Rosół na talerzu z pokrojonymi w paski waryzwami

Przepisy Zupy

Wegetariański rosół. Przepis na rosół z pieczonych warzyw

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 3 marca 2023

Bardzo prosto: podpiec warzywa i ugotować je na wolnym ogniu.

Wegetariański rosół z pieczonych warzyw – składniki

  • 1 duży seler – 500 gram
  • 3 sztuki korzenia pietruszki  – 200 gram
  • 4 marchewki – 300 gram
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • por – 200 gram
  • ciemne pieczarki – 300 gram
  • kawałek białej kapusty – 200 gram
  • 2 liście z kapusty włoskiej – niekoniecznie, ale wskazane
  • kilka suszonych grzybów
  • cztery ząbki czosnku – może być w łupinach
  • zielona pietruszka, liście selera i lubczyku po kilka gałązek – mogą być suszone, wtedy kopiasta łyżka suszonych
  • przyprawy: 4 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta chilli, kawałek (około 2 cm) imbiru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub innego, dobrego oleju np. rzepakowego
  • sos sojowy 6 łyżek
  • pieprz i sól do smaku
  • 5 litrów wody

Wegetariański rosół – przygotowanie

  1. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę.
  2. Warzywa oczyścić (ja tak wolę) lub obrać ze skórki.
  3. Piekarnik na nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  4. Warzywa  wyłożyć na blachę do pieczenia, polać olejem i upiec w piekarniku – pół godziny w 200 stopniach Celsjusza. Warzywa lekko zbrązowieją – tak ma być.
  5. Opcjonalnie możesz pokrojone warzywa wrzucić na garnka lub na dużą patelnią na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć przez kilka minut.
  6. Do garnka wlać wodę, dodać upieczone warzywa, suszone grzyby i przyprawy.
  7. Zagotować, później gotować na wolnym ogniu przynajmniej 3 godziny.
  8. Pod koniec gotowania dodać zielone (pietruszka, seler, lubczyk) lub suszone zioła i sos sojowy.
  9. Dosolić – jeśli potrzeba i popieprzyć do smaku.

Lubisz wegetariańskie potrawy?

Zerknij do innych moich przepisów na stronie. Polecam Ci znakomita Fasolkę po bretońsku bez mięsa, zupę z grochu bez mięsa i wegetariańską ogórkową.

Ugotuj, spróbuj i daj znać – w komentarzu pod artykułem – czy Ci smakuje taki rosół dla wegetarian.

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 4.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments