Surówka – carpaccio z kiszonych buraków

0
1121
surówka z kiszonych buraków pokrojonych w plastry

Surówka – carpaccio z kiszonych buraków to pomysł nie tylko na wykorzystanie ukiszonych buraków z zakwasu na barszcz, ale i ciekawe danie.

Podstawa – wiadomo – buraczki. Wyjęte z zakwasu na barszcz – których nie wyrzucamy, tylko zużywamy na surówkę lub dodajemy do barszczu. Urozmaicając kiszone buraczki podsmażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi czy też kiełkami tworzymy całkiem ciekawe danie.

Może ono być zarówno dodatkiem do obiadu czy kolacji, ale znakomicie sprawdza się także jako pomysł na drugie śniadanie lub lunch – takie kolorowe danie do włożenia do śniadaniowego pudełka.

Robiłam surówkę – carpaccio z kiszonych buraków zarówno z parmezanem jak i z serem feta. A jak smakuje z kozim serem! Pychotka.

Sery dodaję, gdy danie jest samodzielnym posiłkiem – na drugie śniadanie. Natomiast gdy przygotowuję je do obiadu, dodaję tylko “coś zielonego” i kiełki lub pestki/orzechy.

Kiełki, których używam do tego przepisu najlepsze są w momencie, gdy zaczynają dopiero wypuszczać zielone ogonki.

Surówka – carpaccio  z kiszonych buraków 

Składniki dania: Surówka – carpaccio z kiszonych buraków 

  • kilka ukiszonych buraków z zakwasu na barszcz 
  • kiełki, orzechy włoskie lub pestki dyni – do wyboru
  • rukola, roszponka, porwana na małe kawałki kapusta pekińska lub dowolna inna zielona sałata  – mała garść
  • kawałki parmezanu, sera feta lub sera feta koziego – opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • szczypta przyprawy curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Surówka – carpaccio z kiszonych buraków 

  1. Buraczki pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na talerzu.
  2. Jeśli dodajemy pestki z dyni lub orzechy włoskie, podsmażyć je przez chwileczkę na suchej patelni.
  3. Na burakach położyć opłukane i osuszoną sałatę i posypać ziarnami/ kiełkami.
  4. Przygotować sos: połączyć łyżkę musztardy francuskiej z 3 łyżkami oliwy z oliwek, cytryną lub octem owocowym, curry i odrobiną soli. Wymieszać ( energicznie wstrząsając zamkniętym naczyniem, na przykład słoikiem lub w  blenderze) aż do połączenia się składników – sos musi mieć kremową konsystencję.
  5. Otrzymanym sosem polać buraczki i sałatę.
  6. Posypać wybranym serem – opcjonalnie.
  7. Nieco popieprzyć – najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Podawać zaraz po przyrządzeniu lub schłodzić przed podaniem.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!