zupa marchewkowa

Przepisy Zupy

Smaczne i proste zupy – zobacz, którą warto wybrać na obiad

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 1 lipca 2021

Zupa jest jednym z najbardziej popularnych i zarazem najstarszych dań na świecie.

W Polsce bardzo często podawana jest na obiad, zwłaszcza że przepisy na zupę są smaczne, proste w wykonaniu i naprawdę pożywne. Jakie są najlepsze pomysły na zupę z makaronem, z ryżem bądź z warzywami? Oto kilka ciekawych pomysłów na sycące zupy, które warto ugotować na obiad.

Smaczne i proste przepisy na zupę – zobacz, którą warto przyrządzić na obiad

Pomysł na zupę z makaronem, cebulą i pieczarkami

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i zaserwować im coś nietypowego? Koniecznie przetestuj przepis na zupę z makaronem, cebulą i pieczarkami! To pożywna i sycąca zupa, która zadowoli podniebienie nawet największych smakoszy kulinarnych. Poza tym jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

Lista składników:

  • 1 duża marchewka
  • 350 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 120 g śmietany 18%
  • ½ łyżki oliwy
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1,5 l bulionu
  • 180 ml makaronu (najlepiej drobnego)
  • pietruszka, koperek
  1. Umyj pieczarki, osusz je i pokrój w plastry. Skrój cebulkę na drobną kostkę.
  2. W osobnym garnku rozpuść masło z oliwą. Następnie dodaj do niego pieczarki i cebulę. Duś całość przez ok. 8 minut.
  3. Zetrzyj marchewkę na tarce. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj marchewkę i ziemniaki na patelnię. Dopraw do smaku i wymieszaj całość.
  4. Dodaj warzywa do suchego makaronu. Wrzuć wszystko na gorący bulion. Możesz również gotować zupę na rosole. Przykryj całość i gotuj przez ok. kwadrans do momentu, aż warzywa i makaron zrobią się miękkie.
  5. Pod koniec gotowania się zupy dodaj posiekany drobno koperek oraz pietruszkę.
  6. Zdejmij zupę z ognia, zabiel śmietaną i podawaj ciepłą, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Pomysł na zupę marchewkową z ryżem – idealna zupa dla dzieci!

Zastanawiasz się, która zupa dla dzieci będzie łatwa i szybka w przygotowaniu? Postaw na zupę marchewkową z ryżem! To lekkostrawna i bardzo delikatna zupa, która na pewno posmakuje nie tylko dzieciom, ale też dorosłym. Jest to również świetna zupa dla wszystkich będących na diecie wegańskiej bądź wegetariańskiej.

Lista składników:

  • 8 średnich marchewek
  • 2 średnie ziemniaki
  • ćwiartka selera
  • pół korzenia pietruszki
  • ćwiartka pora
  • 150 g ryżu
  • 1 ½ gorącej wody
  • natka pietruszki
  • 1 ½ łyżki masła
  • sól i pieprz
  1. Umyj warzywa i pokrój je w kostkę. W osobnym naczyniu rozpuść masło, dodaj skrojone warzywa i duś ze sobą wszystkie składniki przez ok. 3-4 minuty.
  2. Do naczynia dolej gorącą wodę tak, by przykryła wszystkie warzywa. Zagotuj całość na średnim ogniu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
  3. Gotuj zupę do momentu, gdy warzywa zrobią się miękkie. Zdejmij garnek z kuchenki i zmiksuj jego zawartość za pomocą blendera. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Następnie przełóż go odpowiednio do talerzy (najlepsze będą głębokie) i zalej zupą marchewkową.

Szukasz pomysłów na smaczne zupy dla dzieci? Przepisy na pożywne, szybkie w przygotowaniu i aromatyczne zupy znajdziesz w tym miejscu.

Szybka zupa na obiad – sprawdź, która będzie najsmaczniejsza!

