Sałatka z mango. Prosta do zrobienia i pyszna
Sałatka z mango. Szybka do przygotowania przekąska. Propozycja na drugie śniadanie lub dodatek do obiadu.
Uwielbiam rukolę, więc zawsze dodaję ją do tej sałatki, ale oczywiście można użyć dowolnego, ulubionego mix-u sałat, dodając rukolę lub też nie – według upodobań.
Jednym ze składników sałatki jest suszona żurawina. Polecam moją ulubioną – ekologiczną, bez dodatku cukru, ale można użyć dowolnej, suszonej żurawiny.
Niewiele wysiłku trzeba, aby powstała pyszna, pięknie kolorowa, zachęcająca do spróbowania sałatka.
„Sałatka jak z restauracji” – powiedziała 5 – letnia Zuza, gdy Ania podała sałatkę z mango na stół – i pałaszowała ją, aż miło było patrzeć.
Przepis na sałatkę z mango
Składniki dania: Sałatka z mango
- mix sałat
- mozarella
- pomidory koktajlowe
- mango
- żurawina suszona
- pestki dyni
Składniki na sos do sałatki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu owocowego
- łyżeczka soli
- łyżeczka miodu
- pół płaskiej łyżeczki suszonych ziół
- szczypta pieprzu
Przepis na danie: Sałatka z mango
- Sałaty umyć i osuszyć.
- Mango obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Pomidory umyć i pokroić na pół.
- Mozarellę osączyć i pokroić na kawałki.
- Pestki z dyni wrzucić na rozgrzaną patelnię i chwilkę podprażyć, uważając, żeby się nie przypaliły.
- W szerokiej misce lub na dużym, płaskim talerzu ułożyć sałatę.
- Na sałatę wyłożyć mozarellę, pomidory, mango.
- Posypać pestkami dyni i żurawiną.
- Polać sosem winegret.
Jak zrobić sos winegret do sałatki?
- Do słoika lub szczelnego naczynia z przykrywką wlej sok z cytryny z dodatkiem soli i miodu.
- Dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj oliwę i mieszaj aż wszystkie składniki dokładnie połączą się i powstanie gęsty, ale lejący się sos.
- Na koniec dodaj zioła i wymieszaj raz jeszcze.
- Dobrze przygotowuje się sos winegret używając blendera – wtedy możesz użyć dowolnego naczynia.
Sałatki bez mięsa i majonezu to doskonałe propozycje, dla chcących odżywiać się zdrowo.
Jak zrobić sałatkę fit? Najprostsza odpowiedź brzmi: połączyć ze sobą odpowiednie składniki i nie zalewać warzyw samym majonezem. Można dodać do sałatki z fasolą łyżkę majonezu lub samego oleju, podobnie zresztą jak do sałatki z selera naciowego. Nieco inna, równie pyszna sałatka z buraków z roszponką lub sałatka z buraków z serem feta to zarówno sałatki na imprezę jak i dodatek do śniadania czy obiadu. Na mojej stronie w zakładce Sałatki znajdziesz jeszcze więcej propozycji i inspiracji na przeróżne sałatki i surówki.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!