Surówka z selera naciowego z winogronami
Uwielbiam tę surówkę, za lekko pikantny smak selera złamany słodkością winogron i aromatem orzechów. A sam seler naciowy to przecież prawdziwa bomba witaminowa.
Nieważne jak podany: na surowo czy w postaci gotowanej – dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Ha, i ma jeszcze ma coś niezwykłego! Już starożytni grecy wierzyli ( i podobno udowodnili), że seler naciowy ( podobnie zresztą jak bardziej znany seler korzeniowy) dodaje panom męskości i poprawia libido!
Surówkę z selerem naciowym jadłam pierwszy raz w pewnej restauracji kilka lat temu ( do tej pory zresztą lubię do niej wpadać). Jest jedną moich ulubionych – produkty do niej są dostępne przez cały rok, szybka do wykonania i przepyszna.
„Sprzedaję” ten przepis wszystkim moim koleżankom – prawie każdemu – kto choć raz ją spróbuje – bardzo smakuje. Robię ją czasem w wersji z czerwonymi winogronami, ale bardziej odpowiada mi połączenie z zielonymi. Jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Podając ją na przykład w towarzystwie piersi z indyka z serem ricotta i sałatką z grillowanej papryki mamy idealne danie na wykwintny – i pięknie prezentujący się na stole, bo wielokolorowy – obiad/kolację.
Przepis na danie: Surówka z selera naciowego z winogronami
Składniki dania: Surówka z selera naciowego z winogronami
- połowa selera naciowego
- 100 gram łuskanych orzechów włoskich
- pełna garść białych winogron, najlepiej bezpestkowych *
- łyżka majonezu
- łyżka gęstego jogurtu
- łyżka oleju winogronowego, z orzechów włoskich lub rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie dania: Surówka z selera naciowego z winogronami
- Seler umyć, osuszyć. Każdą łodygę przekroić na pół i pokroić na kawałki.
- Orzechy posiekać na nieco mniejsze kawałki – tak mniej więcej połówkę orzecha na cztery części.
- Winogrona umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
- W przypadku, gdy mamy winogrona z pestkami, dobrze jest jest usunąć pestki – trochę psują smak sałatki.
- Jeżeli używamy winogron rodzynkowych, wystarczy na pół, jeśli dużych – wtedy dzielimy je na cztery części.
- Do miski włożyć seler, winogrona i orzechy, łyżkę oleju i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Majonez wymieszać z jogurtem.
- Dodać do sałatki, osolić i popieprzyć – dokładnie wymieszać
- Dobrze jest przygotować ją pół godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce.
Wskazówki
- Najlepiej użyć do tej potrawy białych winogron bezpestkowych.Ponieważ jednak nie zawsze są dostępne, używam czasem zwykłych, dużych winogron. Ale wtedy wyjmuję z nich pestki – bardziej mi smakuje.
- Można także zrobić tę sałatkę z czerwonymi winogronami – zyskamy inny smak.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!