Smaczne i proste zupy – zobacz, którą warto wybrać na obiad
Zupa jest jednym z najbardziej popularnych i zarazem najstarszych dań na świecie.
W Polsce bardzo często podawana jest na obiad, zwłaszcza że przepisy na zupę są smaczne, proste w wykonaniu i naprawdę pożywne. Jakie są najlepsze pomysły na zupę z makaronem, z ryżem bądź z warzywami? Oto kilka ciekawych pomysłów na sycące zupy, które warto ugotować na obiad.
Smaczne i proste przepisy na zupę – zobacz, którą warto przyrządzić na obiad
Pomysł na zupę z makaronem, cebulą i pieczarkami
Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i zaserwować im coś nietypowego? Koniecznie przetestuj przepis na zupę z makaronem, cebulą i pieczarkami! To pożywna i sycąca zupa, która zadowoli podniebienie nawet największych smakoszy kulinarnych. Poza tym jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
Lista składników:
- 1 duża marchewka
- 350 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 3 duże ziemniaki
- 120 g śmietany 18%
- ½ łyżki oliwy
- 1 ½ łyżki masła
- 1,5 l bulionu
- 180 ml makaronu (najlepiej drobnego)
- pietruszka, koperek
- Umyj pieczarki, osusz je i pokrój w plastry. Skrój cebulkę na drobną kostkę.
- W osobnym garnku rozpuść masło z oliwą. Następnie dodaj do niego pieczarki i cebulę. Duś całość przez ok. 8 minut.
- Zetrzyj marchewkę na tarce. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj marchewkę i ziemniaki na patelnię. Dopraw do smaku i wymieszaj całość.
- Dodaj warzywa do suchego makaronu. Wrzuć wszystko na gorący bulion. Możesz również gotować zupę na rosole. Przykryj całość i gotuj przez ok. kwadrans do momentu, aż warzywa i makaron zrobią się miękkie.
- Pod koniec gotowania się zupy dodaj posiekany drobno koperek oraz pietruszkę.
- Zdejmij zupę z ognia, zabiel śmietaną i podawaj ciepłą, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Pomysł na zupę marchewkową z ryżem – idealna zupa dla dzieci!
Zastanawiasz się, która zupa dla dzieci będzie łatwa i szybka w przygotowaniu? Postaw na zupę marchewkową z ryżem! To lekkostrawna i bardzo delikatna zupa, która na pewno posmakuje nie tylko dzieciom, ale też dorosłym. Jest to również świetna zupa dla wszystkich będących na diecie wegańskiej bądź wegetariańskiej.
Lista składników:
- 8 średnich marchewek
- 2 średnie ziemniaki
- ćwiartka selera
- pół korzenia pietruszki
- ćwiartka pora
- 150 g ryżu
- 1 ½ gorącej wody
- natka pietruszki
- 1 ½ łyżki masła
- sól i pieprz
- Umyj warzywa i pokrój je w kostkę. W osobnym naczyniu rozpuść masło, dodaj skrojone warzywa i duś ze sobą wszystkie składniki przez ok. 3-4 minuty.
- Do naczynia dolej gorącą wodę tak, by przykryła wszystkie warzywa. Zagotuj całość na średnim ogniu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
- Gotuj zupę do momentu, gdy warzywa zrobią się miękkie. Zdejmij garnek z kuchenki i zmiksuj jego zawartość za pomocą blendera. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Następnie przełóż go odpowiednio do talerzy (najlepsze będą głębokie) i zalej zupą marchewkową.
Szukasz pomysłów na smaczne zupy dla dzieci? Przepisy na pożywne, szybkie w przygotowaniu i aromatyczne zupy znajdziesz w tym miejscu.
Szybka zupa na obiad – sprawdź, która będzie najsmaczniejsza!
Pomysł na zupę z cukinii
Jeżeli szukasz pomysłu na pożywną i łatwą do ugotowania zupę z warzywami, powinieneś sprawdzić przepis na zupę z cukinii. To naprawdę szybka zupa w przygotowaniu, która doda energii domownikom na cały dzień. Masz jeszcze bulion z niedzielnego rosołu i nie wiesz, co z nim zrobić? Zupa cukiniowa na rosole będzie smakować naprawdę wyśmienicie!
Lista składników:
- 2 średnie cukinie
- 1 średni por
- 0,5 l bulionu
- 2 ½ ząbka czosnku
- 125 ml śmietany 30%
- 150 g sera feta
- 2 łyżeczki oleju
- 1 łyżka masła
- koperek
- sól i pieprz
- Rozgrzej w garnuszku masło z olejem. Pokrój por w plasterki i dodaj do garnka z rozpuszczonym masłem. Dopraw i podsmaż warzywo.
- Pokrój cukinię w kostkę i dorzuć do garnka. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do całości, cały czas mieszając.
- Zalej warzywa bulionem i gotuj wszystko pod przykryciem przez ok. pół godziny. Ściągnij z kuchenki, zblenduj i przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj drobno posiekany koperek.
- Dodaj śmietankę do zupy, a następnie zmieszaj całość. Na głębokie talerze wyłóż fetę. Zalej ją gorącą zupą z cukinii.
Pomysł na zupę z soczewicy
Nie masz pomysłu na wegetariańską zupę? Bardzo łatwa w przygotowaniu jest zupa soczewicowa z cebulą i czosnkiem. Będzie to danie, które z całą pewnością pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Zupa jest bowiem aromatyczna, sycąca i bardzo smaczna.
Lista składników:
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 duże marchewki
- 1 średnia pietruszka
- ćwiartka selera
- 2 puszki gotowanej soczewicy (2 x 310 g)
- baza pomidorowa / passata pomidorowa
- 50 ml śmietana 12%
- oliwa z oliwek
- drobny makaron
- Obierz i pokrój na plasterki trzy ząbki czosnku. Obierz i pokrój cebulę na wąskie paseczki lub piórka.
- Podsmaż czosnek i cebulę na oliwie. Dodaj bulion warzywny i warzywa pokrojone w plasterki lub paski (marchewka, pietruszka i seler).
- Gotuj warzywa do miękkości. Następnie dorzuć soczewicę z puszki i passatę pomidorową (lub bazę). Gotuj przez kilka minut i dopraw do smaku.
- Dodaj śmietanę, dokładnie wszystko wymieszaj i podawaj z drobnym makaronem.
Pomysł na tradycyjną zupę ogórkową
Zupa ogórkowa od lat jest hitem na polskich stołach – zwłaszcza przygotowana ze świeżych ogórków kiszonych, które zostały wcześniej ukiszone domowym sposobem. To idealne danie na wiosenny obiad, które nasyci i zadowoli całą rodzinę. Jeżeli lubisz jeść mięso, warto będzie ugotować ogórkową na piersi z kurczaka.
Lista składników:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duży filet z piersi z kurczaka
- 4 duże ogórki kiszone
- 150 g ryżu
- 250 g śmietany 30%
- koperek
- sól
- Wrzuć do wody skrojone w kosteczkę ziemniaki oraz pierś z kurczaka.
- Zetrzyj na tarce korzeń pietruszki z marchewką. Dodaj do zupy, zamieszaj i przypraw solą.
- Gotuj całość przez ok. 35 minut. Po tym czasie dorzuć ryż i zagotuj wszystko do miękkości, zmniejszając temperaturę i przykrywając garnek.
- Zetrzyj na tarce kiszone ogórki, a następnie dodaj je do ugotowanej zupy. Zamieszaj i jeszcze przez chwilę pogotuj.
- Jeżeli zupa będzie mało kwaśna, dodaj do niej sok z ogórków. Na koniec dodaj jeszcze śmietanę i wymieszaj zupę.
- Wsyp drobno posiekany koperek, zamieszaj i podawaj na gorąco. Smacznego!
Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem serwisu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!