Moczka w szklanym kielichu ze świątecznym przyozdobieniem. 

Desery Dodatki Przepisy

Tradycyjna śląska moczka na wigilię

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 29 listopada 2017

Przepis na tradycyjną śląską moczkę na wigilie. Moczka, podobnie jak makówki podane z kompotem z suszonych śliwek, kompotem z dyni i siemieniotką stanowią nieodzowny składnik śląskiej Wigilii.

W tym oczywiście mojej. Wersji przygotowania moczki jest wiele, ale zawsze zawiera trzy podstawowe składniki: kompot z suszonych śliwek, bakalie i piernik. Moczkę nazwałabym deserem – spożywamy ją właśnie na koniec wigilii.

Wygląd moczki wigilijnej nie zachęca – wydaje się, że taka brunatna „bryja” nie może smakować. To jednak złudzenie – bakalie plus piernik na bazie kompotu z suszonych śliwek – tworzą razem kolejne pyszne, wigilijne danie.

Moczka śląska i makówki wigilijne oraz – coraz rzadziej gotowana zupa siemieniotka – były obowiązkowymi daniami w śląskim domu. Zawsze! Moja babcia Marysia opowiadała nam, że nawet jak w czasie wojny było strasznie biednie, to tak oszczędzała, żeby kupić potrzebne na te wigilijne potrawy produkty. Sprawdź przepis na siemieniotkę.

Jest jeszcze inna odmiana moczki – na wywarze rybnym. Z „tą moją” – oprócz nazwy, nie ma jednak nic wspólnego.

Po zrobieniu moczki koniecznie sprawdź też pozostałe Wigilijne przepisy.

Wigilijna moczka: przepis 

Moczka wigilijna: składniki

  • kawałek podsuszonego piernika
  • 100 gram orzechów włoskich obranych z łupinek
  • 100 gram orzechów laskowych obranych z łupinek
  • 200 gram migdałów
  • 150 gram rodzynek
  • 300 gram suszonych (wędzonych) śliwek – najlepiej z pestkami
  • 0,5 l ciemnego piwa
  •  cukier –  w razie potrzeby dosłodzić

Jak zrobić moczka wigilijna: przygotowanie krok po kroku

  1. Ugotować kompot z suszonych śliwek. Sprawdź przepis na kompot z suszonych śliwek.
  2. Powyjmować pestki ze śliwek.
  3. Śliwki pokroić na drobne kawałki i dodać do kompotu.
  4. Migdały, orzechy włoskie i laskowe zmiksować na bardzo drobne kawałki ( można też zmielić je w maszynce do mięsa na drobnym sicie).
  5. Do ugotowanego kompotu dodać bakalie i rodzynki. Gotować około 20 minut.
  6. Wlać ciemne piwo – powoli, bo pieni się.
  7. Zetrzeć na tarce kawałek podsuszonego piernika i dodać go do moczki. Zamieszać i zagotować. Jeśli moczka jest zbyt rzadka, dołożyć piernika – moczka musi być lekko gęstawa – zawiesista, co właśnie daje potarty piernik.
  8. Jeśli moczka jest mało słodka można ją dosłodzić według własnych upodobań cukrem.
Wskazówki
Moczka wigilijny deser

Moczka to tradycyjny wigilijny deser.

Tradycyjne wigilijne przepisy nareszcie w jednym miejscu. Znajdziesz je poniżej: 

36 przepisów na Święta Bożego Narodzenia

Uszka z grzybami w

Nalewki

Przepisy świąteczne / na Wigilię – tradycyjne i sprawdzone

A jaki jest Twój ulubiony świąteczny deser?

Moczka to tylko jeden z przepis który przygotowałam na święta. Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii – zostaw ją proszę w komentarzu.

Oceń artykuł
[Głosów: 30 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments