Sałatka śledziowa z ziemniakami
Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem. Bardzo szybko się ją przygotowuje, jest smaczna i syta, a jeszcze lepszego smaku nabiera na drugi dzień.
Zazwyczaj przygotowuję ją z solonych śledzi a la matiasy, mocząc je uprzednio kilka godzin. Z dzieciństwa pamiętam, że w moim rodzinnym domu do sałatki wykorzystywano całe solone śledzie, które należało obrać i dopiero wtedy wymoczyć. Można i tak, ale wtedy sałatka śledziowa stanie się bardziej pracochłonna.
Ponieważ lubię eksperymentować, robiłam tę sałatkę także z filetów śledziowych w oleju – nie miałam wymoczonych solonych płatów, a potrzebowałam sałatkę „na już”. I to też jest niezły pomysł.
Natomiast w jeszcze innej wersji „wyszła” poezja śledziowa. Użyłam do niej śledzi, które przygotowuję w kiszonej kapuście – przepis na śledzie matiasy w kiszonej kapuście. Przy okazji polecam również ten sposób przyrządzenia śledzi. Prosty, a jak znakomity daje efekt!
Sałatka śledziowa i ziemniaki: przepis
Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem: składniki
- 6 płatów solonych śledzi
- 1 puszka (250 gram) konserwowanego groszku zielonego
- 4 duże ziemniaki ugotowane w łupinkach
- 1 duża cebula
- 4 twarde ogórki kiszone
- majonez 4 duże łyżki – ja używam Kieleckiego
- łyżka ostrej musztardy – alternatywnie
- szczypiorek do posypania – wskazany, ale niekonieczny
- pieprz i sól do smaku
Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem: przygotowanie krok po kroku
- Śledzie opłucz i wymocz w wodzie z mlekiem lub w samej wodzie. Długość moczenia – w zależności od “zasolenia” śledzi: może być od pół godziny, nawet do kilku godzin. Po wymoczeniu śledzie mają nadal być słone, ale nie gorzko – słone.
- Śledzie pokrój w kostkę
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj – najlepiej na parze – do miękkości. Zostaw do wystygnięcia.
- Ziemniaki obierz z łupinek i pokrój w kostkę,
- Ogórków nie obieraj ze skórki, tylko pokrój razem ze skórką w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Jeśli masz szczypiorek, posiekaj go drobno.
- Odsącz na sicie zielony, konserwowy groszek.
- Połącz w misce wszystkie składniki sałatki i bardzo delikatnie wymieszaj, dodając majonez i musztardę. Lub majonez z jogurtem naturalnym w wersji light.
- Posyp zielonym szczypiorkiem.
- Możesz podawać od razu po przyrządzeniu, aczkolwiek jeszcze lepiej smakuje po „przegryzieniu” się smaków na drugi dzień.
Wskazówka
- Jeśli nie lubisz ostrego smaku cebuli, możesz sparzyć ją po obraniu, przelewając wrzątkiem na sicie.
- W wersji mniej tłustej wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym.
Poznaj potrawy ze śledziami. Wszystkie przepisy znajdziesz poniżej:
Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście
Jajka faszerowane wielkanocne – sześć przepisów
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Uwielbiam śledzie:)
Mam nadzieję, że przydatne okazały się moje przepisy na śledzie.