surówka z buraków kiszoych

Przepisy Surówki i sałatki

Surówka z kiszonych buraków

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 18 grudnia 2018

Surówka z kiszonych buraków stosunkowo od niedawno zawitała do mojej kuchni. W czasie wakacyjnych wojaży w Słowacji wiosną tego roku, zostałam poczęstowana surówkami z buraków o bardzo ciekawym smaku. Okazało się, że gospodarze domu, którzy mnie ugościli, przygotowują je z kiszonych buraków. 

I co ciekawe, nie jest to danie bardzo popularne w miejscu, gdzie mieszkają. Zapewne jednak za sprawą pochodzenia poprzednich pokoleń – w rodzinie są korzenie zarówno słowackie, jak i niemieckie i gruzińskie, smaki i przepisy ulegały modyfikacji.

Kiszę buraki według tego przepisu  Buraki kiszone lub używam buraków ukiszonych  z zakwasu buraczanego i wykorzystuję ukoszone buraki do sałatki.

A tak na marginesie. Jeśli nie zużyję wszystkich buraków do surówki, to resztą dodaję do wywaru do barszczu. Zarówno zwykłego, czystego jak i ukraińskiego. Buraczki można zetrzeć na tarce lub zblendować w blenderze. W tym drugim przypadku trzeba jednak uważać, żeby nie zmiksować składników na papkę.

W przepisie podałam – bo tak najczęściej przygotowuję – cebulę lekko podsmażoną. Natomiast można przyśpieszyć zrobienie sałatki i nadać jej nieco innego smaku, jeśli cebulę drobno pokroimy i tylko sparzymy na sicie, żeby osłabić nieco jej ostry smak. W takim wydaniu surówka jest nieco ostrzejsza, równie dobra.

Surówka z kiszonych buraków 

Składniki dania: Surówka z kiszonych buraków 

  • kilka kiszonych buraków z zakwasu na barszcz
  • 1 jabłko – jeśli ekologiczne, to ze skórką
  • 1 duża czerwona lub zwykła cebula
  • ząbek lub dwa ukiszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki dobrej oliwy

Przygotowanie dania: Surówka z kiszonych buraków 

  1. Buraki i jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  2. Czosnek drobno pokroić.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na łyżce oliwy.
  4. Do buraków z jabłkiem dodać cebulę i czosnek, posolić i popieprzyć, wymieszać.
  5. Zostawić na trochę, żeby smaki połączyły się.
Wskazówka
  • Poniżej link do innego, równie ciekawego dania z buraków kiszonych: Surówka – carpaccio z kiszonych buraków. To danie jest o tyle ciekawe, że dzięki dodatkom sera, sałat i kiełków lub lekko podsmażonym ziarnom słonecznika lub orzecha włoskiego, może być także doskonałym pomysłem na drugie śniadanie lub lunch.
Oceń artykuł
[Głosów: 23 Średnia: 3.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
5 lat temu

Dzień dobry, właśnie zlalam zakwas z buraków i zastanawiałam się co zrobić z burakami. Też przyszła mi do głowy surówka, więc rozdrobniona je. Nie wiem tylko jak długo można je trzymać w lodówce tak na sucho, bo na raz wszystkich nie zjemy. Czy może zalać je jeszcze wodą z solą? Wdzięczna będę za podpowiedź.?
Pozdrawiam. Ania

Danuta
Danuta
4 lat temu
Reply to  Anna

Ja zamrażam ukiszone plasterki buraka, potem dodaje do barszczu

Krystyna
Krystyna
5 lat temu

Lubie Twoje przepisy ale z prawdziwą przyjemnością czytam także opisy do nich – zawsze coś ciekawego się dowiem.

ania
ania
4 lat temu

zrobiłam tą surówkę, jest bardzo dobra 🙂 dorzuciłam jeszcze prażony słonecznik, fajnie smakuje 😛 🙂