Rosół z gęsi
Przepis na rosół z gęsi. Rosół z gęsi ma działanie rozgrzewające i smakuje znakomicie. Niemal król wśród rosołów odmian wszelkich.
Jakie właściwości ma rosół z gęsi?
Gęś jest – niestety – tłusta i przez to wysoko kaloryczna, ale bogata w taki rodzaj tłuszczu, który jest przez nas jak najbardziej pożądany.
Pieczona gęś jest najbardziej popularna, ale zasmakujcie także w zupie z gęsiny.
Gęsina to bogactwo białka, witamin i składników mineralnych, a także kwasów, które obniżają poziom złego, a podwyższają poziom dobrego cholesterolu.Czy rosół z gęsi jest zdrowy?
Gęsi kupuję zawsze jesienią „prosto ze wsi” i wtedy pojawia się na stole rewelacyjny rosół z gęsi.
- Ile czasu gotować rosół z gęsi?
- Jak zrobić rosół z gąsek?
- Jak zrobić rosół z gąsek?
Jakie części z gęsi przeznaczyć na rosół?
Gęś jest na tyle dobra, cenna i duża, że „szkoda” całą przeznaczać na ugotowanie rosołu. Warto ją po porcjować i przygotować dwa dania za jednym zamachem.
Jak to zrobić?
Odcinam skrzydła, szyję i kawałek tylnej części plus podroby – i przeznaczam na rosół. Pozostałą część porcjuję – czasem jeszcze uszczknę nieco do rosołu – i przeznaczam do przygotowania gęsi pieczonej w kawałkach. Zawsze wyjmuję tłuszcz z gęsi i przetapiam go na gęsi smalec.
Drugim sposobem, z jakim traktuję gęś, jest pozostawienie jej w całości – oprócz skrzydeł, szyi i podrobów. Wyjmuję tłuszcz i przygotowuję gęś pieczoną w całości w piekarniku z nadzieniem z jabłka.
Zawsze dodaję do rosołu z gęsi przypaloną na brązowo cebulę, co daje rosołowi smaczek i kolor. Kiedyś, gdy w domach były piece z blachą, cebulę opiekało się właśnie na niej.
Jak przygotować (opalić) cebulę do rosołu? Obecnie najlepiej jest zrobić to na suchej – nie dodawać tłuszczu!! – teflonowej patelni. Opalanie nad gazem, jak polecają na różnych forach kulinarnych, raczej mnie nie przekonuje.
Jaki ma smak rosół z gęsi?
Osoby, które nigdy nie próbowały gęsi w formie zupy, mogę się zastanawiać jaki smak ma taki rosół. Odpowiem tak – tego trzeba po prostu spróbować!
Nie przypomina w smaku rosołu wołowego, jest nieco podobny do rosołu z kury, ale (odpowiednio przyprawiony), dużo bardziej wyrazisty, esencjonalny i… rosołowaty 🙂
Jeżeli spróbujesz raz – nie będziesz chciała wrócić do poprzednich wersji zup.
Rosół z gęsi: przepis
Rosół z gęsi: składniki
- 3 litry wody
- skrzydła, podroby, szyja, korpus lub kawałek z tylnej części
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- połowa selera
- 1 cebula
- listek laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- zielone zioła: seler, lubczyk, pietruszka – mała garść – bardzo wskazane, aczkolwiek niekonieczne. Jeśli nie macie świeżych lub mrożonych gałązek, można wrzucić łyżkę suszonych ziół.
- sól i pieprz do smaku
- w razie potrzeby doprawić własnoręcznie przyrządzoną domową kostką bulionową
Rosół z gęsi: przygotowanie krok po kroku
- Mięso opłukać i włożyć do garnka z zimną wodą.
- Powoli doprowadzić do wrzenia.
- Powoli gotować, zbierając łyżką cedzakową pojawiające się szumowiny.
- Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.
- Warzywa obrać i opłukać.
- Cebulę podzielić na części i przysmażyć na patelni na mocno brązowy kolor – ma być nawet lekko przypalona.
- Do gotującego się mięsa dołożyć warzywa, przyprawy i cebulę.
