
Czereśniówka – nalewka z czereśni na spirytusie: dwa przepisy
Czereśniówka przygotowana w zupełnie inny sposób niż do tej pory znałam. Nie zasypujemy cukrem owoców, ani też nie zalewamy ich spirytusem, tylko …gotujemy. Początek tworzenia Czereśniówki – nalewki z czereśni, przypomina zwykły kompot.
Dopiero później dochodzą składniki, zmieniające kompot w nalewkę. Dodatek liści czereśniowych sprawi, że nalewka nabiera zupełnie innego smaku. Bo nie tylko w owocach czereśni, ale i w liściach znajduje się sporo dobrych dla zdrowia ( szczególnie dla układu krwionośnego i serca ) składników.
I jeszcze jedno: w fazie produkcji nalewkę z czereśni należy należy trzymać w ciepłym miejscu, ale NIE na słońcu! Słońce zabiera nalewkom kolor i aromat!
Przepis na: Czereśniówka ekspresowa – sposób I
Składniki: Czereśniówka ekspresowa
- 1 kg czereśni – może być ciut więcej
- 100 sztuk liści z drzewa czereśni
- 1 litr wody
- 0,5 litr spirytusu
- 0,5 łyżki kwasku cytrynowego
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie: Czereśniówka ekspresowa
- Czereśnie wydrylować z pestek.
- Liście umyć.
- Do garnka wlać wodę, dodać czereśnie i liście z czereśni, gotować 15 minut.
- Odstawić na 24 godziny.
- Przecedzić – najlepiej najpierw przez sito, a drugi raz przelać przez papierowy filtr do parzenia kawy.
- Dodać cukier i kwasek cytrynowy, gotować razem 10 minut.
- Jak wystygnie wymieszać z spirytusem.
- Zostawić na dobę do połączenia się składników i nalewka z czereśni jest gotowa.
Przepis na: Czereśniówka sposób II tradycyjny
Składniki: Czereśniówka sposób II tradycyjny
- 1 kg czereśni
- 0,5 kg spirytusu
- 0,5 litra wódki
- 30 – 40 dkg cukru trzcinowego lub zwykłego białego
- skórka z cytryny, ale tylko wtedy, jeśli mamy ekologiczną
Składniki : Czereśniówka sposób II tradycyjny
- Czereśnie wydrylować – nożykiem lub drylownicą.
- Wymieszać spirytus z wódką.
- Czereśnie zalać alkoholem i odstawić w ciepłym miejscu na 2 – 3 tygodnie. Od czasu do czasu słojem należy potrząsać.
- Po tym czasie przefiltrować alkohol – przez sitko i gazę lub papierowy filtr do kawy – i odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu.
- Czereśnie zasypać cukrem, dodać skórkę z cytryny i odstawić w ciepłym miejscu na jakieś trzy tygodnie, aż cukier dokładnie się rozpuści. Także należy wstrząsać słojem od czasu do czasu.
- Po tym czasie przecedzić owoce przez gęste sitko/gazę i filtr papierowy i połączyć obydwa płyny.
- Ja jeszcze dodatkowo przelewam czereśnie alkoholem, aby wypłukać z nich jak najwięcej soku z cukrem.
- Czereśniówkę zlać do butelek i …zapomnieć o niej. Najlepiej na długo. A przynajmniej na 3 – 4 miesiące. Jednak im nalewka dłużej stoi, tym ciekawszy i bardziej głęboki ma smak.
- Czereśni nie wyrzucać! Zostawić do zjedzenia – doskonały dodatek do ciast, deserów i lodów.
- Jeśli ktoś woli mniej słodkie nalewki lub gdy czereśnie są bardzo słodkie, może dać mniej cukru, bo z tej proporcji „wychodzi” dość słodka nalewka czereśniowa.
Koniecznie sprawdź inne przepisy na domowe nalewki!
Na moim blogu znajdziesz pełno inspirujących i ciekawych przepisów na nalewki, sprawdź je koniecznie:
Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka imibirowo – żurawinowa
Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu
Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa)
Ratafia – nalewka wieloowocowa
Masz pytania dotyczące przygotowania domowych nalewek?
Nie ukrywam, że jestem fanką nalewek i „trochę” ich już zrobiłam. Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące czereśniówki lub innych nalewek przygotowanych w domu – daj mi znać w komentarzu!
A jeżeli już przygotowujesz nalewki, możesz się podzielić pomysłami i przepisami 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Cześć. Zaintrygowały mnie 2 sposoby przyrządzania nalewka z czereśni…powiedz proszę, tak z własnego doświadczenia, nalewka przyrządzona którym sposobem ma lepszy smak?
Pozdrawiam, Igor
Witaj, mi bardziej smakuje czereśniówka przygotowana według drugiego przepisu :), ale to oczywiście kwestia smaku, bo moje koleżanki preferują pierwszą wersję. Spróbuj jednej i drugiej i podziel się z nami w komentarzu Twoimi preferencjami. dana
Dzień dobry, zapomniałem o nastawie na nalewkę na prawie rok – czereśnie razem z pestkami. Czy ma Pani jakieś doświadczenia czy taka nalewka może być szkodliwa ?
Witaj, W pestkach wiśnie i czereśni ukryty jest szkodliwy kwas pruski (cyjanowodór), który jednak nie jest szkodliwy w niewielkich ilościach (aby ważący około 70 kg człowiek się zatruł, musiałby zjeść 100 gramów cyjanku). Jednak może on spowodować powodować migrenę lub niestrawność. Hmm, trudno mi coś poradzić na tak długo robioną nalewkę z czereśni :), bo nie mam dostatecznej wiedzy. Pozdrawiam dana
Dzień dobry,
czy czereśnie zalane alkoholem muszą stać w nasłonecznionym miejscu, czy wystarczy, że to miejsce będzie ciepłe (np. kuchenna szafka)?
Pozdrawiam!
Witaj, wystarczy, żeby było ciepłe miejsce, aby czereśniówka „wyszła” pyszna. pozdrawiam dana