
Gęś nadziewana. Jak piec gęś faszerowaną ziemniakami?
Przepis na pyszną gęś nadziewaną ziemniakami po staropolsku pieczoną w całości.
Mięso z tak upieczonej gęsi w połączeniu z aromatem majeranku i tymianku, wzbogacone o smaczek pieczonych w jej wnętrzu ziemniaków jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. I doskonałą propozycją na świąteczny obiad.
Przepis na gęś nadziewaną ziemniakami z majerankiem
1. Składniki na gęś nadziewaną ziemniakami
- 1 gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona (z reguły około 4 – 4,5 kg)
- 1 jabłko – kwaśne (idealna jest Szara Reneta)
- 600-700 gr ziemniaków
- majeranek – 3 łyżki do gęsi + 2 łyżki do farszu
- mała łyżeczka tymianku
- kopiasta łyżka soli
- łyżka pieprzu czarnego mielonego
- 8 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Farsz do gęsi:
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Jeśli są małe – zostaw w całości, większe pokrój na ćwiartki.
- Czosnek posiekaj.
- Ziemniaki wymieszaj z czosnkiem, pieprzem, solą i majerankiem.
2. Jak zrobić nadziewaną ziemniakami gęś pieczoną w całości?
- Zamrożoną gęś rozmróź – najlepiej w lodówce, wtedy rozmrażanie trwa nawet dwa dni. Ewentualnie możesz rozmrozić w temperaturze pokojowej – zwykle gęś rozmraża się w ciągu nocy.
- Tuszkę gęsi umyj i osusz.
- Wyciągnij spod skóry tłuszcz gęsi i wytop z niego zdrowy gęsi smalec. Sprawdź przepis na gęsi smalec.
- Gęś natrzyj marynatą: solą, pieprzem i majerankiem. Majerankiem, solą i pieprzem od środka, od zewnątrz solą i pieprzem.
- Gęś nadziej farszem. Zasznuruj dratwą lub zepnij wykałaczkami.
- Piekarnik nagrzej do temperatury około 230 – 240 °C.
- Pojemnik z gęsią wstaw do piekarnika na około 15 minut.
- Potem obniż temperaturę do 175 – 180 stopni Celsjusza i piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś.
- Piec pod przykryciem – jeśli nie masz gęsiarki lub brytfanny, gęś przykryj folią aluminiową.
- Po około 1,5 godzinie otwórz piekarnik i polej mięso gęsi wytopionym tłuszczem. I tak podlewaj jeszcze kilka razy w trakcie pieczenia.
- Mniej więcej po 3 godzinach pieczenia dorzuć do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę, żeby skórka była przypieczona i chrupiąca.
- Z upieczonej gęsi wyjmij farsz, połóż go na talerzu. Gęś podziel na porcje.
- Spróbuj sos spod gęsi i – jeśli jest taka potrzeba – przypraw go solą i pieprzem.
Gęś podawaj z farszem z ziemniaków, wytworzonym sosem z spod pieczenia gęsi i surówką. Na przykład z buraczkami na ostro i czerwoną kapustą.
Co robić podczas pieczenia gęsi, aby otrzymać soczystą gęś?
- Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia w wysokiej temperaturze zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka.
- Generalna zasada pieczenia gęsi jest taka: od 45 minut do 1 godziny na każdy kilogram gęsi. Jednak trzeba kontrolować stopień wysmażenia: nieco krócej będzie smażyła się gęś zakupiona z farmy, a na pewno dłużej wiejska.
- Jeśli chcesz cieszyć się soczystą gęsią, nie nakłuwaj mięsa podczas pieczenia– powoduje to wyciekanie soków i tym samym wysuszanie mięsa.
Gęś pieczona w piekarniku z ziemniakami to nie jedyna forma podania gęsiny, sprawdź podobne przepisy:
Gęś pieczona w piekarniku z nadzieniem z kwaśnych jabłkek
Gęś pieczona w kilka godzin niskiej temperaturze
Gęś faszerowana ziemniakami po staropolsku smakowała? Zostaw komentarz!
Smakowała Ci gęś według mojego przepisu? Czy farsz wyszedł idealnie? Daj znać jak Ci wyszło – jestem bardzo ciekawa. Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu to napisz w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!