Dodatki Przepisy

Znakomite pesto z pestek z dyni z dodatkiem parmezanu i chili

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 24 października 2019

Pesto z pestek z dyni. Przygotowane z dyni i pestek dyni. Znacznie bardziej łagodne, niż najbardziej popularne pesto przygotowane z bazylii i orzeszków piniowych.

Przepis na pesto z dyni przywiozłam – jak wiele innych dyniowych smaków – z austriackiej  Styrii. Tam dynie są najpyszniejsze. I olej z pestek  dyni, który nie ma sobie równego.

Dobry olej z pestek dyni można także kupić u nas. Na stoiskach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.

Jak zdrowe są pestki dyni przeczytacie w moim artykule na stronie Olej z pestek dyni.

Do przyrządzenia pesto z pestek z dyni Austriaczki używają dyni Hokkaido, która nadaje wyraźnego, a zarazem nieco słodkawego smaku. Można również przygotować pesto z innego rodzaju dyni, wtedy zyskamy inny smak. Poznaj rodzaje i właściwości dyni.

Pesto dyniowe jest świetnym dodatkiem do kanapek, do tworzenia przekąsek z kruchego ciasta czy krakersów, farszem do kotlecików drobiowych i składnikiem pasty.

Podając pesto z dyni z makaronem, pamiętajmy, aby makaronu nie przelewać zimną wodą, gdyż wtedy pesto dyniowe nie będzie się przyklejać do makaronu.

Moja propozycja: zupa krem z dyni a do tego małe krakersiki posmarowane pesto dyniowym. Pychotka!

Pesto z pestek dyni: przepis

Pesto z pestek dyni: składniki

  • 300 gram dyni
  • 150 gram pestek z dyni
  • 100 gram parmezanu lub podobnego sera
  • 10 łyżek oleju z pestek dyni
  • sól i odrobina chilli

Jak zrobić domowe pesto z pestek z dyni: przygotowanie krok po kroku

  1. Dynię obrać i usunąć gniazda nasienne i miąższ. Dyni Hokkaido nie obierać ze skóry.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  3. Dynię pokroić na kawałki, ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na papierze do pieczenia i piec w temperaturze  180 stopni i piec około 40 minut, aż dynia będzie miękka – sprawdzić widelcem, w razie potrzeby piec jeszcze chwilkę.
  4. Pestki z dyni podsmażyć na suchej patelni – chwilkę, aby nie przypaliły się.
  5. Pestki zblendować, ale nie na gładką masę – powinny zostać maleńki kawałki pestek z dyni.
  6. Dynię zblendować z serem, olejem i przyprawami.
  7. Dodać pestki dyni i blenderem na małych obrotach połączyć wszystkie składniki pesto dyniowego.
  8. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy, dzięki czemu pesto możne będzie przechowywać w lodówce przez tydzień czy dwa bez konieczności pasteryzowania. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  9. Pesto można także zapasteryzować lub zamrozić. Sprawdź jak pasteryzować przetwory.

Przepis na pesto to nie jedyny przepis wart uwagi. Koniecznie sprawdź pozostałe:

Sos do sałaty – kremowy

Tzatziki – grecki sos do sałatek

Frytki z dyni pieczone w piekarniku – fast food z dyni

Przystawki

Przepisy na domowe lemoniady

Przepisów z dyni jest cała masa. A jak tobie smakowało pesto?

Podziel się swoją opinia w komentarzu lub zadaj pytanie jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat przepisu na pesto z dyni.

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 4.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments