Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka
Seler naciowy, połączony z ogórkami kiszonymi, marchewką i jabłkiem, stworzy nie tylko bardzo, bardzo zdrowe ( bo bogate w wiele witamin i mikroelementów ) danie, ale także bardzo pyszne.
Pomieszana, naturalna słodycz marchewki ze zdrowym kwasem z ogórka i lekko neutralno – orzechowym aromatem selera naciowego, stworzy ciekawe smakowo danie.
Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka dodaję z reguły do pieczonych mięs, pilawu i warzyw gotowanych na parze lub zapiekanych w piekarniku.
Przepis na danie: Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka
Składniki dania: Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka
- połówka selera naciowego
- 2 duże ogórki kiszone – twarde
- 1 duże jabłko
- 1 spora marchew
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Składniki dania: Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka
- Seler umyć, osuszyć. Każdą łodygę przekroić na pół i pokroić na kawałki.
- Ogórek zetrzeć na grubej tarce.
- Jabłko umyć, nie obierać ze skórki – także zetrzeć na grubej tarce.
- Marchew obrać, zatrzeć na drobnej tarce.
- W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać olej, doprawić solą i pieprzem.
- Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby składniki miały czas na „przegryzienie się”.
Wskazówka:
- Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka znakomicie sprawdza się jako „danie do pudełka” na posiłek w ciągu dnia poza domem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!