Gęś nadziewana ziemniakami po staropolsku pieczona w całości
Przepis na gęś nadziewaną ziemniakami po staropolsku pieczoną w całości. Mięso z tak upieczonej gęsi w połączeniu z aromatem majeranku i tymianku, wzbogacone o smaczek pieczonych w jej wnętrzu ziemniaków jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych.
U mnie gęsina gości w jesienno – zimowej kuchni przynajmniej kilka razy. Z reguły podaję gęś pieczoną w piekarniku lub gęś pieczoną w niskiej temperaturze, ale czasem także przygotowuję gęś faszerowaną kaszą lub ziemniakami właśnie. Sprawdź przepis na gęś faszerowaną kaszą
Najbardziej lubię gęś pieczoną w całości – przepis znajdziecie poniżej.
Gęś nadziewana ziemniakami po staropolsku – przepis:
1. Gęś nadziewana ziemniakami po staropolsku – składniki:
- 1 gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona (z reguły około 4 – 4,5 kg)
- 2 jabłka – kwaśne (idealna jest Szara Reneta)
- 600-700 gr ziemniaków
- majeranek – 3 łyżki do gęsi + 1 łyżka do farszu
- mała łyżeczka tymianku
- kopiasta łyżka soli
- łyżka pieprzu czarnego mielonego
- 8 ząbków czosnku
- sól, pieprz
2. Gęś nadziewana ziemniakami po staropolsku – przygotowanie dania krok po kroku:
- Zamrożoną gęś rozmrozić – najlepiej w lodówce, wtedy rozmrażanie trwa nawet dwa dni. Ewentualnie można rozmrozić w temperaturze pokojowej – zwykle gęś rozmraża się w ciągu nocy.
- Spod skóry gęsi wyciągnąć tłuszcz i zrobić z niego zdrowy gęsi smalec. Sprawdź przepis na gęsi smalec.
- Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Majerankiem, solą i pieprzem od środka, od zewnątrz solą i pieprzem.
- Przygotować farsz:
- Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Jeśli są małe – zostawić w całości, większe pokroić na grube kawałki.
- Czosnek posiekać.
- Ziemniaki wymieszać z czosnkiem, majerankiem posolić i popieprzyć.
- Gęś nadziać farszem. Zasznurować dratwą lub spiąć wykałaczkami lub włożyć jabłko ( jak na zdjęciu).
5. Piekarnik nagrzać do temperatury około 230 – 240 °C.
6. Do nagrzanego piekarnika włożyć gęś na około 15 minut, żeby gęś się zrumieniła.
7. Potem obniżyć temperaturę do 175 – 180 stopni Celsjusza i piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś.
8. Piec pod przykryciem – jeśli nie mamy gęsiarki lub brytfanny, gęś przykryć folią aluminiową.
9. Po około 1,5 godzinie otworzyć piekarnik i polać mięso wytworzonym sosem. I tak jeszcze kilka razy, ale generalnie robimy to jak najszybciej, aby nie trzymać piekarnika długo otwartego. Możemy raz gęś przewrócić – niektóre piekarniki nie pieką równomiernie.
10. Mniej więcej po 3 godzinach pieczenia dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone na ćwiartki jabłko.
11. Po upieczeniu gęś wyjąć z piekarnika. Farsz wyjąć i położyć na pojemniku obok pokrojonej na porcje gęsi. W osobnym pojemniku – sosjerce – podać sos wytworzony spod gęsi.
Gęś bardzo dobrze smakuje z modrą kapustą i buraczkami na ostro. Sprawdź przepis na buraczki na ostro.
Wskazówki
- Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka.
- Generalna zasada pieczenia gęsi jest taka: od 45 minut do 1 godziny na każdy kilogram gęsi. Jednak trzeba kontrolować stopień wysmażenia: nieco krócej będzie smażyła się gęsina z farmy, a na pewno dłużej wiejska, biegająca po podwórku.
- Gęsi podczas pieczenia nie nakłuwamy – powoduje to wyciekanie soków i tym samym wysuszanie mięsa.
Gęś nadziewana ziemniakami to nie jedyna forma podania gęsiny, zobacz inne moje przepisy na gęś:
Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką
Gęś pieczona w niskiej temperaturze
Gęś faszerowana ziemniakami po staropolsku smakowała? Zostaw komentarz!
Smakowała Ci gęś według mojego przepisu? Czy farsz wyszedł idealnie? Daj znać jak Ci wyszło – jestem bardzo ciekawa. Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu to napisz w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!