
Chłodnik hiszpański gazpacho
Zupa chłodnik Gazpacho (wym. gaspaczo) – hiszpański krem z surowych warzyw – podaje się na zimno, co jest nieocenione podczas najbardziej upalnych miesięcy w roku. Syci i gasi pragnienie i co jest nieocenione – bardzo szybko się go przygotowuje. Zupa pyszna, odżywcza, bogata w smaki i uboga … w kalorie!
Odmian gazpacho jest mnóstwo! Podczas wakacji w Hiszpanii często serwuję sobie taką zupkę na lunch lub kolację. I prawie za każdym razem dostaję ją w nieco innym wydaniu.
Podstawą każdego gazpacho są pomidory, czosnek, oliwa z oliwek. A później to już wariacje: papryka, ogórek, cebula, biały chleb, a nawet tak „wypasione” dodatki jak tuńczyk czy suszona szynka.
Zwiedzając Andaluzję, jedną noc spędziłam w ciekawym miejscu – ni to hotel, ni oberża – gdzie na powitanie poczęstowano mnie schłodzonym gazpacho. Wieczorna biesiada z właścicielami zakończyła się wzajemnymi wymianami przepisów.
I tak oto mój andaluzyjski przepis na gazpacho, które podstawą są PYSZNE POMIDORY!
W przeszłości hiszpańskie kobiety musiały ucierać składniki w specjalnych misach, natomiast dzisiaj blender znacznie przyspieszy przygotowanie zupy.
Latem gazpacho często gości na moim stole, wiodąc walkę o prym pierwszeństwa z równie pysznym chłodnikiem z botwinki. Sprawdź przepis na chłodnik z botwinki.
Przepis na: Gazpacho hiszpański chłodnik
Gazpacho składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1/2 czerwonej papryki
- mały zielony ogórek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 kromki (najlepiej białego chleba tylko środek), – opcjonalnie – plus 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżka octu balsamico (ocet balsamiczny) lub 3-4 łyżki octu winnego
- warzywa do posypania: pomidor, zielony ogórek, papryka, cebula , zioła ( pietruszka, kolendra, zioła, zielony szczypior, bazylia)
Gazpacho hiszpański chłodnik: przygotowanie krok po kroku
- Chleb skropić oliwą z oliwek (2 łyżki) – i jeśli jest mocno wysuszony – skropić dodatkowo wodą.
- Warzywa umyć i pokroić na kawałki.
- Z pomidorów usunąć pestki (zmiksowane nadają zupie goryczkę) i ewentualnie skórki.
- Z czosnku usunąć środkowy korzeń – dzięki temu pozbędziemy się czosnkowego zapachu w oddechu.
- Warzywa – i chleb jeśli dajemy – wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
- Wlać oliwę, ocet, dodać sól i pieprz. Ponownie zmiksować.
- Jeśli nie jest idealnie gładkie ( to znaczy są fragmenty skórek ) koniecznie należy przetrzeć przez sito.
- Włożyć do lodówki i porządnie schłodzić.
- Warzywa, które będą dodatkiem do gazpacho obrać ze skórek ( pomidora uprzednio sparzyć wrzątkiem – wtedy skóra zejdzie idealnie), pozbawić nasion i drobno posiekać. Także schłodzić.
- Tuż przed podaniem gazpacho wlać do miseczek – na górę kapnąć odrobinę oliwy.
Wskazówki:
- Mój mikser bez problemu zblenduje skórki, natomiast, gdy miałam słabszy, obierałam pomidory ze skórki. Tak było znacznie szybciej.
- Gazpacho można posypać posiekanymi warzywami i ziołami lub warzywa i zioła podać w osobnych miseczkach – wtedy każdy stworzy sobie swój ulubiony smak.
- Do gazpacho dodaje się chleb, aby zupa była bardziej „treściwa”, jednak bez chleba także świetnie smakuje.
- Można jako dodatek podać upieczony na patelni grillowej, w piekarniku lub w tosterze kromkę chleba posmarowaną czosnkiem i z kapką oleju.
- Podane składniki są podstawą – dodaj żółtą paprykę, mniej lub więcej zielonego ogórka, a za każdym razem uzyskasz nieco inny, ale zawsze pyszny smaczek letniej zupy.

Dla odmiany polecam również chłodnik Salmorejo.
Koniecznie sprawdź też pozostałe przepisy:
Chłodnik salmorejo – gazpacho z Kordoby
Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem
Chłodnik przygotowany? To teraz życzę smacznego! Po zjedzeniu podziel się proszę opinią w komentarzu!
Chłodna zupa to rewelacyjne rozwiązanie na letni obiad. A co Ty gotujesz na upalne dni?
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!