Surówka z białej kapusty z marchewką, koprem i suszonymi owocami

0
489
surówka z białej kapusty

Surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta, w zależności od dodanych składników będzie miała za każdym razem inny, odrębny smak.

A biała kapusta to przecież samo – tak niedoceniane – zdrowie. Kapusta zawiera duże ilości żelaza, magnezu i miedzi, dzięki czemu skutecznie wspiera leczenie anemii. Zbawiennie działa także przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego i na ogólne osłabienie.

W zależności od tego co mam w lodówce – lub w głowie – dodaję rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas.

Z podobnymi dodatkami czasem przygotowuję tę sałatkę z kapusty pekińskiej. Nie można powiedzieć, że jest zła, ale surówka z białej kapusty z marchewką, koprem i suszonymi owocami jest zdecydowanie lepsza.

Przepis na danie: Surówka z białej kapusty z marchewką, koprem i suszonymi owocami

Składniki dania: Surówka z białej kapusty z marchewką, koprem i suszonymi owocami

  • 30 dkg białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 cebula – najlepiej czerwona
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść rodzynek
  • kilka suszonych owoców (moreli, gruszek, ananasa – gatunek do wyboru, według upodobań)
  • 3 łyżki  majonezu
  • 6 łyżek naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanych zielonej pietruszki lub koperku ( lub jedno i drugie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Surówka z białej kapusty z marchewką, koprem i suszonymi owocami

  1. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować w cienkie paseczki.
  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubej tarce.
  3. Cebule obrać, pokroić w półplasterki.
  4. Łodygę selera naciowego przekroić na pół i pokroić na plasterki.
  5. Posiekać suszone owoce.
  6. Wymieszać kapustę z marchewką, cebulą, selerem, suszonymi owocami i rodzynkami.
  7. W małej miseczce wymieszać majonez z jogurtem. Dodać posiekane zioła, sól i pieprz.
  8. Sosem polać warzywa i delikatnie wymieszać.
  9. Miskę z surówką przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Wskazówka

  • Tak przygotowana surówka świetnie smakuje także następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze połączą się.
  • Zamiast majonezu można dodać dwie łyżki oliwy , smak surówki z białej kapusty z marchewką, koprem i suszonymi owocami na tym nie straci, a będzie nieco mniej kalorycznie

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułW Dolomitach nie tylko Via Ferrata
Następny artykułZupa minestrone – wegetariańska zupa z warzyw
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.