Znakomite pesto z pestek z dyni z dodatkiem parmezanu i chili
Pesto z pestek z dyni. Przygotowane z dyni i pestek dyni. Znacznie bardziej łagodne, niż najbardziej popularne pesto przygotowane z bazylii i orzeszków piniowych.
Przepis na pesto z dyni przywiozłam – jak wiele innych dyniowych smaków – z austriackiej Styrii. Tam dynie są najpyszniejsze. I olej z pestek dyni, który nie ma sobie równego.
Dobry olej z pestek dyni można także kupić u nas. Na stoiskach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.
Jak zdrowe są pestki dyni przeczytacie w moim artykule na stronie Olej z pestek dyni.
Do przyrządzenia pesto z pestek z dyni Austriaczki używają dyni Hokkaido, która nadaje wyraźnego, a zarazem nieco słodkawego smaku. Można również przygotować pesto z innego rodzaju dyni, wtedy zyskamy inny smak. Poznaj rodzaje i właściwości dyni.
Pesto dyniowe jest świetnym dodatkiem do kanapek, do tworzenia przekąsek z kruchego ciasta czy krakersów, farszem do kotlecików drobiowych i składnikiem pasty.
Podając pesto z dyni z makaronem, pamiętajmy, aby makaronu nie przelewać zimną wodą, gdyż wtedy pesto dyniowe nie będzie się przyklejać do makaronu.
Moja propozycja: zupa krem z dyni a do tego małe krakersiki posmarowane pesto dyniowym. Pychotka!
Pesto z pestek dyni: przepis
Pesto z pestek dyni: składniki
- 300 gram dyni
- 150 gram pestek z dyni
- 100 gram parmezanu lub podobnego sera
- 10 łyżek oleju z pestek dyni
- sól i odrobina chilli
Jak zrobić domowe pesto z pestek z dyni: przygotowanie krok po kroku
- Dynię obrać i usunąć gniazda nasienne i miąższ. Dyni Hokkaido nie obierać ze skóry.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Dynię pokroić na kawałki, ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni i piec około 40 minut, aż dynia będzie miękka – sprawdzić widelcem, w razie potrzeby piec jeszcze chwilkę.
- Pestki z dyni podsmażyć na suchej patelni – chwilkę, aby nie przypaliły się.
- Pestki zblendować, ale nie na gładką masę – powinny zostać maleńki kawałki pestek z dyni.
- Dynię zblendować z serem, olejem i przyprawami.
- Dodać pestki dyni i blenderem na małych obrotach połączyć wszystkie składniki pesto dyniowego.
- Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy, dzięki czemu pesto możne będzie przechowywać w lodówce przez tydzień czy dwa bez konieczności pasteryzowania. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
- Pesto można także zapasteryzować lub zamrozić. Sprawdź jak pasteryzować przetwory.
Przepis na pesto to nie jedyny przepis wart uwagi. Koniecznie sprawdź pozostałe:
Tzatziki – grecki sos do sałatek
Frytki z dyni pieczone w piekarniku – fast food z dyni
Przepisów z dyni jest cała masa. A jak tobie smakowało pesto?
Podziel się swoją opinia w komentarzu lub zadaj pytanie jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat przepisu na pesto z dyni.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!