Wegetariański rosół. Przepis na rosół z pieczonych warzyw
Bardzo prosto: podpiec warzywa i ugotować je na wolnym ogniu.
Wegetariański rosół z pieczonych warzyw – składniki
- 1 duży seler – 500 gram
- 3 sztuki korzenia pietruszki – 200 gram
- 4 marchewki – 300 gram
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 duża cebula
- por – 200 gram
- ciemne pieczarki – 300 gram
- kawałek białej kapusty – 200 gram
- 2 liście z kapusty włoskiej – niekoniecznie, ale wskazane
- kilka suszonych grzybów
- cztery ząbki czosnku – może być w łupinach
- zielona pietruszka, liście selera i lubczyku po kilka gałązek – mogą być suszone, wtedy kopiasta łyżka suszonych
- przyprawy: 4 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta chilli, kawałek (około 2 cm) imbiru
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub innego, dobrego oleju np. rzepakowego
- sos sojowy 6 łyżek
- pieprz i sól do smaku
- 5 litrów wody
Wegetariański rosół – przygotowanie
- Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę.
- Warzywa oczyścić (ja tak wolę) lub obrać ze skórki.
- Piekarnik na nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Warzywa wyłożyć na blachę do pieczenia, polać olejem i upiec w piekarniku – pół godziny w 200 stopniach Celsjusza. Warzywa lekko zbrązowieją – tak ma być.
- Opcjonalnie możesz pokrojone warzywa wrzucić na garnka lub na dużą patelnią na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć przez kilka minut.
- Do garnka wlać wodę, dodać upieczone warzywa, suszone grzyby i przyprawy.
- Zagotować, później gotować na wolnym ogniu przynajmniej 3 godziny.
- Pod koniec gotowania dodać zielone (pietruszka, seler, lubczyk) lub suszone zioła i sos sojowy.
- Dosolić – jeśli potrzeba i popieprzyć do smaku.
Lubisz wegetariańskie potrawy?
Zerknij do innych moich przepisów na stronie. Polecam Ci znakomita Fasolkę po bretońsku bez mięsa, zupę z grochu bez mięsa i wegetariańską ogórkową.
Ugotuj, spróbuj i daj znać – w komentarzu pod artykułem – czy Ci smakuje taki rosół dla wegetarian.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!