surówka z kiszonych buraków pokrojonych w plastry

Przepisy Przystawki Surówki i sałatki

Carpaccio z buraka kiszonego

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 17 grudnia 2018

Surówka – carpaccio z kiszonych buraków to pomysł nie tylko na wykorzystanie ukiszonych buraków z zakwasu na barszcz, ale i ciekawe danie.

Podstawa – wiadomo – buraczki. Zakiszone albo wyjęte z zakwasu na barszcz – których nie wyrzucamy, tylko zużywamy na surówkę lub dodajemy do barszczu. Urozmaicając kiszone buraczki podsmażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi czy też kiełkami tworzymy całkiem ciekawe danie.

Carpaccio być zarówno dodatkiem do obiadu czy kolacji, ale znakomicie sprawdza się także jako pomysł na drugie śniadanie lub lunch – takie kolorowe, zdrowe danie do włożenia do śniadaniowego pudełka.

Robiłam surówkę – carpaccio z buraków zarówno z parmezanem jak i z serem feta. A jak smakuje z kozim serem! Pychotka.

Sery dodaję, gdy danie jest samodzielnym posiłkiem – na drugie śniadanie. Natomiast gdy przygotowuję je do obiadu, dodaję tylko „coś zielonego” i kiełki lub pestki/orzechy.

Kiełki, których używam do tego przepisu najlepsze są w momencie, gdy zaczynają dopiero wypuszczać zielone ogonki.

Surówka – carpaccio z kiszonych buraków 

Składniki dania: Surówka – carpaccio z kiszonych buraków 

  • kilka ukiszonych buraków z zakwasu na barszcz 
  • kiełki, orzechy włoskie lub pestki dyni – do wyboru
  • rukola, roszponka, porwana na małe kawałki kapusta pekińska lub dowolna inna zielona sałata  – mała garść
  • kawałki parmezanu, sera feta lub sera feta koziego – opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • szczypta przyprawy curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Surówka – carpaccio z kiszonych buraków 

  1. Buraczki pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na talerzu.
  2. Jeśli dodajemy pestki z dyni lub orzechy włoskie, podsmażyć je przez chwileczkę na suchej patelni.
  3. Na burakach położyć opłukane i osuszoną sałatę i posypać ziarnami/ kiełkami.
  4. Przygotować sos: połączyć łyżkę musztardy francuskiej z 3 łyżkami oliwy z oliwek, cytryną lub octem owocowym, curry i odrobiną soli. Wymieszać ( energicznie wstrząsając zamkniętym naczyniem, na przykład słoikiem lub w  blenderze) aż do połączenia się składników – sos musi mieć kremową konsystencję.
  5. Otrzymanym sosem polać buraczki i sałatę.
  6. Posypać wybranym serem – opcjonalnie.
  7. Nieco popieprzyć – najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Podawać zaraz po przyrządzeniu lub schłodzić przed podaniem.

Lubisz kiszonki? Te przepisy powinny Cię zainteresować:

Pasta z pieczonych warzyw

Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem

Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami

Kiszonki

Nalewki

Oceń artykuł
[Głosów: 7 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
5 lat temu

Pyszna i ciekawa jak wiele przepisów na stronie. Ania

Wanda
Wanda
5 lat temu

dziękuję za przepis uważam że jest bardzo ciekawy, dzisiaj wypróbuję