
Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa
Lemoniada ogórkowo-miętowa-cytrynowa to najlepszy napój latem. Nie ma lepszego napoju latem, niż pyszna orzeźwiająca lemoniada. Konfiguracja smaków – dowolna, ale znakomicie sprawdzają się owoce cytrusowe i zielony ogórek.
Jedynie co należy zrobić przed przygotowaniem lemoniady to spróbować czy ogórek nie ma goryczki.
Co do cytryn: albo używam ekologicznych, albo obieram je ze skóry.
Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa: przepis
Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa: składniki
- 1 cytryna
- 1 duży ogórek – najlepiej z małą ilością ziaren
- garść świeżej mięty
- 100 gram cukru
- 1 litr wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej wystudzonej
- kilka kostek lodu – opcjonalnie. Sprawdź przepis na lodowe kostki miętowe.
- kilka plastrów z cytryny
Lemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa: przepis i przygotowanie krok po kroku
- Z cytryny wycisnąć sok.
- Do szklanego naczynia (butelki na napoje lub dzbanka ) wlać wyciśnięty sok, dodać cukier lub miód.
- Ogórek pokroić na plastry.
- Do szklanego naczynia włożyć pokrojony ogórek, dodać kilka plastrów cytryny i miętę.
- Włożyć do lodówki celem schłodzenia i przeniknięcia się smaków.
Wskazówka
- Ładnie prezentuje się ogórek i cytryna nabite na wykałaczkę i włożone do dzbanka.

Każdy składnik lemoniady zapewnia maksymalne orzeźwienie.
Pomysły na inne lemoniady znajdziesz, gdy klikniesz:
⇒ Lemoniada z arbuza bez cukru
⇒ Lodowe kostki miętowe lub owocowe
⇒ Lemoniada z arbuza z miodem lub cukrem
⇒ Lemoniady – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Przygotowałaś lemoniadę według przepisu? Koniecznie podziel się opinia w komentarzu!
Dodajesz kostki lodu do lemoniady? Jestem bardzo ciekawa czy przygotowujecie lemoniady mocno zmrożone czy lekko chłodne. Podzielcie się odpowiedzią.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!