Zupa – krem z selera korzeniowego

0
0
Zupa krem z selera podana ze śmietaną w miseczce
Zupa krem z selera korzeniowego to świetny pomysł na obiad

Seler przed wiekami uznawany był za symbol zwycięstwa. Wzmianki o nim można znaleźć nawet w Odysei Homera, a Rzymianie jadali seler po całonocnych ucztach, aby załagodzić bóle głowy.

Liście selera wieszano nad wejściem do domów, bo miał przynosić szczęście, a sportowcy rywalizowali o wieńce plecione z jego liści.

Tyle przesłań z przeszłości, które zostały mi w głowie po przeczytaniu jakiejś literatury na temat selera. A co seler zawiera?

Może najpierw czego nie ma. Otóż nie ma dużo kalorii, za to naszpikowany jest witaminami (jest w nim dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach) i sporo witamin z grupy B,E i PP. Ma także najwięcej kwasu foliowego spośród wszystkich warzyw korzeniowych i dawkę dawkę wapnia, magnezu i cynku.

Zarówno seler naciowy jak i korzeniowy są doskonałymi składnikami sałatek.

Poniższy przepis na przepyszną zupę z selera, którą pierwszy raz jadłam u moich przyjaciół: Joli i Petera w Hannoverze.

Zupę z selera można posypać drobno pokrojonymi warzywami, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem. Według upodobań i zawartości lodówki. Krem z selera smakuje także znakomicie bez żadnych dodatków.

Przepis na zupę z selera

Składniki dania : Zupa – krem z selera

  • 1 duży lub dwa mniejsze selery – tak około 1kg
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula lub biała część pora lub mix cebuli i pora
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub łyżka koncentratu warzywnego
  • plasterek imbiru – znakomicie podkreśla smak
  • 2 duże łyżki masła klarownego i łyżka delikatnego oleju (nie z oliwek)
  • pół szklanki słodkiej śmietany do zupy 18 %
  • łyżka soku z cytryny
  • do posypania – opcjonalnie – ugotowane lub suszone warzywa (buraczki, pomidory, cukinia), grzanki z pieczywa, groszek ptysiowy, pietruszka lub koperek

Przygotowanie dania : Zupa – krem z selera

  1. Ugotować wywar z warzyw lub zagotować wodę z koncentratem warzywnym.
  2. Seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju.
  5. Dodać cebulę/por, plasterek imbiru i chwilę podsmażyć, aż cebula/por zmięknie i nabierze słodkości.
  6. Dodać ziemniaki i seler – dusić kilka minut.
  7. Podpieczone warzywa dodać do gorącego wywaru. Ugotować do miękkości.
  8. Po ugotowaniu zblendować.
  9. Wlać śmietanę, doprawić cytryną, solą i pieprzem.
  10. Dodać pokrojone w kostkę warzywa (buraki, suszone, marynowane pomidory) – opcjonalnie.

    Poznaj przepisy na inne zupy:

     Zupa krem z zielonego groszku

     Zupa krem z grzybów

     Zupa z zielonych ogórków 

     Zupa krem z kalafiora

    Przygotowałaś zupę krem według przepisu? Napisz w komentarzu jak Ci się udała?

    Wolisz zupy krem czy tradycyjne? Podziel się swoją opinią w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!