Tradycyjna śląska moczka na wigilię
Przepis na tradycyjną śląską moczkę na wigilie. Moczka, podobnie jak makówki podane z kompotem z suszonych śliwek, kompotem z dyni i siemieniotką stanowią nieodzowny składnik śląskiej Wigilii.
W tym oczywiście mojej. Wersji przygotowania moczki jest wiele, ale zawsze zawiera trzy podstawowe składniki: kompot z suszonych śliwek, bakalie i piernik. Moczkę nazwałabym deserem – spożywamy ją właśnie na koniec wigilii.
Wygląd moczki wigilijnej nie zachęca – wydaje się, że taka brunatna „bryja” nie może smakować. To jednak złudzenie – bakalie plus piernik na bazie kompotu z suszonych śliwek – tworzą razem kolejne pyszne, wigilijne danie.
Moczka śląska i makówki wigilijne oraz – coraz rzadziej gotowana zupa siemieniotka – były obowiązkowymi daniami w śląskim domu. Zawsze! Moja babcia Marysia opowiadała nam, że nawet jak w czasie wojny było strasznie biednie, to tak oszczędzała, żeby kupić potrzebne na te wigilijne potrawy produkty. Sprawdź przepis na siemieniotkę.
Jest jeszcze inna odmiana moczki – na wywarze rybnym. Z „tą moją” – oprócz nazwy, nie ma jednak nic wspólnego.
Po zrobieniu moczki koniecznie sprawdź też pozostałe Wigilijne przepisy.
Wigilijna moczka: przepis
Moczka wigilijna: składniki
- kawałek podsuszonego piernika
- 100 gram orzechów włoskich obranych z łupinek
- 100 gram orzechów laskowych obranych z łupinek
- 200 gram migdałów
- 150 gram rodzynek
- 300 gram suszonych (wędzonych) śliwek – najlepiej z pestkami
- 0,5 l ciemnego piwa
- cukier – w razie potrzeby dosłodzić
Jak zrobić moczka wigilijna: przygotowanie krok po kroku
- Ugotować kompot z suszonych śliwek. Sprawdź przepis na kompot z suszonych śliwek.
- Powyjmować pestki ze śliwek.
- Śliwki pokroić na drobne kawałki i dodać do kompotu.
- Migdały, orzechy włoskie i laskowe zmiksować na bardzo drobne kawałki ( można też zmielić je w maszynce do mięsa na drobnym sicie).
- Do ugotowanego kompotu dodać bakalie i rodzynki. Gotować około 20 minut.
- Wlać ciemne piwo – powoli, bo pieni się.
- Zetrzeć na tarce kawałek podsuszonego piernika i dodać go do moczki. Zamieszać i zagotować. Jeśli moczka jest zbyt rzadka, dołożyć piernika – moczka musi być lekko gęstawa – zawiesista, co właśnie daje potarty piernik.
- Jeśli moczka jest mało słodka można ją dosłodzić według własnych upodobań cukrem.
Wskazówki
- Najlepiej ugotować więcej kompotu ze śliwek i część przeznaczyć na moczkę.
Tradycyjne wigilijne przepisy nareszcie w jednym miejscu. Znajdziesz je poniżej:
36 przepisów na Święta Bożego Narodzenia
Przepisy świąteczne / na Wigilię – tradycyjne i sprawdzone
A jaki jest Twój ulubiony świąteczny deser?
Moczka to tylko jeden z przepis który przygotowałam na święta. Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii – zostaw ją proszę w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!