Zupa pomidorowa w kilku odsłonach

0
324
talerz z zupa pomidorową

Zupa pomidorowa z olejem, to doskonały przepis będący alternatywą dla pomidorowej, gotowanej na tłustym rosole.

Bez dodatku wywaru mięsnego, jest daniem, które “raz spróbowane, pozostaje na zawsze”

To doskonałe, pełne witamin i potasu pierwsze danie, które jest idealną propozycją nie tylko na jesień, ale też cały rok. Podawane z najróżniejszymi dodatkami. I właśnie w dodatkach tkwi jej niezwykłość. Bo taka sama zupa, podana z makaronem, białym ryżem, czarnym ryżem, ciecierzycą smakuje inaczej.

Kiedyś przeczytałam w jakiejś książce – niestety, nie pamiętam tytułu – pomysł na podanie pomidorowej : zupa w wazie, a wokół niej miseczki z różnymi dodatkami jakimi, tego już nie pamiętam.

Ja natomiast podaję tę zupę – szczególnie gdy jest więcej osób – przy stole z różnymi “wkładkami”. Każdy bierze podstawę – czyli zupę –  i dodatki, na jakie ma ochotę! I – tak na marginesie – robi się niezła zabawa!

A w miseczkach pojawiają się: makaron, ryż w różnych rodzajach, ciecierzyca, przesmażona na oliwie cebula, ser feta pokrojony w kostkę, pokrojone drobno świeże pomidory, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, zielona bazylia, zielona pietruszka, śmietana lub jogurt. Towarzyszą im: młynki z pieprzem i solą, suszone i zmielone skórki z pomidorów oraz karafka z oliwą z oliwek.

Nie zawsze wszystko na raz – to tylko inspiracje do własnej komozycji!

I jeszcze jedno, najważniejsze. Przecier pomidorowy! Bazą musi być albo przecier pomidorowy zrobiony własnoręcznie, albo gotowy w kartoniku lub w puszcze. Nie koncentrat pomidorowy! Tego ostatniego można użyć jako dodatku do doprawienia zupy – ewentualnie.

I jeszcze jedno! Uwielbiamy tę zupę także jako gorący kubek!

Przepis na: Zupa pomidorowa w kilku odsłonach

Składniki dania : Zupa pomidorowa w kilku odsłonach

  • 1 l wody
  • 1 spora łyżka bulionu warzywnego lub kostka bulionowa lub wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula lub por)
  • świeże pomidory 1.2 kg kg lub 800 ml przecieru pomidorowego domowej roboty lub 500 ml przecieru gotowego z pomidorami lub sam przecier *
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżka dobrego koncentratu pomidorowego – opcjonalnie

Przygotowanie dania : Zupa pomidorowa z serem feta

  1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek i cebulę. Chwilę podsmażyć, ale uważać, żeby nie przypalić.
  3. Pomidory pokroić na kawałki, dodać szczyptę soli, wrzucić na patelnię lub do garnka, zagotować.
  4. Gotować około 15 minut, po czym przetrzeć przez sito.
  5. Ugotować wywar warzywny lub do wrzątku dodać koncentrat lub kostkę bulionową.
  6. Wywar połączyć z przetartymi pomidorami lub przecierem pomidorowym i cebulą z czosnkiem.
  7. Gotować razem kilka minut.
  8. Zmiksować.
  9. Do gorącej zupy dodać pozostałe 2 łyżki oliwy.
  10. Popieprzyć i posolić do smaku.
  11. Wlać do wazy lub na talerz i podawać z wybranymi dodatkami.
Wskazówka:
  • Zupa nie musi być zmiksowana. Jeśli przygotowujemy ją ze świeżych pomidorów lub z pomidorów w kartonie/puszce z całymi pomidorami, część z nich można zostawić – krojąc je uprzednio na małe kawałki.
  • Ilość pomidorów lub przecieru trzeba dobrać do swojego smaku. Ja lubię bardzo esencjonalna pomidorową, więc czasem – gdy pomidory nie mają zbyt intensywnego smaku – dodaję więcej niż jest w przepisie.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!