
Dania główne Przepisy Przystawki
Piersi z kaczki po prowansalsku – smażone na patelni grillowej
Piersi z kaczki po prowansalsku pieczone z warzywami i ziołami, wymagają nieco zachodu, ale odpłacają się za to znakomitym smakiem i aromatem.
Zdarza mi się – nie ukrywam, że celowo – przygotować nieco więcej, bowiem świetnie smakują pokrojone w cienkie plastry i podane na zimno.
Pierś z kaczki – po prowansalsku: przepis
Piersi z kaczki po prowansalsku: składniki
- 2 filety z kaczki świeże lub mrożone
- 1 mała marchewka
- 1 mała czerwona cebula
- 2 cebule dymki lub połówka białej łagodnej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- 1 gałązka zielonego tymianku lub szczypta suszonego
- listek laurowy
- pół gałązki rozmarynu lub szczypta suszonego
- kawałek pora
- 1 spora łyżka masła
- czarny lub kolorowy pieprz grubo (najlepiej świeżo) mielony
- gruba sól – himalajska lub morska
- szczypta kurkumy
- garść orzechów włoskich lub mieszanych z laskowymi
Filety z kaczki: przygotowanie krok po kroku
- Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
- Czerwoną cebulę obrać, pokroić na grube plastry, dymki przeciąć na pół.
- Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
- Świeże zioła związać sznurkiem kuchennym.
- Filety (jeśli mamy mrożone) – rozmrozić.
- Filety osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Skórkę na filecie leciutko ponacinać – najlepiej w tzw. kratkę.
- Przed przystąpieniem do smażenia rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C góra – dół.
- Rozgrzać patelnię – grillową lub specjalną do smażenia bez tłuszczu.
- Na patelnię wrzucić parę kryształków grubej soli.
- Na patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu.
- Po 2 – 3 minutach smażenia ( gdy pojawi się tłuszcz wytopiony z ze skóry kaczki, dodać pokrojone warzywa i świeże zioła. Posypać kurkumą, i jeśli używamy suszonego rozmarynu i tymianku, posypać nimi piersi.
- Smażyć na średnim ogniu jeszcze 5 minut
- Filety przewrócić na drugą stroną i smażyć 2 minuty.
- Do nagrzanego piekarnika włożyć naczynie do zapiekania. Na jego dno dać łyżkę masła.
- Kiedy masło się rozpuści, dodać orzechy i pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na podpieczone orzechy położyć piersi z kaczki, skórą do góry i piec jeszcze 10 minut. W temperaturze 180°C BEZ TERMOOBIEGU!
- Piersi po wyjęciu zostawić w cieple na kilka minut – muszą „dojść”. Można w tym celu nakryć je folią aluminiową.
- Usunąć „warzywne” dodatki – ich zadaniem było tylko oddać smakom piersiom. Orzechy podać razem z kaczką.
- Gdy mięso odpocznie pokroić je na cienkie i ukośne plasterki – koniecznie razem ze skórką.
- Skropić sosem spod kaczki.
- Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pierś z kaczki najlepiej podać z buraczkami.
Potrawy z kaczki czy gęsi to dobry sposób na pochwalenie się umiejętnościami kucharskimi. Jeżeli chcesz zabłysnąć nowymi smakami poznaj te przepisy:
Sałatka makaronowa z piersią z kaczki
Przygotowałaś kaczkę według przepisu? Masz jakieś pytania?
Jeżeli chce zapytać o przepis lub po prostu chcesz zrobić mi przyjemność wyrażając swoją opinie – napisz proszę w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!