Zupa – krem z selera korzeniowego
Seler przed wiekami uznawany był za symbol zwycięstwa. Wzmianki o nim można znaleźć nawet w Odysei Homera, a Rzymianie jadali seler po całonocnych ucztach, aby załagodzić bóle głowy.
Liście selera wieszano nad wejściem do domów, bo miał przynosić szczęście, a sportowcy rywalizowali o wieńce plecione z jego liści.
Tyle przesłań z przeszłości, które zostały mi w głowie po przeczytaniu jakiejś literatury na temat selera. A co seler zawiera?
Może najpierw czego nie ma. Otóż nie ma dużo kalorii, za to naszpikowany jest witaminami (jest w nim dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach) i sporo witamin z grupy B,E i PP. Ma także najwięcej kwasu foliowego spośród wszystkich warzyw korzeniowych i dawkę dawkę wapnia, magnezu i cynku.
Zarówno seler naciowy jak i korzeniowy są doskonałymi składnikami sałatek.
Poniższy przepis na przepyszną zupę z selera, którą pierwszy raz jadłam u moich przyjaciół: Joli i Petera w Hannoverze.
Zupę z selera można posypać drobno pokrojonymi warzywami, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem. Według upodobań i zawartości lodówki. Krem z selera smakuje także znakomicie bez żadnych dodatków.
Przepis na zupę z selera
Składniki dania : Zupa – krem z selera
- 1 duży lub dwa mniejsze selery – tak około 1kg
- 2 ziemniaki
- 1 duża cebula lub biała część pora lub mix cebuli i pora
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub łyżka koncentratu warzywnego
- plasterek imbiru – znakomicie podkreśla smak
- 2 duże łyżki masła klarownego i łyżka delikatnego oleju (nie z oliwek)
- pół szklanki słodkiej śmietany do zupy 18 %
- łyżka soku z cytryny
- do posypania – opcjonalnie – ugotowane lub suszone warzywa (buraczki, pomidory, cukinia), grzanki z pieczywa, groszek ptysiowy, pietruszka lub koperek
Przygotowanie dania : Zupa – krem z selera
- Ugotować wywar z warzyw lub zagotować wodę z koncentratem warzywnym.
- Seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju.
- Dodać cebulę/por, plasterek imbiru i chwilę podsmażyć, aż cebula/por zmięknie i nabierze słodkości.
- Dodać ziemniaki i seler – dusić kilka minut.
- Podpieczone warzywa dodać do gorącego wywaru. Ugotować do miękkości.
- Po ugotowaniu zblendować.
- Wlać śmietanę, doprawić cytryną, solą i pieprzem.
- Dodać pokrojone w kostkę warzywa (buraki, suszone, marynowane pomidory) – opcjonalnie.
Poznaj przepisy na inne zupy:
Przygotowałaś zupę krem według przepisu? Napisz w komentarzu jak Ci się udała?
Wolisz zupy krem czy tradycyjne? Podziel się swoją opinią w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Bardzo dobra zupa krem z selera wg załączonego przepisu.
Smakowała wszystkim domownikom.
Polecam
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam
Ewa Proga
Witam, bardzo się cieszę, że zupa selerowa smakowała.Dla takich komentarzy chcę się pisać bloga :). Pozdrawiam serdecznie i życzę cudownych, wiosennych Świat. dana