kiszone buraki sałatka na talerzu

Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka z kiszonych buraków

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 12 października 2016

Sałatka z kiszonych buraków jest niejako „produktem” ubocznym przy kiszeniu buraków. Robiąc sok z buraka, nie wolno wyrzucać ukiszonych buraków i kiszonego czosnku. To źródło wielu witamin, kwasu foliowego i specyficznych barwników, które mają silne działanie antyoksydacyjne.

Surówka z kiszonych buraków świetnie komponuje się z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami zapiekanymi w piekarniku. W towarzystwie mięs pieczonych, także ma się całkiem dobrze – dzięki kwaskowatemu smakowi wzbogaca dania. A jak smakuje z kotletami mielonymi – chyba nawet bardziej, niż buraczki czerwone przygotowywane w tradycyjny sposób.

Taka sałatka, wzbogacona kromką chleba domowego wypieku i kilkoma łyżkami humusu stanie się idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub lunch.

Przepis na danie : Sałatka z kiszonych buraków

Składniki dania : sałatka z kiszonych buraków

  • 300 gram ukiszonych buraków – produkt „uboczny” z produkcji zakwasu na barszcz
  • 2 ząbki ukiszonego czosnku – również produkt „uboczny” z produkcji zakwasu na barszcz
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • kilka obranych orzechów włoskich
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z orzechów włoskich lub dobrego oleju rzepakowego ( taki z pierwszego tłoczenia ma cudny zapach orzechów); może też być extra virgin z oliwek.

Przygotowanie dania : Sałatka z kiszonych buraków

  1. Buraki pokroić w cienkie plastry lub słupki.
  2. Czosnek posiekać.
  3. Cebulę pokroić na cienkie krążki. Jeśli nie lubimy ostrości cebuli, wyłożyć ją na sito i przelać gorącą wodą – dzięki temu złagodnieje.
  4. Orzechy włoskie posiekać na grube kawałki – połówki lub ćwiartki.
  5. Jabłko zetrzeć na grubej tarce – można ze skórą.
  6. Na buraki nałożyć cebulę, jabłko i orzechy.
  7. Posiekany czosnek, sól i sok z cytryny dodać do oliwy. Energicznie wymieszać. Polać sałatkę.
  8. Popieprzyć – najlepiej świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
  9. Alternatywnie można posypać buraki czosnkiem, skropić cytryną lekko posolić, popieprzyć i polać oliwą, ale z wymieszanym sosem zyskuje na smaku.
  10. Pajda domowego chleba z humusem i do tego sałatka z kiszonych buraków – i drugie śniadanie w zimie mamy gotowe, a poza tym pyszne i zdrowe.
Wskazówka
  • Przepis na kiszone buraki znajdziesz w  Kiszenie buraków
  • Zamiast kiszonych buraków, możesz użyć ugotowanych buraków, które najlepiej ugotować w łupinkach na parze. W taki przypadku zrób trochę bardziej kwaśny sos.
Ciekawostka 

Ekstrakt z korzenia buraka ćwikłowego jest barwnikiem żywności oznaczonym symbolem E162.

Proponuję także znakomite Carpaccio z kiszonego buraka:

Surówka – carpaccio z kiszonych buraków

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments