
Gęsina na rosół. Czy rosół z gęsi jest dobry?
Sprawdzony przepis na rosół z gęsi. Rosół z gęsi ma działanie rozgrzewające i smakuje znakomicie.
Jakie właściwości ma rosół z gęsi?
Gęś jest – niestety – tłusta i przez to wysoko kaloryczna, ale bogata w taki rodzaj tłuszczu, który jest przez nas jak najbardziej pożądany.
Pieczona gęś jest najbardziej popularna, ale zasmakuj także w zupie z gęsiny. Czy rosół z gęsi jest zdrowy? Jak najbardziej! Świetnie działa wspomagająco przy przeziębieniach.
Gęsina to bogactwo właściwości odżywczych: białka, witamin i składników mineralnych, a także kwasów, które obniżają poziom złego, a podwyższają poziom dobrego cholesterolu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Ile czasu gotować rosół z gęsi?
- Jak zrobić rosół z gąsek?
Jakie części z gęsi przeznaczyć na rosół?
Gęś jest na tyle duża, że warto ją poporcjować i przygotować dwa dania za jednym zamachem.
Jak to zrobić?
Odetnij skrzydła i szyję plus podroby – i przeznacz na wywar. Pozostałą część albo zostaw w całości i upiecz gęś albo podziel na porcje piec w kawałkach.
Wyjmij spod – skóry i z wnętrza korpusu – tłuszcz z gęsi i przetop go na gęsi smalec.
Przepis na rosół z gęsi. Jak zrobić rosół z gęsi?
Kulinarne składniki na zdrowy rosół z gęsiny
- 3 litry wody
- skrzydła, podroby, szyja, korpus lub kawałek z tylnej części
- kawałek kaczki lub mięsa wołowego – opcjonalnie
- włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 duża pietruszka, połowa selera, 1 cebula
- liść laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- zioła: gałązka natki selera i lubczyku
- garść natki pietruszki
Jeśli nie masz świeżych lub mrożonych gałązek, możesz wrzucić łyżkę suszonych ziół.
W razie potrzeby dopraw własnoręcznie przyrządzoną domową kostką bulionową.
Przygotowanie zupy. Jak długo gotować domowy rosół z mięsa gęsi?
- Mięso i podroby opłucz, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą.
- Powoli doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień – zbieraj łyżką cedzakową pojawiające się szumowiny.
- Gotuj około 1 godziny na wolnym ogniu.
- Warzywa obierz i opłucz.
- Cebulę pokrój na plastry i przysmaż na patelni (bez tłuszcz) na mocno brązowy kolor – ma być nawet lekko przypalona.
- Do gotującego się wywaru dodaj warzywa, przyprawy i cebulę.
- Dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Powoli gotuj jeszcze przynajmniej 1 godzinę, ale jeszcze lepiej będzie smakował gotowany nawet kilka godzin.
- Dolej wody (wrzątku), jeśli będzie taka potrzeba.
- Polecam sprawdź smak i – jeśli jest za mało słony – dodaj nieco lubczyku lub/i soli.
- Po ugotowaniu wyjmij mięso i warzywa, a wywar przecedź przez sitko.
Z czym podawać rosół z gęsi?
- Z mięsem z rosołu
- Z makaronem i zieloną pietruszką
- Z kołdunami z mięsem z rosołu
- Solo. Jako bulion. I ja w takiej właśnie wersji najbardziej go lubię.
Jaki ma smak rosół z gęsi?
Osoby, które nigdy nie próbowały gęsi w formie zupy, mogę się zastanawiać jaki smak ma taki rosół. Odpowiem tak – tego trzeba po prostu spróbować!
Nie przypomina w smaku wołowego, jest nieco podobny do rosołu z kury, ale dużo bardziej wyrazisty, esencjonalny i aromatyczny.
Jak gotować rosół, aby nie był mętny?
Dlaczego rosół z gęsi jest mętny? Odpowiedź jest prosta i dotyczy każdego rodzaju rosołu, nie tylko z gęsiny. Co najważniejsze – mięso należy zalewać zimną wodą. Zebrać szumowiny, które pojawią się po zagotowaniu i przez cały czas wolno gotować.
Jeśli będziesz przestrzegać tych zasad, rosół z gęsi nie zrobi się mętny.
Za tłusty rosół? Jest i na to rada
Rosół po ugotowaniu jest bardzo tłusty. Jeśli nie lubimy aż tak tłustego rosołu,to proponuję nie wyrzucać tłuszczu, tylko zebrać go i użyć do innego dania. Na przykład przesmażyć na nim cebulkę do żurku lub grochówki.
- Najłatwiej będzie zebrać tłuszcz, gdy garnek z gotowym rosołem (przecedzonym) odstawisz do zimnego miejsca – tłuszcz osiądzie na górze.
- Odmianą rosołu z gęsiny jest rosół z gęsi i wołowiny. Chcąc ugotować taki rosół ( nieco mniej tłusty wywar) dodaj kawałek wołowiny, na przykład pręgi wołowej.
Jak smakował Ci rosół z gęsi według tego przepisu? Napisz komentarz!
Rosół z gęsi sprawdza się, w roli bazy do różnych zup – na przykład kapuśniaku lub krupniku z kaszą jęczmienną .
Jeżeli ugotowałaś rosół według tego przepisu – koniecznie napisz czy Ci smakował i jak wyszedł. Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Dzień dobry, włożyłam rosół do lodówki i zebrała mi się na górze bardzo duża warstwa tłuszczu (ok 1 – 1,5 cm). Czy można go jakoś wykorzystać czy wylać?
witaj 🙂 tłuszcz z rosołu możesz wykorzystać do innej zupy- najlepiej smakuje do kapuśniaku u krupniku 🙂 pozdrawiam dana
Gotuję rosół teraz wg tego przepisu. Chyba będzie dobry, zobaczymy co na to rodzina.
Zrobiłam, smak fantastyczny! Proponuję dodać więcej magi bo naprawdę super podkreśla smak. Nigdy nie jadłam tak wyrazistego rosolu. Dziekuje za przepis, ges będzie często gościć na naszym stole.
Witaj, bardzo się cieszę, że gęsina przypadła Wam gustu 🙂
Co to znaczy że zawsze wyjmujesz tłuszcz , gęsiny? W jaki sposób? Proszę o wytłumaczenie, ja zawsze zbierałam z brytfanny po upieczeniu.
Witaj, z dołu brytfanki tez zbieram :). A z rosołu: schładzam zupę, i kiedy na górze zbierze się dość gruba warstwa gęsiego tłuszczu, zbieram go chochelką lub łyżką. I do słoika. 🙂 pozdrawiam dana
A ile gesi na ta porcje rosolu ? 1 korpus to chyba malo (270g )
Witaj, tak, wydaje mi się, że sam korpus to za mało do tej ilości wody, aby ugotować dobry rosół z gęsi. Ja daję tak jak napisałam w przepisie na rosół. Jeśli masz tylko korpus, to dodaj mniej wody lub gotuj długo na wolnym ogniu (co ja i tak robię i dolewam wody, jeśli za bardzo się wygotuje) aż rosół z gęsie stanie się esencjonalny. smacznego życzę dana