Zupa krem z marchwi i mango – z dodatkiem chili i imbiru

0
0
Zupa z marchwi podana z drobno pokrojonym owocem mango w białym talerzu.
Tradycyjna marchewkowa z niespotykanymi dodatkami.

Zupa krem z marchwi w nieco innym niż zazwyczaj wydaniu, bo wzbogacona smakiem dojrzałego owocu mango i aromatem mleczka kokosowego.

Do przygotowania kremu z marchewki z dodatkiem owocu mango używam oleju kokosowego, ale można użyć innego – najlepiej o łagodnym smaku, aby nie przebił łagodnego smaku marchewki i mango.

Zupa marchewkowa z mango świetnie będzie smakowała, jeśli zrobimy ją na ostro dzięki imbirowi i – przede wszystkim – chilli. Ale z chilli ostrożnie! Lepiej jest dodać nieco chilli po uprzednim spróbowaniu, niż jeść palący przełyk przysmak. I oczywiście zachowajcie ostrożność przy doprawianiu „na ostro” zupy marchewkowej z mango, jeśli danie będą spożywać dzieci.

Zupa ma tak ciekawy smak, że często marchewka nie jest rozpoznawana jako główny składnik. Przetestowałam na członkach rodziny – osoby, które nie lubią zupy marchewkowej w jej łagodnym wydaniu, zupą z marchwi i mango zajadają się.

Zupa marchewkowa z mango: przepis 

Składniki: Zupa marchewkowa z mango

  • 50 dag marchew
  • 0,5 litra woda
  • 1 cebula
  • bulion warzywny lub łyżka koncentratu warzywnego
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego lub innego o łagodnym smaku
  • 1 sztuka mango
  • 1 sztuka puszki mleczka kokosowego
  • do smaku sól i pieprz
  • kawałek korzenia imbiru
  • szczypta chilli suszonego lub kawałek ostrej papryczki świeżej – opcjonalnie
  • zielona pietruszka do posypania – można, ale nie trzeba

Zupa marchewkowa z mango – przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotować wywar z warzyw lub zagotować wodę z koncentratem warzywnym.
  2. Marchewkę obrać, pokroić na kawałki.
  3. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej.
  5. Dodać cebulę chwilę podsmażyć.
  6. Dodać marchewkę, imbir i chilli i dusić kilka minut.
  7. Podpieczone warzywa i połowę owocu mango dodać do wywaru. Ugotować do miękkości.
  8. Wyjąć kilka kawałków marchewki – najlepiej, gdy są jeszcze al dente.
  9. Do zupy dodać puszkę mleczka kokosowego, zblendować i zagotować
  10. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  11. Drugą połowę mango i wyjętą z zupy marchewkę pokroić w drobną  kostkę.
  12. Na talerz wylać zupę, dodać pokrojone w kostkę mango i marchewkę, posypać – opcjonalnie – zieloną cebulką.
  13. Podawać mocno ciepłe danie.

Zupy można przygotować z niemalże wszystkiego. Pozna pozostałe przepisy na domowe zupy:

Zupa z dyni na ostro

Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem

Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem

Zupa z zielonej soczewicy

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Przepisy na zupy

Pewnie zupa marchewkowa z mango to dla Ciebie nowość?

Koniecznie podziel się opinią w komentarzu! Jestem bardzo ciekawa jak znajdujecie smak tej zupy.

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!