Pierś z kaczki smażona na patelni razem z warzywami.

Dania główne Przepisy Przystawki

Piersi z kaczki po prowansalsku – smażone na patelni grillowej

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 6 czerwca 2017

Piersi z kaczki po prowansalsku pieczone z warzywami i ziołami, wymagają nieco zachodu, ale odpłacają się za to znakomitym smakiem i aromatem.

Zdarza mi się – nie ukrywam, że celowo – przygotować nieco więcej, bowiem świetnie smakują pokrojone w cienkie plastry i podane na zimno.

Pierś z kaczki –  po prowansalsku: przepis 

Piersi z kaczki po prowansalsku: składniki

  • 2 filety z kaczki świeże lub mrożone
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 cebule dymki lub połówka białej łagodnej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki zielonej pietruszki
  • 1 gałązka zielonego tymianku lub szczypta suszonego
  • listek laurowy
  • pół gałązki rozmarynu lub szczypta suszonego
  • kawałek pora
  • 1 spora łyżka masła
  • czarny lub kolorowy pieprz grubo (najlepiej świeżo) mielony
  • gruba sól – himalajska lub morska
  • szczypta kurkumy
  • garść orzechów włoskich lub mieszanych z laskowymi

Filety z kaczki: przygotowanie krok po kroku

  1. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
  2. Czerwoną cebulę obrać, pokroić na grube plastry, dymki przeciąć na pół.
  3. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
  4. Świeże zioła związać sznurkiem kuchennym.
  5. Filety (jeśli mamy mrożone)  – rozmrozić.
  6. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym.
  7. Skórkę na filecie leciutko ponacinać – najlepiej w tzw. kratkę.
  8. Przed przystąpieniem do smażenia rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C góra – dół.
  9. Rozgrzać patelnię – grillową lub specjalną do smażenia bez tłuszczu.
  10. Na patelnię wrzucić parę kryształków grubej soli.
  11. Na patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu.
  12. Po 2 – 3 minutach smażenia ( gdy pojawi się tłuszcz wytopiony z ze skóry kaczki, dodać pokrojone warzywa i świeże zioła. Posypać kurkumą, i jeśli używamy suszonego rozmarynu i  tymianku, posypać nimi piersi.
  13. Smażyć na średnim ogniu jeszcze 5 minut 
  14. Filety przewrócić na drugą stroną i  smażyć 2 minuty.
  15. Do nagrzanego piekarnika włożyć naczynie do zapiekania. Na jego dno dać łyżkę masła.
  16. Kiedy masło się rozpuści, dodać orzechy i pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180 stopni.
  17. Na podpieczone orzechy położyć piersi z kaczki, skórą do góry i piec jeszcze 10 minut. W temperaturze 180°C BEZ TERMOOBIEGU!
  18. Piersi po wyjęciu zostawić w cieple na kilka minut – muszą „dojść”. Można w tym celu nakryć je folią aluminiową.
  19. Usunąć „warzywne” dodatki – ich zadaniem było tylko oddać smakom piersiom. Orzechy podać razem z kaczką.
  20. Gdy mięso odpocznie pokroić je na cienkie i ukośne plasterki – koniecznie razem ze skórką.
  21. Skropić sosem spod kaczki.
  22. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Upieczone piersi z kaczki na talerzu.

Pierś z kaczki najlepiej podać z buraczkami.

Potrawy z kaczki czy gęsi to dobry sposób na pochwalenie się umiejętnościami kucharskimi. Jeżeli chcesz zabłysnąć nowymi smakami poznaj te przepisy:

Filety z piersi z kaczki

Leczo z wędliną 

Sałatka makaronowa z piersią z kaczki

Zupy krem

Kiszonki 

Przygotowałaś kaczkę według przepisu? Masz jakieś pytania?

Jeżeli chce zapytać o przepis lub po prostu chcesz zrobić mi przyjemność wyrażając swoją opinie – napisz proszę w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments