kiszone warzywa słój

Natura dla zdrowia Przepisy Przetwory

Kiszonki – wasze inspiracje i pomysły

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 15 października 2018

Kiszonki – przepisy moich czytelniczek i czytelników. Wyjątkowo to artykuł, bo stworzony przez Was! Niech stanie się inspiracją dla wszystkich, którym temat kiszonek jest nadal obcy. Kiszonki samo zdrowie! 

kiszone warzywa, pomidory, słój

Kiszone warzywa – autor zdjęcie Maria Słowik

Kiszonki mają swoich fanów

Publikując artykuł o kiszonej kapuście i innych kiszonych warzywach, nie miałam pojęcia, że tyle ciekawych, nowych pomysłów na kiszonki wpadnie do mojej kuchni.

I to tych najlepszych, sprawdzonych, bo przygotowywanych przez Was od lat, często na bazie przepisów otrzymanych od poprzednich pokoleń.

Tyle nowych informacji! Zaskoczył mnie dodatek żurawiny do kapusty – pierwszy raz w tym roku zakiszę takową – bo właśnie teraz, w październiku żurawina pojawia się w sprzedaży.

A wiedzieliście, że cząber ma właściwości odkażające i świetnie nadaje się do sterylizacji naczyń ( beczek, garów) do kiszonek? Bo ja nie! Kazimiera tak robi i to jest super pomysł, żeby z niego skorzystać.

Nikt z Was nie napisał o kiszonych liściach kapusty ( wykorzystywanych później do gołąbków lub jako naturalny „talerz” na surówkę – na przykład z kiszonej kapusty) i małych główkach kapusty, więc wtrącę i swoje  „pięć groszy”. Jeśli kisicie kapustę w beczce lub kamiennych garach – koniecznie spróbujcie.

Natomiast wpis Elżbiety przeniósł mnie w wyobraźni do czasów mojego dzieciństwa, kiedy to w piwnicy zawsze od końca października stała beczka z kiszoną kapustą.

I żeby jej nabrać, należało przestrzegać tych samych procedur, o których wspomina Elżbieta:

Moja mama ś.p. kisiła na zimę całą beczkę, ale sama szła do piwnicy, wkładała do słoika dla potrzebujących, bo to trzeba dbać, umyć pokrywę drewnianą, która leży przeciśnięta ciężkim kamieniem…

Wasze przepisy, inspiracje i pomysły niech służą także innym osobom – bo nie ma lepszego jedzenia, niż to, pochodzące z natury. I wcale nie trzeba być posiadaczem wielkiej spiżarni, aby cieszyć się kiszonymi warzywami przez cały rok. Można kisić na bieżące spożycie, jak to czyni wielu z Was. Do słoja lub małego, kamiennego garnka.

Wpisy ustawiłam alfabetycznie według imion, bowiem każdy wpis jest dla mnie jednakowo ważny i znaczący, a jakąś chronologię musiałam przecież przyjąć :).

Nie umieściłam nazwisk – z wiadomych względów – ale do każdej osoby – autora przepisów – wysłałam na moim Fanpage-u krótką informację o tym artykule.

Jeśli macie ochotę jeszcze coś dopisać lub dodać fotki swoich kiszonek – to będzie mi bardzo miło, a nasz wspólny artykuł stanie się jeszcze ciekawszy.

 Wasze przepisy na kiszonki

  • Anna J. – Do kiszonych warzyw – szczególnie papryki – dodaje zioło maggi włoskie (włoski lubczyk, kocanka).
  • Alicja J. – Kisi kalafior.
  • Anna T. – „ Do kiszenia białej kapusty dodaje kminek, marchew i czerwoną paprykę.
  • Barbara B. – 10 kg kapusty 20 dkg marchwi 30 dkg antonówki 15 dkg zielonego kopru 10 dkg cukru 20 dkg soli 20 ziarenek pieprzu ziele angielskie 1 gram liścia laurowego 15 dkg cebuli. Kapustę poszatkować, marchew i jabłka zetrzeć na grubych oczkach. Koper drobno pokroić. Wszystko wymieszać i zostawić na 24 godziny. Kłaść w pod gumę i kisić. Smacznego.”
  • Bogumiła S. – Kapustę kisi z dodatkiem chrzanu.
  • Danuta W. – Do kiszenia białej kapusty dodaje – zamiast marchewki – czerwonego buraka. Czasem kisi kapustę z marchewką, ale wtedy bez buraków. Każdy słoik z innymi dodatkami.
  • Dorota P.” Też kiszę kapustę w domu, ale cały rok, bo nie mam gdzie przechowywać. Jedna główka kapusty, starta marchewka, trochę soli i obowiązkowo kminek. Po dwóch dniach już jest wyśmienita na surówkę. I tak chociaż raz w tygodniu, żeby nie zabrakło”
  • Elżbieta B. – Biała kapusta z czerwoną papryką.
  • Elżbieta F. –  „Moja mama ś.p. kisiła na zimę całą beczkę, ale sama szła do piwnicy, wkładała do słoika dla potrzebujących, bo to trzeba dbać, umyć pokrywę drewnianą, która leży przeciśnięta ciężkim kamieniem…”
  • Elżbieta G. – Wzorem Węgrów kisi paprykę faszerowaną kapustą.
  • Elżbieta N. – „Ja zawsze dodaję czosnek. Jest bardzo dobra”.
  • Ewa K. – Kisi także czerwoną kapustę, którą dodaje do bigosu.
  • Ewa K. – Do kiszonych buraków dodaje imbir, goździki i czarnuszkę.
  • Gabriela H. – Biała kapusta ukiszona z marchewką i kminkiem.
  • Genowefa W. –  ” Poszatkowałam 2 kg kapusty do tego potarłam 1 małą marchewkę na tarce do placków ziemniaczanych i 2,5 łyżeczki soli niejodowanej. Zostawiłam w misce na godzinkę i przełożyłam ubijając do słoja. Za parę dni będzie do jedzenia.”
  • Grażyna F. – „Mam 20 – sto litrową beczkę, co roku kupuję szatkowaną kapustę na targu, dodaję startą na dużych oczkach marchewkę i zielone jabłuszka w całości, po ukiszeniu pychotka”.
  • Grażyna G. – Wypełnia paprykę kapustą i kisi dwa warzywa razem.
  • Grażyna J. – Do białej kapusty dodaje marchew, ziele angielskie, liść laurowy i nasiona kopru ( suszony koper).
  • Grażyna Ł. – Kisi właściwie wszystkie warzywa – seler zielony, por, marchew, kalafior… Dopisek jawagabunda – zaciekawiona zakisiłam po raz pierwszy por – ciekawy smak!
  • Halina K. – Kapustę kisi w beczce. Po ukiszeniu przekłada do słoików i chwilkę pasteryzuje, żeby zatrzymać proces kiszenia.
  • Halina W. „Kiedyś kisiłam kapustę w bardzo dużym garnku i trzymałam ją na balkonie.  Była pyszna, gdy zimą zmarzła to musiałam ją skrobać, jej to nie szkodziło. Miałam własną do sylwestra pychotkę.”
  • Ilona O. – Dodaje do kiszenia kapusty jabłka – antonówki.
  • Iwona J. – Kisi buraki. Pokrojone buraki włożyć do słoja lub kamiennego garnka. Do tego dodać kilka ząbków czosnku, baldachim kopru, łyżeczkę kminku, kilka ziaren gorczycy. Zalać przegotowaną wodą z solą – 1 łyżka na litr wody. Można dodać odrobinę korzenia imbiru.
  • Iwona M – W. – „Ja zawsze daję buraki, bo wtedy kwaska ma cudowny kolor i smak”.
  • Izabela K.Sz. – Kisi brukselkę, którą lekko podgotowuje na parze przed zakiszeniem.
  • Iwona S. – Kiszonki przygotowuje na naturalnej solance z dolnego źródełka w Kołobrzegu. Dopisek jawagabunda  – źródełko jest ogólno dostępne, znajduje się przy ul. Solnej, w pobliżu mostu na Parsęcie. Stężenie solanki jest odpowiednie do robienia kiszonek. Często turyści i kuracjusze przebywający w Kołobrzegu, zabierają pamiątkową solankę w butelkach do domu :).
  • Jadwiga K.  – Kapustę kisi bezpośrednio w słoikach. Do kiszenia dodaje marchewkę i jabłka starte na tarce.
  • Hanna K. – Kapusta biała, a do niej marchew, kminek, żurawinę i sól.
