Jak zrobić słony karmel? Fajny przepis
Słony karmel jako dodatek do deserów. O gustach i smakach się nie dyskutuje. Każdy ma prawo do wyboru ulubionej potrawy, składników i formy przygotowania dania. Jednak z pewnością jednym z ulubionych smaków wielu Polaków od dłuższego czasu jest słony karmel. Co ciekawe, przygotowanie słonego karmelu jest bardzo proste. Zobacz, jakie składniki potrzebujemy do przygotowania tego wyśmienitego dodatku do wielu deserów.
Słony karmel – co to za smak?
Nie da się obojętnie przejść obok deserów, które jako dodatek posiadają słony karmel. Idealnie łączy się on z lodami, ciastami, oraz czekoladą. Możemy również jeść go bezpośrednio ze słoika. Dlaczego tak wielu osobom słony karmel przypadł do gustu? Bez wątpienia jednym z powodów jest połączenie trzech podstawowych składników, dzięki którym możemy uzyskać ten wyśmienity smak.
Słony karmel zawiera w sobie cukier, sól i masło, czyli prawdziwą mieszankę słodko-słonego smaku. Historia słonego karmelu sięga 40 lat wstecz. Jego początki rozpoczęły się w 1977 roku, a stworzył go francuski cukiernik Henry Le Roux.
Do tradycyjnie przygotowanego, znanego dotąd karmelu, dla przełamania smaku, dodał szczyptę soli. Do dzisiaj słony karmel został rozpowszechniony na całym świecie i znajduje wielu swoich miłośników, którym ciężko jest odstawić ten pyszny produkt.
Jak przygotować samodzielnie w domu słony karmel?
Do przygotowania słonego karmelu należy kupić kilka podstawowych składników. Potrzebne będzie nam 20 gram masła, sól, 100 ml śmietanki 30% oraz 100 gram białego cukru. Cukier wsypujemy na zimną patelnię, którą powoli rozgrzewamy.
Powinien on zacząć nabierać brązowego koloru, aż ostatecznie stanie się bursztynowy. W tym momencie należy dodać masło i rozpocząć mieszanie produktów. Kolejno stopniowo wlewamy śmietankę, cały czas mieszając cukier oraz roztopione masło.
Na koniec dodajemy szczyptę soli, przelewamy całość do miseczki i czekamy, aż gęsta konsystencja ostygnie. Po ostudzeniu karmel staje się twardy i nabierze błyszczącej postaci. Samo przygotowanie słonego karmelu zajmuje nam jedynie 15 minut.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat procesu przygotowania słonego karmelu w domu, przeczytał artykuł: https://uczymyjakslodzic.pl/slony-karmel-jak-go-przygotowac/”.
Słony karmel – zastosowanie
Jeżeli już zapoznaliśmy się ze sposobem przygotowania słonego karmelu w domu, warto poznać również jego zastosowanie. Słony karmel głównie używany jest jako dodatek do deserów. Przed długi okres miał on zastosowanie, jako składnik cukierków sprzedawanych w ogólnodostępnych sklepach spożywczych. Często pełni również rolę dodatku do czekolad, ciast i lodów serwowanych również w wielu kawiarniach. Jak wiadomo, swoje zastosowanie również znajduje w znanym słodkim napoju coca-cola, gdzie dodawany jest jako barwnik słodzący. Jako dodatek do słodyczy, które znajdziemy w sklepach stacjonarnych, oprócz wspomnianej wcześniej czekolady, znajdziemy go w batonach, popcornie oraz w polewach dodawanych do orzeszków ziemnych.
Dlaczego słony karmel uzależnia?
Istnieje twierdzenie, że słony karmel potrafi uzależnić. Jest to spowodowane faktem, że podczas spożywania zarówno produktów słonych, słodkich, jak i tłustych, mózg człowieka uwalnia substancje, które powodują uczucie szczęścia. W przypadku słonego karmelu potrafi on zaspokoić wszystkie trzy smaki, dlatego też jest to jeden z niewielu produktów, które wybierane są najczęściej przez miłośników słodko-słonych smaków. Bywa i tak, że gdy zaczynamy spożywać słony karmel, to z trudem możemy przestać go jeść.
Sprawdź też inne przepisy na domowe słodkości i nie tylko:
Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym
Nutella ze śliwek i czekolady – domowa słodycz
Awokado jak jeść. Garść przepisów
Domowe konfitury, dżemy i powidła
Prawda, że słony karmel to przepyszny dodatek do deserów?
Jeżeli tobie smakował równie dobrze co mnie – zostaw swoją opnie w komentarzu. Jestem bardzo ciekawa do jakich deserów wykorzystałaś polewę ze słonego karmelu?
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Ale to musi być dobre! Spróbuję to w końcu przygotować, czuję że razem z masłem orzechowym to będzie mój ulubiony słodki dodatek do ciast 🙂
Bo jest dobre 🙂 Smacznego 🙂