Pomysł na zupę z cukinii

Jeżeli szukasz pomysłu na pożywną i łatwą do ugotowania zupę z warzywami, powinieneś sprawdzić przepis na zupę z cukinii. To naprawdę szybka zupa w przygotowaniu, która doda energii domownikom na cały dzień. Masz jeszcze bulion z niedzielnego rosołu i nie wiesz, co z nim zrobić? Zupa cukiniowa na rosole będzie smakować naprawdę wyśmienicie!

Lista składników:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 średni por
  • 0,5 l bulionu
  • 2 ½ ząbka czosnku
  • 125 ml śmietany 30%
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka masła
  • koperek
  • sól i pieprz
  1. Rozgrzej w garnuszku masło z olejem. Pokrój por w plasterki i dodaj do garnka z rozpuszczonym masłem. Dopraw i podsmaż warzywo.
  2. Pokrój cukinię w kostkę i dorzuć do garnka. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do całości, cały czas mieszając.
  3. Zalej warzywa bulionem i gotuj wszystko pod przykryciem przez ok. pół godziny. Ściągnij z kuchenki, zblenduj i przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj drobno posiekany koperek.
  4. Dodaj śmietankę do zupy, a następnie zmieszaj całość. Na głębokie talerze wyłóż fetę. Zalej ją gorącą zupą z cukinii.

Pomysł na zupę z soczewicy

Nie masz pomysłu na wegetariańską zupę? Bardzo łatwa w przygotowaniu jest zupa soczewicowa z cebulą i czosnkiem. Będzie to danie, które z całą pewnością pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Zupa jest bowiem aromatyczna, sycąca i bardzo smaczna.

Lista składników:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 puszki gotowanej soczewicy (2 x 310 g)
  • baza pomidorowa / passata pomidorowa
  • 50 ml śmietana 12%
  • oliwa z oliwek
  • drobny makaron
  1. Obierz i pokrój na plasterki trzy ząbki czosnku. Obierz i pokrój cebulę na wąskie paseczki lub piórka.
  2. Podsmaż czosnek i cebulę na oliwie. Dodaj bulion warzywny i warzywa pokrojone w plasterki lub paski (marchewka, pietruszka i seler).
  3. Gotuj warzywa do miękkości. Następnie dorzuć soczewicę z puszki i passatę pomidorową (lub bazę). Gotuj przez kilka minut i dopraw do smaku.
  4. Dodaj śmietanę, dokładnie wszystko wymieszaj i podawaj z drobnym makaronem.

Pomysł na tradycyjną zupę ogórkową

Zupa ogórkowa od lat jest hitem na polskich stołach – zwłaszcza przygotowana ze świeżych ogórków kiszonych, które zostały wcześniej ukiszone domowym sposobem. To idealne danie na wiosenny obiad, które nasyci i zadowoli całą rodzinę. Jeżeli lubisz jeść mięso, warto będzie ugotować ogórkową na piersi z kurczaka.

Lista składników:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duży filet z piersi z kurczaka
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 150 g ryżu
  • 250 g śmietany 30%
  • koperek
  • sól
  1. Wrzuć do wody skrojone w kosteczkę ziemniaki oraz pierś z kurczaka.
  2. Zetrzyj na tarce korzeń pietruszki z marchewką. Dodaj do zupy, zamieszaj i przypraw solą.
  3. Gotuj całość przez ok. 35 minut. Po tym czasie dorzuć ryż i zagotuj wszystko do miękkości, zmniejszając temperaturę i przykrywając garnek.
  4. Zetrzyj na tarce kiszone ogórki, a następnie dodaj je do ugotowanej zupy. Zamieszaj i jeszcze przez chwilę pogotuj.
  5. Jeżeli zupa będzie mało kwaśna, dodaj do niej sok z ogórków. Na koniec dodaj jeszcze śmietanę i wymieszaj zupę.
  6. Wsyp drobno posiekany koperek, zamieszaj i podawaj na gorąco. Smacznego!

Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem serwisu.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments