
Łosoś pieczony w piekarniku. Prosty przepis na danie z ryby
Łosoś pieczony w piekarniku z dodatkiem warzyw to pyszne i bardzo łatwe do zrobienia danie z ryby. Zrobi go każdy, nawet osoba, która w kuchni nie czuje się zbyt pewnie.
Z tego przepisu wychodzi spora porcja na dwie osoby. Przygotowując to danie z ryby dla większej ilości osób, zwiększ odpowiednio ilość składników.
Poniższy przepis jest na łososia pieczonego ze szpinakiem, ale w analogiczny sposób zrobisz takie potrawy jak łosoś pieczony z cukinią i pomidorami oraz łosoś pieczony z porami. Ze świeżych lub mrożonych warzyw.
Łosoś pieczony w piekarniku – składniki
- porcja świeżego łososia około 300 gramów
- zamrożony szpinak liście – brykiety 1 opakowanie
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki przyprawy typu maggi – polecam naturalną z lubczyku
- 2 łyżki masła – najlepiej klarowanego i 2 łyżki oliwy
- śmietana 30 % mały kartonik
- łyżka koperku świeżego lub mrożonego do posypania
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka soku z cytryny
Łosoś pieczony jak zrobić
- Filety z łososia obrać ze skóry, opłukać i osuszyć. Posmarować oliwą, skropić cytryną, posolić i popieprzyć. Odstawić do zamarynowania na godzinę – wskazane, ale nie konieczne.
- Szpinak rozmrozić i odparować na patelni.
- Czosnek obrać i pokroić na kawałki.
- Na patelni rozgrzać masło z oliwą i wrzucić dosłownie na moment czosnek.
- Dodać szpinak, maggi i śmietanę podsmażyć kilka minut.
- Na spód żaroodpornego naczynia wyłożyć szpinak, na nim położyć łososia.
- Zapiekać 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu posypać zielonym koperkiem.
A co do pieczonego łososia?
Łosoś najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Najbardziej smakuje łosoś podany z pieczonymi ziemniakami lub z ugotowanym na sypko ryżem z dodatkiem zielonej. sałaty z sosem winegret.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Nie ma to jak łosoś z piekarnika, pół godzinki i rybka gotowa!
Tak, to racja! Łosoś w piekarniku to szybki i pyszny posiłek.