  • Kazimiera H.” Już od lat sama kisze kapustę – mama mnie nauczyła – i zawsze jest smaczna. Nie trzeba jej płukać, wystarczy wycisnąć nadmiar soku, dodać olej, coś zielonego ( pietruszka, ogórek świeży ) i surówka z kiszonej kapusty gotowa. Do kiszenia dodaję tylko sól, trochę marchewki i mielony kminek – ale bardzo mało, bo zrobi się gorzka. Potem wystarczy wymieszać i ubić, aż kapusta puści sok. Mam specjalny, drewniany wałek, który wbijam w środek beczki. Beczkę stawiam w ciepłym miejscu i przykrywam białym obrusem – mam taki specjalny tylko do przykrycia beczki. W trakcie fermentacji, trzeba tym wałkiem przebijać aż do dna, aby pozbyć się gazów. Po około 10, 12 dniach łatwo jest zauważyć koniec fermentacji. Zapomniałam jeszcze bardzo ważną rzecz – wszystkie przedmioty muszą być sparzone lub wygotowane. Ja beczkę zalewam wrzątkiem i wrzucam zioła – cząber zbierany latem na łąkach. Po wypłukaniu, nie ma żadnego zapachu, ale kapusta nie pleśnieje. Potem przekładam do słoików i do zimnego miejsca. Kapusta nie lubi światła bo traci kolor. Cześć można zapasteryzować, żeby była do bigosu lub do łazanek. A ja odkryłam że można pakować do woreczków i zamrozić. Na surówkę. Tak robiły moja mama i babcia, a mrożenie ja sama wymyśliłam”.
  • Lidia K. – Do kiszenia dodaje marchew i całe jabłka, które po ukiszeniu kapusty wyjmuje.
  • Lidia W.„Ja kiszę kapustę też na zimę, ale do 10 kg kapusty dodaję 10 dkg soli marchewkę, listek laurowy, ziele angielskie i łyżkę cukru. Kiszę w pojemniku tzn. w  beczułce. Po 4 tygodniach nakładam do wieków, a nadmiar soku wlewam do szklanej butelki i mam do białego barszczu –  jest pyszny, a kapusta wyśmienita!”
  • Marysia W. – Poleca marchewki z imbirem i goździkami. Albo buraki w towarzystwie tymianku. Gruszki z rozmarynem. Liście kalarepy ze skórkami jabłek.
  • Stanisława L.” Do poszatkowanej świeżej kapusty dodajemy sól i trochę startej na dużych oczkach marchewki. Układamy i uciskamy w wiadrach. Stoi tydzień. Codziennie robię dziury drewnianym patykiem. Potem znowu przyciskam przykrywką i wyszorowanym wyparzonym kamieniem. Po tygodniu przekładamy do słoików zakręcanych, ale nie pasteryzujemy. Jest pyszna.”
  • Sylwia P. – Kapustę kisi w kamiennym garnku, po czym wkłada do słoików i pasteryzuje około 2 minuty od zagotowania.
  • Urszula B. – Dodaje do białej kapusty buraki pokrojone w plastry.
  • Wanda Sz. – Kisi kapustę do słoików, dodaje: marchew, sól, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, listek laurowy i kminek.
  • Weronika H. – Kisi włoską kapustę.
  • Zbigniew O. – Kapustę kisi z marchewką …”Kilka dni w beczce i w słoiki. I cały rok mniam, mniam…”
  • Zofia G. – ” 2 kg poszatkowanej kapusty, 3 marchewki pokrojone w talarki, 1/4 selera pokrojonego w kostkę, 3 pokrojone drobniutko ząbki czosnku, 2 łyżki soli ugnieść na 12 godzin…. odcisnąć włożyć do małych słoików dodać małe kawałeczki ostrej papryki zalać łyżką oleju… zakręcić i wynieść do piwnicy….po kilku dniach gotowa do jedzenia.”
  • Zofia G. – ” Robię kilka smaków…oto jeden z nich. 2 kg kapusty, 1 kg marchewki, 1 kg jabłek twardych, pół kilograma pietruszki, pół kilograma selera, pół kilograma pora -przesypujemy 10 dkg soli, dodajemy dwie łyżki stołowe miodu naturalnego, dobrze mieszamy układamy do słoików. Słoiki zamykamy i wynosimy do chłodnej piwnicy.”
  • Zofia P. – „W rodzinnym domu Tatuś zawsze dodawał żurawinę. Niezapomniany smak kiszonej kapusty”.
  • Zofia Ż. – Do kiszenia kapusty dodaje sól, marchew, ziele angielski, liście laurowe, cebulę oraz pół ostrej papryki.
  • Zofia Ż. – Do kiszenia papryki dodaje cebulę, marchew, pietruszka, chrzan, czosnek oraz koper. Zalewa gotującą się wodą.
  • Zofia Ż. – Dodaje do kiszenia kapusty paprykę – ma to szczęście, że wyhodowaną na swojej działce:).

W linkach poniżej znajdziecie moje przepisy na jesienne i zimowe kiszonki:

kiszonki słój kiszone warzywa

Autor zdjęcia: Maria Słowik

Źródło: Autorem zdjęcia głównego jest Maria Słowik. Na publikację zdjęć w tym artykule, uzyskałam zgodę ich autorek.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments