Sałatka z kiszonych buraków
Sałatka z kiszonych buraków jest niejako „produktem” ubocznym przy kiszeniu buraków. Robiąc sok z buraka, nie wolno wyrzucać ukiszonych buraków i kiszonego czosnku. To źródło wielu witamin, kwasu foliowego i specyficznych barwników, które mają silne działanie antyoksydacyjne.
Surówka z kiszonych buraków świetnie komponuje się z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami zapiekanymi w piekarniku. W towarzystwie mięs pieczonych, także ma się całkiem dobrze – dzięki kwaskowatemu smakowi wzbogaca dania. A jak smakuje z kotletami mielonymi – chyba nawet bardziej, niż buraczki czerwone przygotowywane w tradycyjny sposób.
Taka sałatka, wzbogacona kromką chleba domowego wypieku i kilkoma łyżkami humusu stanie się idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub lunch.
Przepis na danie : Sałatka z kiszonych buraków
Składniki dania : sałatka z kiszonych buraków
- 300 gram ukiszonych buraków – produkt „uboczny” z produkcji zakwasu na barszcz
- 2 ząbki ukiszonego czosnku – również produkt „uboczny” z produkcji zakwasu na barszcz
- 1 cebula
- 1 jabłko
- kilka obranych orzechów włoskich
- sok z cytryny – 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z orzechów włoskich lub dobrego oleju rzepakowego ( taki z pierwszego tłoczenia ma cudny zapach orzechów); może też być extra virgin z oliwek.
Przygotowanie dania : Sałatka z kiszonych buraków
- Buraki pokroić w cienkie plastry lub słupki.
- Czosnek posiekać.
- Cebulę pokroić na cienkie krążki. Jeśli nie lubimy ostrości cebuli, wyłożyć ją na sito i przelać gorącą wodą – dzięki temu złagodnieje.
- Orzechy włoskie posiekać na grube kawałki – połówki lub ćwiartki.
- Jabłko zetrzeć na grubej tarce – można ze skórą.
- Na buraki nałożyć cebulę, jabłko i orzechy.
- Posiekany czosnek, sól i sok z cytryny dodać do oliwy. Energicznie wymieszać. Polać sałatkę.
- Popieprzyć – najlepiej świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
- Alternatywnie można posypać buraki czosnkiem, skropić cytryną lekko posolić, popieprzyć i polać oliwą, ale z wymieszanym sosem zyskuje na smaku.
- Pajda domowego chleba z humusem i do tego sałatka z kiszonych buraków – i drugie śniadanie w zimie mamy gotowe, a poza tym pyszne i zdrowe.
Wskazówka
- Przepis na kiszone buraki znajdziesz w Kiszenie buraków
- Zamiast kiszonych buraków, możesz użyć ugotowanych buraków, które najlepiej ugotować w łupinkach na parze. W taki przypadku zrób trochę bardziej kwaśny sos.
Ciekawostka
Ekstrakt z korzenia buraka ćwikłowego jest barwnikiem żywności oznaczonym symbolem E162.
Proponuję także znakomite Carpaccio z kiszonego buraka:
Surówka – carpaccio z kiszonych buraków
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!