać trochę przegotowanej i ostudzonej, lekko posolonej wody.

Czy przerywać fermentację kapusty zagotowując ją?

Kapusta w zmienia swoją kwasowość w miarę leżakowania, staje się coraz bardziej kwaśna. Mimo tego nie przegotowuję jej.

 Sprawdź inne przepisy na kiszonki!

Przepis na kapustę kiszoną to jeden z wielu moich sposobów na zdrowe przetwory. Sprawdź na blogu inne moje przepisy na kiszonki.  Szczególnie polecam moją ulubioną kapustę czerwoną.

W moim rodzinnym – jak zresztą w każdym śląskim domu – zawsze w taki sposób przygotowywało się kapustę na zimę. I tę dobrą, zdrową tradycję kontynuuję.

Przygotowuję kapustę w małej, beczce i słojach, czasem w kamiennym garnku.  

Jeśli zrobię za mało – a tak jest zazwyczaj – dodatkową porcję robię w ciągu zimy. I mam swój leczniczy sok (kwaska jak na niego mówiliśmy w dzieciństwie), do robienia kuracji oczyszczająco wzmacniających organizm lub jako podstawę do ugotowania kwaśnicy.

 

Oceń artykuł
[Głosów: 56 Średnia: 4.3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
45 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Beata Szalkowska
Beata Szalkowska
7 lat temu

co jeśli mocno przesoliłam kapustę w beczce

Kuba
Kuba
5 lat temu

Witam czy specjalnie lejemy wodę na ostatnia warstwę kapusty czy czekamy aż sama puści sok

Irena
Irena
5 lat temu

Brakuje mi tu informacji jaka biala kapusta tzn kiedy zerwana. czy ta jesienna, czy tez może być młoda z lipca czy innego miesąca? jaka jest najlepsza do kiszenia?

Joanna
Joanna
5 lat temu

A czy nie trzeba jej przekłuwać żeby pozbyć się gazów?

Roksana
Roksana
5 lat temu

Dzień dobry, ja z domu pamiętam taką kapustę kiszoną z kminkiem i marchewką tartą. Czy może mi Pani napisac ile dać kminku (jakie proporcje) i marchewki? Szukałam takiego przepisu na stronie, ale nie umiem znaleźć. Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Marta
Marta
5 lat temu

jak odkrecilam sloik, to kapusta gazowała, tak jakby woda w butelce mineralnej. czy to normalne? Ukisiła się, czy zepsuła ?

Romek
Romek
5 lat temu

Czy można zrobić kapustę kiszoną z czerwonej kapusty?

Wanda
Wanda
4 lat temu

Witam czy jest jakiś sposób jak wybrać najlepszą kapustę do kiszenia na targu, żeby się nie „naciąć”? Tak, by była dobra.

Ewa
Ewa
4 lat temu

Kupiłam na targu gotową do kiszenia kapustę poszatkowaną w worku, aby ułatwić sobie pracę , niestety po otwarciu worka wydobywał się bardzo nieprzyjemny zapach, nieuczciwy sprzedawca prawdopodobnie poszatkował starą kapustę, którą nie sprzedał w główkach, odtąd kupuję wyłącznie główki kapusty i sama szatkuję Zawsze zakup dokonuję u sprawdzonego sprzedawcy.

Roma
Roma
4 lat temu

Dzień dobry
Mam kamienny garnek do kiszenia, bez pokrywki. Rozumiem, że jeśli kapusta będzie przyciśnięta talerzem, obciążona i na wierzchu będzie warstwa wody, to wystarczy?
Czy można kisić kapustę włoską?

Krzysztof
Krzysztof
4 lat temu

Witam.
Pierwszy raz sam zrobiłem kiszoną kapustę. Na początek tylko 10 kg.
Już tydzień jest wstawiona i bombluje jak wino 😀

Krzysztof S
Krzysztof S
4 lat temu

Miałem napisać zaraz po skosztowaniu ukiszonej kapusty, ale sorki
Kapusta wyszła tak jak lubię, kwaśna że narty można smarować 😃
Teraz właśnie wstawiam 18kg bo poprzednia zdecydowanie za szybko się skończyła.

Krzysztof S
Krzysztof S
4 lat temu

Ja sypię łyżkę soli na 1kg i jest ok
W zeszłym roku dodałem do beczki jabłko obrane i pokrojone w ćwiartki.
Pycha

Krzysztof
Krzysztof
4 lat temu

Witam. Mam zamiar dodatkowo ukisic kapustę w słoju. Czy mam zakręcić dokładnie słoj czy też przykryć .
Dziękuję.

Krzysztof
Krzysztof
4 lat temu
Reply to  Krzysztof

Mam odpowiedz. Dziekuje

Krzysztof
Krzysztof
4 lat temu

Witam. Czy słoje dokrecamy szczelnie czy delikatnie.
Dziękuję

Irma
Irma
4 lat temu

Zrobiłam kapustę wg tego przepisu i okazała się być tak słona, ze nie można było jej było ujeść. Sprawdziłam w innych i było tam soli zdecydowanie mniej.

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Czy można do takiej już ukiszonej kapusty dodać świeżą? Żeby była mniej słona?

Ewa
Ewa
3 lat temu

Ile łyżek stołowych to 20 gram soli?

Dana
Dana
3 lat temu
Reply to  Ewa

1 łyżka

Marianna
Marianna
2 lat temu

Witam, Pierwszy raz robię kiszoną kapustę i do tego w „hermetycznym” garnku. Niestety nie dysponuję chłodną piwniczką a u mnie w domu jest ok 20 stopni. Czy mogę ryzykować kiszenie w domu, czy lepiej wystawić garnek na balkon?

marta
marta
2 lat temu

kapusta się ukisiła ale nie jest miękka ale już bardzo kwaśna. czy zmięknie? stoi w kamionce i nie bardzo mam chłodne miejsce, czy taka kapusta się zepsuje jeśli ja zostawie w kamionce?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Dzień dobry. Mieszkam od lat w Kapsztadzie i mój brat właśnie przylecial z Polski i przywiózł mi 5L kamienna beczkę do kiszenia kapusty. Bardzo się cieszę. U nas jest teraz zima, w domu jest około 19 stopni, więc nie za ciepło. Kupię taką kapustę, jaka jest w sklepach, bo się nie znam i tak na letnich czy zimowych kapustach. Ten garnek ma przykrywkę i wokół niej jest rowek na wodę , żeby hermetycznie zamknąć wszystko. Nie było do tego instrukcji dokładnej, ale myślę, że nie będę musiała odgazowywac kapusty i po prostu ja zamknę i zostawię na jakieś 3 tygodnie.… Czytaj więcej »

1000122506
Monika
Monika
10 miesięcy temu

Kiszenie kapusty to nie tylko świetna tradycja, ale także wspaniały sposób na zachowanie wartości odżywczych tego warzywa na długie miesiące. Twoja instrukcja krok po kroku jest naprawdę pomocna i dobrze przedstawia cały proces, który może wydawać się nieco skomplikowany dla początkujących. Cieszę się, że poruszyłaś tak wiele aspektów tego tematu, od wyboru odpowiednich naczyń, przez proporcje soli, aż po przechowywanie gotowej kiszonki. Pozwól, że podzielę się kilkoma dodatkowymi uwagami i doświadczeniami. Przede wszystkim, zgadzam się z Tobą, że najważniejsza w kiszeniu jest odpowiednia ilość soli. Zbyt mała ilość może sprawić, że kapusta się nie ukisi, a zbyt dużo – może… Czytaj więcej »