
Zupa krem z dyni i marchewki
Zupa krem z dyni i marchewki zaskakuje nie tylko ciekawym smakiem, ale i kolorem. Energetycznym, pozytywnym – tak bardzo pożądanym w jesienno – zimowej porze. Czyli wtedy, kiedy najczęściej delektujemy się zupą dyniową.
Zupa krem z dyni i marchewki w tym przepisie podawana jest z mleczkiem kokosowym i ziołami. Przygotowałam przepis z 0,5 kg obranej dyni, ale oczywiście zupę można ugotować z większej ilości, zwiększając jednocześnie proporcje składników.
Zupa – krem z dyni i marchewki: przepis
Składniki: Zupa krem z dyni i marchewki
- 0,5 kg dyni
- 0,5 litra wody
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki masła – najlepiej klarowanego
- 2 ziemniaki
- 2 cebule – najlepiej cukrowa
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- kawałek świeżej papryczki chilli lub kilka płatków suszonego chilli
- mleczko kokosowe – puszka 450 ml
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- pestki dyni lub – lepiej – płatki kokosu
- otarta skórka z limonki lub cytryny
- łyżka soku z limonki lub cytryny
- sól, biały pieprz do smaku (może być kolorowy)
Zupa krem z marchewki i dyni – przygotowanie krok po korku:
- Dynię, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać).
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Papryczkę chilli umyć, pokroić w paski.
- Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Masło podgrzać w garnku.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć lekko cebulę oraz imbir – pod koniec smażenia na moment dorzucić czosnek.
- Dodać marchewkę, ziemniaki i papryczkę chilli. Przesmażyć. Dodać dynię i jeszcze chwilkę smażyć.
- Wlać gorącą wodę i gotować około pół godziny.
- Ugotowaną zupę rozdrobnić blenderem.
- Wlać mleczko kokosowe, doprawić solą i pieprzem. Krótko zblendować.
- Zupa powinna być gęsta, ale jeżeli jest zbyt gęsta – dolać wody i zagotować.
- Podawać posypane płatkami kokosowymi lub pestkami dyni i kapnięte plamą oleju z pestek dyni.
- Popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka
Dynia Hokkaido – nie obieramy jej ze skórki. Jeśli korzystamy z „normalnej” dyni lub innych rodzajów dyni, musimy obrać skórę, wyrzucić miękkie wnętrze. Ale nie pozbywamy się pestek. Wyłuskujemy, płuczemy ze śliskiej powłoki i … łuskamy z zimowe wieczory. Bardziej odpowiada mi smak „normalnej” dyni – pozostałą po wykorzystaniu do zupy część zamrażam i mam na następny raz.
Olej z pestek dyni – dostępny w sklepach/stoiskach ze zdrowa żywnością. Kilka łyżek dodanych do zupy znacznie podnosi jej smak i walory zdrowotne. Po dodaniu oleju zupy już nie zagotowujemy!
Poznaj inne przygotowane przeze mnie przepisy na zupy:
Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych
Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej
Zupa gotowa? Jestem Ciekawa jak Ci smakowała?
Podziel się opinią w komentarzu lub jeżeli masz jakieś pytanie do przepisu również pisz śmiało!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Komentarz z facebooka nadesłany przez Bożenę: „zrobiłam,ale w tej wersji jest za słodka, dodałam czosnek i przyprawy,czubrice, curry i kumin😁” – warto wziąć pod uwagę, jeśli ktoś lubi wyraźniejsze smaki.
Zrobiłam pierwszy raz w życiu zupę dyniową z Twojego przepisu i wyszła mi genialna! Część porcji oddałam Mamie (nie lubi ostrych rzeczy), drugą część dosmaczyłam chili w proszku i właśnie się zajadamy. Jestem zerową kucharką, ale dziś rodzina patrzy na mnie z podziwem 🙂
Nawet nie bawiłam się w krojenie wszystkiego w kostkę, tylko na szybko w duże plastry, a efekt fantastyczny.
Dziękuję! 🙂
Witaj, czytając taki komentarz jak Twój, aż chce się pisać 🙂 Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że zupka smakowała. Zaglądaj do mnie – może jeszcze coś Ci wpadnie w oko i na talerz ? :)Pozdrawiam dana