
Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście
Śledzie w kapuście kiszonej są tak łatwe do zrobienia, że przepis można byłoby zawrzeć w jednym zdaniu: zamoczyć śledzie na kilka dni w kiszonej kapuście. I gotowe.
Ale jako że nie każdy wie, że takiego solonego śledzia należy najpierw „odsolić”, więc przepis będzie jak zwykle – krok po kroku.
Jest to mój autorski przepis, według którego zaczęłam przygotowywać śledzia, gdy zmieniałam miejsce zamieszkania. Kiedyś bardzo często bywałam w Bielsku – Białej i tak w jednym ze sklepów na osiedlu Wojska Polskiego kupowałam znakomite śledzie w kiszonej kapuście, które chyba nosiły nazwę „śledzie po góralsku”. Uwielbiałam je, ale w żadnym innym sklepie – poza tym jednym w Bielsku – tak przyrządzonych śledzie już nie znalazłam.
Eksperymentowałam i udało mi się znaleźć ten smak. Lub bardzo podobny – w każdym razie znakomity.
Kapusta musi być dobrze ukiszona, mocno kwaśna. Nie nadaje się kapusta kiszona z marchewką. Najlepiej jeśli mamy kapustę ukiszoną własnoręcznie, ale jeśli nie posiadamy takowej, kupmy kiszoną, ale nie zakwaszaną dodatkowo czy konserwowaną. Doskonały przepis jak zrobić śledzie solone.
Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście: przepis
Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście: składniki
- 700 gramów śledzi solonych płatów
- 1 kg kiszonej kapusty
- majeranek, suszony listek laurowy, czarny pieprz – najlepiej grubo mielony
Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście: przygotowanie krok po kroku
- Śledzie opłucz i wymocz w wodzie. Długość moczenia – w zależności od “zasolenia” śledzi: może być od pół godziny, nawet do kilku godzin. Po wymoczeniu śledzie mają nadal być słone, ale nie gorzko – słone.
- Na spód szklanego lub ceramicznego naczynia wyłóż warstwę kiszonej kapusty.
- Śledzie odsącz z wody i pokrój w spore kawałki.
- Na kapuście ułóż wartę płatów śledziowych, posyp delikatnie majerankiem, grubo zmielonym czarnym pieprzem i pokruszonym, suszonym listkiem laurowym.
- Na śledzie rozłóż warstwę kapusty kiszonej – i tak układaj na zmianę, pamiętając, aby posypywać przyprawami każdą warstwę śledzi i aby na górze znalazła się kiszona kapusta.
- Dociśnij przekładaniec kapuściano – śledziowy, zalej kwasem z kapusty – jeśli taki pozostał – i zostaw w lodówce na przynajmniej dwa dni.
- Podawać można solo, ale dobrze smakuję posypane zwykłą, drobno posiekaną cebulą albo szczypiorkiem. Innym sposobem serwowania jest posmarowanie płatów śledzi sosem kaparowym. Znakomite połączenie lekko kiszonych śledzi ze specyficzną goryczką kaparów. Sprawdź przepis na sos kaparowy.

Różne sposoby na przygotowanie śledzi. Sprawdź te przepisy:
Śledzie postne w śmietanie z ziemniakami w mundurkach
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Chciałam zwrócić uwagę, że śledzi matjasów się nie moczy. Są one gotowe do spożycia bez moczenia. Przepis na pewno wypróbuję.
Witaj, masz rację, tylko że u nas w sprzedaży są płaty śledziowe „a la matias” – tak zresztą opisane i powszechnie mówi się na nie „matias” stąd moczenie. Konieczne, bo są niesamowicie słone. Przygotowując pierwszy raz śledzie w kapuście, nie moczyłam ich wcześniej – kapusta nie wyciągnęła soli i śledzie były niejadalne. Wypróbuj,mam nadzieję, że też polubisz śledzie w tej wersji. pozdrawiam dana
Oj, pychota! Znam te śledzie, a robią je w Gilowicach. Pozdrawiam
Witaj, to dlatego kupowałam je w Bielsku 🙂 i nigdzie indziej ich nie spotkałam. Dziękuję za komentarz. ps. właśnie je zrobiłam, żeby doszły do świąt. pozdrawiam dana
Zamiast płatów a la matias, można użyć świeżych śledzi? Pozdrawiam!
Witaj, oczywiście tak – będą znacznie lepsze! Tylko trzeba je przed włożeniem do kapusty oczyścić. pozdrawiam dana