
Wigilijne pierogi: ruskie oraz z kapustą i grzybami
Tradycyjny przepis na wigilijne pierogi musi być bez mięsa, za to z pysznym nadzieniem z grzybów, kapusty lub z sera z ziemniakami.
W przepisie zamieściłam dwa rodzaje nadzienia: z serem i ziemniakami oraz z kapustą i suszonymi grzybami. Zamiast suszonych grzybów, można dać przesmażone na maśle pieczarki – na przykład przygotowując pierogi dla dzieci. W takim przypadku dajemy mniej kiszonej kapusty.
Pierogi wigilijne
Przepis na ciasto na pierogi wigilijne
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- płaska łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- półtora szklanki ciepłej, niemal gorącej wody
Ciasto na pierogi: jak przygotować krok po kroku
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, olej, masło, sól i stopniowo dodawać wodę, jednocześnie zagniatając ciasto.
- Zagnieść ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite. Zagniatając ciasto dobrze jest posypywać ręce mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.
- Wyrobione ciasto skleić w jedną kulę, przykryć ściereczką i włożyć na 15 minut do lodówki.
- Ciasto wyjąć z lodówki i nadal trzymając pod przykryciem, odcinać po kawałku do wałkowania.
Wskazówka- Dzięki dodaniu gorącej wody ciasto staje się bardziej elastyczne.
- Podana ilość wody jest orientacyjna, może być potrzeba dać nieco więcej mąki lub wody, w zależności od rodzaju mąki.
Farsz z kapustą i grzybami: składniki
- 400 g kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- białko z jajka – opcjonalnie
- pieprz, sól
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami: przygotowanie krok po kroku
- Grzyby zalać niewielką ilością wody i namoczyć – najlepiej na całą noc.
- Namoczone grzyby ugotować do miękkości. Odsączyć.
- Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę na złoty kolor.
- Ugotowane grzyby drobno posiekać i przesmażyć na maśle razem z cebulką.
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją odcisnąć i ewentualnie wypłukać w zimnej wodzie. Kapustę ugotować do miękkości.
- Po ugotowaniu kapustę drobno posiekać, porządnie odcisnąć ( musi być sucha).
- Kapustę połączyć z grzybami i cebulą, dodać białko jajka, doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba dodać nieco bułki tartej żeby zagęścić farsz, dokładnie wymieszać.
Pierogi ruskie z serem i ziemniakami: składniki
- 200 g tłustego sera
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- łyżka masła
- sól i pieprz
Farsz do pierogów ruskich: przygotowanie krok po kroku
- Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe potłuc lub przepuścić przez maszynkę.Ostudzić.
- Ser pognieść tłuczkiem, blenderem lub przepuścić przez maszynkę.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
- Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
Jak zrobić pierogi wigilijne?
- Na stolnicy rozwałkować cienko ciasto. Stolnicę lub blat koniecznie trzeba wcześniej posypać mąką.
- Z ciasta wykrawać szklaną lub specjalną foremką do ciasta kółka na pierogi.
- Na środku położyć farsz, złożyć i zlepić brzegi dokładnie, aby farsz nie wypłynął w czasie gotowania.
- Gotowe pierogi układać na posypaną mąką powierzchnię ( stolnicę, blat).
- Sklejone pierogi koniecznie należy przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychały.
- Zagotować wodę w dużym garnku i posolić ją.
- Na gotującą się – bardzo delikatnie – wodę wrzucać pierogi, gotować około 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmować i układać obok siebie, żeby się nie stykały.
Jak zrobić wcześniej pierogi na wigilię?
- Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić. Ugotować i zamrozić. Lub nie gotując zamrozić – w tym przypadku wkładać do zamrażarki natychmiast po przyrządzaniu, układając na tacce w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą.
- Odgrzewanie ugotowanych wcześniej i wystudzonych lub zamrożonych pierogów. Rozmrożone pierogi ułożyć na sicie i odgrzać na parze lub – bardzo wolno ogrzewając – w barszczu lub w osolonej wodzie. Można także podsmażyć je na patelni lub w piekarniku.
Jak podawać pierogi na wigilię?
Pierogi wigilijne podajmy jako dodatek do czystego barszczu lub z jako oddzielne danie, okraszone zrumienioną na maśle cebulką.
Często serwuje się także pierogi odsmażone na maśle na patelni lub w piekarniku.
Wigilia i inne święta to czas na wiele tradycyjnych przepisów.
Sprawdź również inne świąteczne przepisy które przygotowałam:
przepisów wigilijnych
Ryba na wigilię smażona na patelni
Bigos świąteczny, którego smaku nie zapomnisz
Zakwas z buraków na barszcz wigilijny – dwie propozycje
Jeżeli na wigilijnym stole zagościła potrawa według tego przepisu to koniecznie podziel się opinią w komentarzu.
Tradycyjne przepisy świąteczne to prawdziwy must have w każdej kuchni. Jeżeli masz pytania lub robisz coś inaczej – napisz w komentarzu. Bardzo chętnie dowiem się czegoś nowego.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Droga Wagabundo, zrobiłam pyszne pierogi z Twojego wigilijnego przepisu, zmieniłam farsz na mięsny i wyszło świątecznie. Dziękuję za pewny przepis na ciasto.
Ps. Oceniając artykuł zaznaczałam gwiazdki i „wysłało się” po pierwszej. Oczywiście 5 gwiazdek za pierogowe inspiracje !
Witaj, bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że mój przepis przydał się 🙂 pozdrawiam serdecznie dana