Buraczki na ostro
Ugotowane buraczki, pełne smaku i pysznego koloru są idealnym dodatkiem do mięsnych dań. Burak, przetwory z buraków – obok zielonych warzyw – są dobrym źródłem kwasu foliowego.
Kwas foliowy bierze udział w procesie podziału komórek (dlatego ważny jest dla kobiet planujących i będących w ciąży), pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów, produkcji krwi i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego tak ważne jest zaprzyjaźnić się z burakiem i wprowadzić go na lata do swojej kuchni.
W mojej nieodmiennie buraki pojawiają się od lat – szczególnie zimą – i są doskonałym, ba wręcz obowiązkowym uzupełnieniem pieczonej gęsi lub kaczki. Dodatek – spory – kminku dodaje daniu niezwykłego smaku i przyczynia się do lepszego trawieniu tłustego mięsa.
W moim rodzinnym domu zawsze w ten sposób przygotowywano buraczki.
Przepis na danie: Buraczki na ostro
Składniki dania: Buraczki na ostro
- buraki 0,5 kg
- musztarda – najlepiej sarepska – 2 łyżki
- chrzan – może być ze słoika – 1 łyżka
- łyżeczka musztardy francuskiej – z całymi ziarnami gorczycy – opcjonalnie
- 1 łyżeczka kminku całego
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie dania: Buraczki na ostro
- Buraki ugotować – najlepiej na parze.
- Lekko wystudzić i obrać ze skórki.
- Buraki po całkowitym wystudzeniu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Dodać musztardę, chrzan, kminek, szczyptę cukru, posolić i popieprzyć.
- Porządnie wymieszać.
- Spróbować – w razie potrzeby doprawić.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Spróbuję wykonać gąskę, tak mnie Pni zachęciła, iż nie ma zmiłuj. Podzielę się wrażeniami po. Korzystając z okazji życzę spokojnych Świąt dla Pani i Rodziny.
Witam, dziękuję za komentarz. Z kilku przepisów, które mam na stronie o pieczeniu gęsiny, najczęściej stosuję ten: https://jawagabunda.pl/przepisy/ges-pieczona-w-niskiej-temperaturze/, ale moi czytelnicy najczęściej wybierają ten: https://jawagabunda.pl/przepisy/ges-pieczona-w-piekarniku/. Wybór należy do Pani:). Na pewno będzie pyszna – ciekawa jestem wrażeń smakowych. Dziękuję za życzenia i również życzę cudownych i pogodnych Świąt. Dana