Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Surówka z kiszonej kapusty bardzo często zimą gości na moim stole. Tym bardziej, że sama kiszę kapustę i dzięki temu wiem co jem!
Kapusta jest cennym źródłem witaminy C, poprawia odporność, a w dodatku ma mało kalorii. Kapusta kiszona zawdzięcza swój smak fermentacji, w której biorą udział żywe kultury bakterii. Poprawiają one trawienie i dostarczają witamin z grupy B. Co ważne, kapusty kiszonej nie należy płukać, zniszczy się w ten sposób cenny kwas mlekowy i enzymy, dzięki którym łatwiej trawimy tłuszcze. Jeśli jest zbyt kwaśna, właśnie dzięki dodatkom złagodzimy ją.
A że zakiszenie kapusty nie jest trudne, powie każdy, kto chociaż raz spróbował to uczynić. I co ważne – nie trzeba kisić beczki kapusty – można zakisić słoik lub kilka i rozkoszować się zimą najzdrowszym przysmakiem.
Kwaśnica, kapuśniak, kapusta zasmażana, kapusta z grochem czy wreszcie surówki z kapusty kiszonej – mamy swoje warzywo ze zdrowymi bakteriami.
Przepis na danie: Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Składniki dania: Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem
- 200 gram kiszonej kapusty
- 1 średniej wielkości marchew
- 1 małe jabłko lub połówka dużego
- natka pietruszki
- łyżka oleju
- pieprz, sól
Przygotowanie dania: Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem
- Kapustę kiszoną – jeśli ma długie włókna – pokroić.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
- Jabłko obrać i także zetrzeć – na średnich lub grubych oczkach.
- Kapustę kiszoną, marchew i jabłka wymieszać.
- Pietruszkę pokroić i dodać do warzyw.
- Dodać olej, popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki.
Wskazówki
- dobrze jest przygotować surówkę nieco wcześniej, aby składniki surówki zdążyły się połączyć
- dzięki dodaniu marchewki i jabłka możemy popracować nad kwasowością surówki. Jeśli będzie kwaśna – dodajmy nieco marchewki.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!