- Powoli gotować jeszcze przynajmniej 1 godzinę, ale świetnie smakuje gotowany nawet kilka godzin.
- Jeśli będzie potrzeba dolać wody – zrobić to, ale tylko wrzątek (żeby nie zatrzymywać procesu gotowania).
- Po ugotowaniu wyjąć mięso i warzywa, a rosół przecedzić przez sitko.
- Mięso obrać i pokroić, dodać do rosołu.
- Do rosołu można także dodać pokrojoną na plasterki, ugotowaną marchewkę.
- Rosół z gęsi podawać z makaronem i obficie posypać zieloną pietruszką. Znakomicie smakuje także jako bulion.
Wskazówka
- Rosół z gęsi sprawdza się, w roli bazy do różnych zup – na przykład pomidorowej lub krupniku na rosole z kaszą jęczmienną .
- Rosół po ugotowaniu jest bardzo tłusty. Jeśli nie lubimy aż tak tłustego rosołu, to proponuję nie wyrzucać tłuszczu, tylko zebrać go i użyć do innego dania. Na przykład przesmażyć na nim cebulkę do żurku lub grochówki.
- Najłatwiej będzie zebrać tłuszcz, gdy garnek z przecedzonym już rosołem odstawimy do zimnego miejsca – tłuszcz osiądzie na górze.
- Odmianą rosołu z gęsiny jest rosół z gęsi i wołowiny. Chcąc ugotować taki rosół, dajemy kawałek wołowiny, na przykład pręgi wołowej.
Sprawdź inne przepisy z gęsią:
Tutaj znajdziesz inne przepisy z gęsią, które przygotowałam na blogu – koniecznie je przetestuj i daj i znać czy Ci smakowało!
Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką
Gęś pieczona w piekarniku w całości
Gęś pieczona w niskiej temperaturze
Poznaj równiej moje pozostałe przepisy na pyszne zupy:
Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem
Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem
Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną
Jak smakował Ci rosół z gęsi według tego przepisu? Napisz komentarz!
Jeżeli ugotowałaś rosół według tego przepisu – koniecznie napisz czy Ci smakował i jak wyszedł. Jestem bardzo ciekawa i to cenna dla mnie informacja.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Dzień dobry, włożyłam rosół do lodówki i zebrała mi się na górze bardzo duża warstwa tłuszczu (ok 1 – 1,5 cm). Czy można go jakoś wykorzystać czy wylać?
witaj 🙂 tłuszcz z rosołu możesz wykorzystać do innej zupy- najlepiej smakuje do kapuśniaku u krupniku 🙂 pozdrawiam dana
Gotuję rosół teraz wg tego przepisu. Chyba będzie dobry, zobaczymy co na to rodzina.
Zrobiłam, smak fantastyczny! Proponuję dodać więcej magi bo naprawdę super podkreśla smak. Nigdy nie jadłam tak wyrazistego rosolu. Dziekuje za przepis, ges będzie często gościć na naszym stole.
Witaj, bardzo się cieszę, że gęsina przypadła Wam gustu 🙂
Co to znaczy że zawsze wyjmujesz tłuszcz , gęsiny? W jaki sposób? Proszę o wytłumaczenie, ja zawsze zbierałam z brytfanny po upieczeniu.
Witaj, z dołu brytfanki tez zbieram :). A z rosołu: schładzam zupę, i kiedy na górze zbierze się dość gruba warstwa gęsiego tłuszczu, zbieram go chochelką lub łyżką. I do słoika. 🙂 pozdrawiam dana
A ile gesi na ta porcje rosolu ? 1 korpus to chyba malo (270g )
Witaj, tak, wydaje mi się, że sam korpus to za mało do tej ilości wody, aby ugotować dobry rosół z gęsi. Ja daję tak jak napisałam w przepisie na rosół. Jeśli masz tylko korpus, to dodaj mniej wody lub gotuj długo na wolnym ogniu (co ja i tak robię i dolewam wody, jeśli za bardzo się wygotuje) aż rosół z gęsie stanie się esencjonalny. smacznego życzę dana