Barszcz cze wegetariański. Zupa o wyrazistym smaku i kolorze.

Przepisy Zupy

Zupa barszcz ukraiński – wegetariański

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 3 stycznia 2018

Zupa barszcz ukraiński wegetariański z fasolą i ziemniakami, będący bogatą odmianą zwykłego barszczu czerwonego, to potrawa, której nie może zabraknąć w kuchni w jesienno – zimowym okresie.

Zawsze przygotowuję ją w wersji wegetariańskiej, ale oczywiście można dorzucić jakąś wędzonkę lub kawałek mięsa rosołowego do wywaru – gdy ktoś ma taką potrzebę.

Papryka czerwona suszona – wędzona, w niewielkiej ilości dodana do zupy, mocno ją aromatyzuje i sprawia złudzenie zupy ugotowanej na wędzonce.

Barszcz ukraiński zakwaszony wykonanym własnoręcznie zakwasem, jest zdecydowanie najlepszy. W przypadku braku takowego, można barszcz doprawić sokiem z cytryny lub octem owocowym.

Jeżeli mamy buraki z kiszonego barszczu, to przed wyrzuceniem warto wyciągnąć resztę dobra, które w nich tkwi, i także wrzucić je do gotowanego barszczu.

Teraz, kiedy już wiesz jak zrobić barszcz ukraiński, zapraszam do gotowania.

Zupa barszcz ukraiński wegetariański: przepis

Barszcz ukraiński wegetariański: składniki

  • 2 litry wody
  • 1 kg buraków
  • kilka buraków ukiszonych z zakwasu na barszcz 
  • włoszczyzna – 1 marchew, 1 mała pietruszka, kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • garść poszatkowanej kapusty – może być zwykła biała, ale znacznie lepiej smakuje włoska kapusta
  • 3/4 szklanki fasolki Jaś – dla mnie koniecznie, chociaż znam entuzjastów fasolki szparagowej
  • suszone grzyby – kilka sztuk – opcjonalnie
  • zakwas na barszcz lub ocet winny lub ocet jabłkowy, ewentualnie cytryna – do zakwaszenia. Sprawdź przepis na ocet jabłkowy.
  • 3 łyżki tłuszczu – masło klarowane lub olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • szczypta całego kminku
  • listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego
  • pół łyżeczki wędzonej papryki – opcjonalnie
  • zielony koperek do posypania ( świeży, mrożony lub suszony)
  • sól i pieprz do smaku
  • po łyżce śmietany lub jogurtu naturalnego – opcjonalnie

Barszcz ukraiński wegetariański: przygotowanie krok po kroku

  1. Fasolę namoczyć na noc z odrobiną sody i następnego dnia ugotować. Jak ugotować fasole, aby była lekko strawna.
  2. Ugotować fasolę do miękkości.
  3. Grzyby suszone – jeśli chcemy dodać – namoczyć na kilka godzin, a może być nawet na całą noc. Ugotować.
  4. Połowę buraków zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w dość drobną kostkę.
  5. Drugą połowę pokroić na grube plastry lub kawałki.
  6. Warzywa także pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  7. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  8. Zagotować wodę, dodać warzywa i buraki, kminek listek laurowy, ziele angielskie, nieco soli i pieprzu. Gotować do miękkości warzyw – pod koniec gotowania dołożyć kilka kiszonych buraków (jeśli mamy z zakwasu).
  9. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  10. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i zeszklić cebulę, aż zrobi się lekko brązowa.
  11. Wyjąć plastry buraków, dodać ugotowane grzyby, fasolę Jaś, przesmażoną cebulę, dokwasić zakwasem, octem lub cytryną. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Czosnek rozetrzeć z solą lub zmiażdżyć, dodać do zupy. Zagotować.
  13. Wyłożyć na talerze, dodać koperek i (opcjonalnie) łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.
Wskazówka
  • Zupa barszcz ukraiński wegetariański zdecydowanie najlepszy jest z fasolą Jaś. Jednak w przypadku, gdy nie namoczyliśmy dzień wcześniej fasoli, a mamy ochotę na „treściwą” zupę, możemy dodać fasolkę szparagową – świeżą lub mrożoną.

Sprawdź też inne moje przepisy na pyszne zupy:

Barszcz czerwony wigilijny

Grochówka wegetariańska 

Zupa pomidorowa wegetariańska

Zupa minestrone – wegetariańska zupa z warzyw 

Zupa z botwinki

Udało się przygotować zupę? Podziel się opinią w komentarzu!

Ja uwielbiam barszcz z fasolą jaś! A ty którą wybrałaś? Napisz bo jestem bardzo ciekawa!

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4.3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments